Вікова психологія - Павелків Р.В. - 11.2. Зміни фізичного розвитку в зрілому дорослому віці

Найбільш очевидні зміни, пов'язані із зрілим віком стосуються фізичної сфери. Саме в цей період людина відчуває, що тіло вже починає старіти. Важливі біологічні події, такі як менопауза у жінок, зниження сексуальної функції у чоловіків, погіршення зору, яке стосується представників кожної статі, зумовлюють зміни Я-образу, поведінкових проявів. Більшість фізичних здібностей досягають вершини свого розвитку в підлітковому віці та ранній дорослості, далі починають з'являтися перші ознаки згасання фізичної сфери. Варто зазначити, що темпи розвитку і старіння людей мають свої індивідуальні особливості, процес старіння зумовлюється значною кількістю різноманітних чинників. Це створює можливість для людини полегшити його неприємні наслідки і побічні ефекти.

В зрілому дорослому віці починають відбуватися внутрішні зміни організму. Сповільнюється функціонування нервової системи, особливо після 50 років. Скелет втрачає свою гнучкість і стискається; зріст людини трохи зменшується. Шкіра та м'язи втрачають свою еластичність, відзначається тенденція до накопичення підшкірного жиру. Кожне десятиліття, починаючи з дорослого періоду життя людини, кількість крові, що перекачується серцем знижується на 8 %, в зрілому віці коронарні артерії звужуються майже на третину (порівняно з 20-літнім віком). Об'єм легенів також зменшується, а оскільки витривалість людини залежить від кількості кисню, що надходить в організм, люди в зрілому віці часто нездатні так напружено працювати, як в молоді роки. Незважаючи на тенденцію вікових змін діяльності серцево-судинної системи, їх масштаби й особливості визначаються способом життя людини.

Менопауза і клімакс

Найбільш драматичною внутрішньою зміною у жінок є менопауза - припинення овуляції і менструацій, ця подія має різноманітні фізичні і психологічні наслідки. Менопауза - одна із складових частин клімаксу, явища, що охоплює широкий комплекс фізичних і емоційних симптомів, які супроводжують гормональні зміни в зрілому дорослому віці. Багато дослідників вважають, що чоловіки в даний період також переживають біологічні зміни, які зумовлюють формування емоційних пристосувань та зміни сексуальної поведінки.

В середньому, останній менструальний цикл відбувається в період 45-55 років, однак у деяких жінок він може бути дещо раніше чи пізніше. Спочатку порушується регулярність овуляції і менструального циклу, а потім вони повністю припиняються. В цей період починає вироблятися менше естрогену, репродуктивна система перестає функціонувати. Менопауза пов'язана з такими симптомами як відчуття жару, нічні потовиділення і, не так часто, головні болі, болі у суглобах, головокружіння.

У деяких жінок фізичні зміни можуть викликати депресивний стан, відчуття втрати жіночих властивостей, у зв'язку з припиненням репродуктивної функції. Однак, більшість жінок у період менопаузи не мають таких труднощів. Більше того, деякі дослідники повідомляють про зниження кількості емоційних проблем у період менопаузи і після неї, порівняно з попередніми роками.

Загалом результати багатьох досліджень показують, що більшість жінок не проявляють негативні реакції під час менопаузи, ні в короткочасній, ні в довготривалій перспективі. Вони переживають відчуття свободи, у них підвищується настрій, оскільки їм більше непотрібно турбуватися з приводу менструальних циклів і можливої вагітності. В цей час, зазвичай, закінчується період активного виконання материнської ролі. Жінки можуть більше уваги приділяти собі.

Дослідники стверджують, що втрати естрогену під час менопаузи мають низку довготривалих наслідків. Два з них - зміни кісткової маси і геніталій (вагінальна атрофія). Найбільш суперечливим наслідком є підвищення ризику коронарних захворювань.

Зміни фізичного розвитку чоловіків. У чоловіків не відбуваються одиничні, раптові зміни, які можна було б порівняти з менопаузою жінок. Однак, відомо, що в чоловіків у віці близько 50 років відбуваються зміни, що стосуються їх сексуальної активності. Деякі з них зумовлені фізіологічними причинами, зокрема, зниженням рівню андрогенів, чоловічих статевих гормонів, таких як тестостерон. У зв'язку з цим, у деяких чоловіків, можуть з'являтися такі фізичні симптоми: імпотенція, часте сечовиділення та ін. Інші скаржаться на почуття невпевненості, дратівливість, втому і депресію. Незважаючи на те, що деякі симптоми можуть бути викликані змінами на гормональному рівні, більша їх частина пов'язана з психологічним стресом, який обумовлений труднощами на роботі, численними сімейними обов'язками, страхом втратити здоров'я тощо.

Менопауза і клімакс
11.3. Розвиток когнітивної сфери в зрілому дорослому віці
Розвиток сенсорних функцій відчуття та сприйняття
Розвиток уваги
Особливості розвитку інтелекту
11.4. Розвиток сімейних стосунків в зрілому дорослому віці
Стосунки з дорослими дітьми
Стосунки з літніми батьками
Виконання ролі бабусі чи дідуся
Зміни в сім'ї
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru