Психологія - Русинка Іван - Ухиляння від нав'язування

Інший аспект висвітлюваної проблеми - правила поведінки, які покликані знизити нашу вразливість до маніпулятивного впливу і підвищити рівень особистого захисту1.

Насамперед необхідно усвідомити, що наша успішність залежатиме від того, наскільки наша поведінка буде відповідати реальності, а не нашим побажаннями і старим звичкам.

У наших лихах немає нічого надприродного, а тільки людське. Проблема - тільки в балансі сил і в доцільності тієї чи іншої лінії поведінки.

Отже, найперше, що треба зробити - це "прочистити мізки" і зупинити інтервенцію в нашу свідомість. Які прийоми і заходи може використати кожен, щоб захиститись?

Суто технологічний підхід до вирішення проблеми полягає в тому, щоб набути умінь і навичок ефективної взаємодії на рівні міжособистісних стосунків, а саме створювати ефективну лінію поведінки, яка б відповідала конкретній ситуації і враховувала б можливі (прогнозовані) прийоми впливу на нашу свідомість; з іншого боку, необхідно вчасно вживати ефективні контрзаходи, спрямовані на захист і розширення нашої особистої життєвої території, якщо ситуація сприяє цьому. Прийомів цих небагато, і їх може засвоїти кожен. Розглянемо деякі з тих, які у прихованій формі використовуються у спілкуванні та взаємодії найчастіше і чинять великий вплив на розвиток і якість міжособистісних стосунків.

Скорочення контактів

Треба менше перебувати в зоні контакту з маніпулятором, як реальним, так і потенційним. Не треба покладатися на свою стійкість. Маніпулятивні стимули діють у потрібному маніпуляторові напрямі незалежно від того, як ми ставимось до них й оцінюємо у нашій свідомості. Треба уникати спокуси отримати інформацію від зацікавленої в нас особи, бо, як вже зазначалося, разом з цією "солодкою пігулкою" ми ковтаємо стимули, які формують у нас певну реакцію на ті чи інші ситуації взаємодії, яка є очікуваною і прогнозованою з боку наших опонентів.

Відвідувати і слухати злих людей - це вже початок злої справи.

Конфуцій

Ухиляння від нав'язування

Важливий етап у маніпуляції - захоплення аудиторії; у практиці нейролінгвістичного програмування це також називається приєднанням, коли маніпулятор "приєднується", підлаштовується до думок і настроїв аудиторії, щоб потім непомітно для неї схилити її на свій бік. Як зазначалося, успіх маніпуляції не можливий без створення спільника в душевному світі адресата. Поки захоплення не відбулося, йому можна успішно опиратися - тоді подальші зусилля маніпулятора виявляться марними, а ви можете ці потуги спостерігати відсторонено і з користю для себе. У протистоянні захопленню ефективний такий прийом, як переривання контакту, призупинення його на певний час. Будь-яка операція із захоплення має свої сценарій і ритм. Якщо є можливість, то корисно перервати слововиверження маніпулятора запитаннями, які різко порушать його сценарій. Запитання на зразок "До чого ви схиляєте, скажіть прямо?" змушують маніпулятора переходити до суті справи, не завершивши "приєднання" і водночас не позбавивши вас здатності критично сприймати повідомлення. Або маніпулятору доведеться ігнорувати запитання, що може викликати обурення з вашого боку і тільки зміцнить ваш психологічний захист. Загалом будь-який спосіб порушити програму маніпуляції корисний, щоб її унеможливити і зняти навіювання. З часом зачарування маніпулятором спаде, і подальші стадії маніпуляції здаватимуться дивними - тому що ви виявилися "не приєднаними".

Зміна темпу

У програмі маніпуляції дуже важливий темп. Маніпулятор досягає успіху, коли випереджає процес мобілізації психологічного захисту. Тому таке важливе значення надається сенсаційності та терміновості. Це своєрідна "кавалерійська атака" на слухача і глядача. З цього ритму треба намагатися збити маніпулятора, не можна дозволити йому нав'язати його темп нашій свідомості: його темп і наша свідомість не повинні ввійти в резонанс. Це означає, що корисно перервати контакт, дати "сирим" думкам, почуттям і враженням "відлежатися", а потім все почати "на свіжу голову". Слід нав'язати перебігу маніпуляції рваний і млявий ритм, відразу заперечувати обстановку терміновості, яку нагнітає маніпулятор. Насправді терміновість завжди штучно створена. Не можна піддаватися цьому тиску, не можна відразу приймати оцінки, які нам нав'язують; як зазначалося, треба намагатися сприймати кожне повідомлення безоціночно, як інформацію до роздумів, не більше.

Зміна темпу
Відсіювання шуму
Непередбачуваність
Відключення емоцій
Діалогічне мислення
Створення альтернатив
Включення здорового глузду
Пошук суті проблеми
Зміна мови
8.8. Моделі спілкування
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru