Цивільне право України - Дзера О.В. - Зміст прав інтелектуальної власності на географічне зазначення

До прав інтелектуальної власності на географічне зазначення належать право на визнання позначення товару (послуги) географічним зазначенням, право на використання географічного зазначення та право перешкоджати неправомірному використанню географічного зазначення, в тому числі забороняти таке використання.

Закон до обсягу прав власника свідоцтва на право використання зареєстрованого кваліфікованого зазначення походження товару відносить право: а) використовувати зареєстроване кваліфіковане зазначення походження товару; б) вживати заходів щодо заборони використання кваліфікованого зазначення походження товару особами, які не мають на це права; в) вимагати від осіб, що порушили його права, припинення цих порушень і відшкодування матеріальної та моральної шкоди у встановленому законом порядку.

Використанням зареєстрованого кваліфікованого зазначення походження товару, згідно із ст. 17 Закону України "Про охорону прав на зазначення походження товарів" визнається: нанесення його на товар або на етикетку; нанесення його на упаковку товару, застосування у рекламі; запис на бланках, рахунках та інших документах, що супроводжують товар.

Власник свідоцтва має право наносити поряд із кваліфікованим зазначенням походження товару попереджувальне маркування для інформації про те, що це зазначення зареєстровано в Україні. Для попереджувального маркування назви місця походження товару застосовується обведена овалом абревіатура (НМП). Замість цього маркування або разом із ним може наноситися текст: "Зареєстрована в Україні назва місця походження товару". Для попереджувального маркування географічного зазначення походження товару застосовується обведена овалом абревіатура (ГЗП). Замість цього маркування або разом із ним може наноситися текст: "Зареєстроване в Україні географічне зазначення походження товару".

Особливістю конструкції суб'єктивного права на географічне зазначення є відсутність правомочності розпорядження. Суб'єкт права на географічне зазначення не вправі його передати чи надати іншим особам. З іншого боку, право на використання географічного зазначення потенційно мають усі виробники, які у межах відповідного географічного району здійснюють виробництво продукції, якісні властивості якої відповідають обумовленим реєстрацією параметрам.

Власник свідоцтва також не має права забороняти (перешкоджати) спеціально уповноваженим органам здійснювати контроль за наявністю в товарі особливих властивостей та інших характеристик, на підставі яких зареєстровано географічне зазначення.

Крім прав, режим правової охорони географічних зазначень передбачає покладення на управомоченого суб'єкта обов'язку забезпечувати відповідність якості, особливих властивостей та характеристик товару, що виробляється, їх опису у відповідному реєстрі.

Право на географічне зазначення діє безстроково. Воно чинне з дати, наступної за датою державної реєстрації, і охороняється протягом усього часу збереження характеристик товару, позначених зазначенням. На відміну від дії права на географічне зазначення, свідоцтво, що посвідчує реєстрацію права на використання географічного зазначення, діє протягом 10 років від дати подання заявки та може бути пролонговане на відповідний період.

Припинення правової охорони географічних зазначень

Закон України "Про охорону прав на зазначення походження товарів" передбачає використання двох термінів, що вказують на втрату зазначенням правової охорони: "припинення дії реєстрації кваліфікованого зазначення" та "визнання реєстрації недійсною". У випадку припинення дії реєстрації кваліфікованого зазначення чинність права на зазначення припиняється на майбутнє, тобто використання зазначення до моменту припинення охорони є цілком правомірним. У разі визнання реєстрації недійсною правова охорона кваліфікованого зазначення вважається такою, що не набрала чинності, а отже, використання зазначення починаючи з моменту реєстрації є незаконним.

Правова охорона кваліфікованого зазначення походження товару визнається недійсною на підставі визнання недійсною реєстрації цього зазначення. Правова охорона кваліфікованого зазначення походження товару припиняється на підставі припинення дії реєстрації цього зазначення.

Визнані недійсними реєстрація кваліфікованого зазначення походження товару або права на використання цього зазначення вважаються такими, що не набрали чинності. Реєстрація кваліфікованого зазначення походження товару може бути визнана судом недійсною у разі його невідповідності умовам надання правової охорони.

Дія реєстрації кваліфікованого зазначення походження товару може бути припинена судом у разі втрати характерних для даного географічного місця умов і можливостей виготовлення товару, описаного в реєстрі, а також визнання цього зазначення видовою назвою товару.

Дія реєстрації кваліфікованого зазначення походження товару, пов'язаного з географічним місцем в іноземній державі, припиняється також у зв'язку з припиненням правової охорони цього зазначення в країні походження.

Право на використання зареєстрованого кваліфікованого зазначення походження товару може бути припинено: 1) за рішенням суду в зв'язку з втратою товаром особливих властивостей або інших характеристик, описаних у реєстрі, від дати, встановленої судом; 2) у разі ліквідації юридичної особи або смерті фізичної особи, що є власником свідоцтва; 3) у разі подання власником свідоцтва заяви про відмову від права на використання цього зазначення - з дня офіційної публікації відомостей; 4) у разі несплати збору за продовження строку дії свідоцтва.

Захист порушених чи оспорюваних прав на географічне зазначення здійснюється судом. Суди відповідно до їх компетенції розв'язують спори про правомірність реєстрації географічного зазначення, встановлення факту використання географічного зазначення, порушення прав власника свідоцтва про реєстрацію права на використання географічного зазначення, щодо компенсації та інші спори.

Припинення правової охорони географічних зазначень
5. Правова охорона інших засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг
Правова охорона комерційних позначень
Правова охорона доменних імен
Глава 42. Право інтелектуальної власності на наукові відкриття, раціоналізаторські пропозиції, селекційні досягнення та інші об'єкти інтелектуальної власності
1. Право на наукові відкриття
Поняття та умови правової охорони наукового відкриття
Суб'єкти права інтелектуальної власності на наукове відкриття
Зміст права інтелектуальної власності на наукове відкриття
Набуття прав інтелектуальної власності на наукове відкриття
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru