Психологія сексуальності - Діденко С.В. - 1. Психологія сексуальності як наука

Багатоманітність психічного життя людини пов'язана з її самореалізацією в інтимній сфері. Гармонійність, повноцінність їі статевого життя взаємопов'язані із здатністю розуміти себе, самодостатністю, буттєвим оптимізмом в усіх вимірах життєдіяльності, знанням психічних механізмів і закономірностей, які обумовлюють сексуальну поведінку особистості. Такі знання допомагають краще розуміти і відчувати партнера, легше долати різноманітні кризи. Нагромадженням, систематизацією таких знань займається психологія сексуальності.

1.1. Предмет психології сексуальності

Сексуальність традиційно тлумачать як статеву чуттєвість, пов'язану із задоволенням статевого потягу, тобто вона є характеристикою усього, пов'язаного із статевим життям.

Такої думки дотримується і автор "Довідника з сексології, сексопатології та андрології" український лікар-уролог Олексій Люлько, за словами якого, сексуальність - це "характеристика сексуального потягу, сексуальних реакцій, сексуальної активності тощо". У сексуальності конкретної людини вбачається "бажання та вміння жити статевим життям відповідно до вимог суспільства".

Як зазначають американські дослідники Вільям-Хавелл Мастере (1919-2001) та Вірджинія Джонсон (нар. 1925), однозначно та чітко відповісти на питання, що таке сексуальність, неможливо. Якщо слово "секс" зазвичай використовують у повсякденному житті на позначення статевого акту, то термін "сексуальність" є значно ширшим, адже вів стосується всього, що пов'язане із сексом. Тобто сексуальність є комплексною характеристикою людини, а не лише її здатністю до еротичної реакції. Однак учені не пояснюють, у чому полягає ця комплексна характеристика.

їх співвітчизник Г.-Ф. Келлі також стверджує, що сексуальність є дуже широким поняттям, пов'язаним з усіма аспектами людського буття. І щоб достеменно зрозуміти, що таке людська сексуальність, необхідно розглядати її в різноманітті її проявів.

На широкому розумінні терміна "сексуальність" наполягають і автори "Психологічної енциклопедії" гаванський психолог Раймонд Корсіні та канадський психолог Алан Ауербах, за твердженням яких, сексуальність людини - це "широка сфера функціонування, починаючи від основних фізіологічних відмінностей між чоловіками та жінками і закінчуючи якостями, що характеризують ма-скулінність та фемінність, латентну та маніфестну сексуальну поведінку ".

Всеосяжність людської сексуальності зумовила міждисциплінарний підхід до її вивчення. Традиційно сексуальність розглядають із використанням таких наукових підходів:

а) медико-біологічний. Його представники вивчають анатомію та фізіологію статевої системи людини, фізіологію статевого акту, нейрогуморальну регуляцію статевої функції, статеві розлади та методи їх лікування тощо;

б) соціокультурний. Його представники досліджують вплив культурних традицій на сексуальну поведінку в різних країнах та в різні часи, норми сексуальної поведінки представників різних етнічних спільнот, поколінь, формування статеворольових стереотипів тощо;

в) психологічний. На основі досліджень, відповідно до цього підходу, формується і розвивається психологія сексуальності, предмет якої ще не чітко окреслений. Більшість дослідників спочатку ставить різноманітні запитання, пов'язані із сексуальністю людини ("Що ми знаємо про еротичне бажання?", "Які психологічні проблеми виникають у людини, яка реалізує свою сексуальність?", "Як впливає сексуальність людини на її почуття, думки, вчинки?" тощо), а потім констатують, що відповіді на ці та багато інших питань покликана дати психологія сексуальності.

На психологічному аспекті сексуальності акцентує "Радянський енциклопедичний словник", за яким сексуальність - це "сукупність психічних реакцій, переживань та вчинків, пов'язаних з проявом та задоволенням статевого потягу". У "Психологічному словнику" за редакцією В. Зінченка, Б. Мещерякова психологічний напрям у вивченні сексуальності "охоплює безліч проблем, пов'язаних з індивідуальними та груповими (наприклад, статевими, віковими) особливостями сексуальної поведінки, - сексуальну орієнтацію, тип сексуального об'єкта, способи спілкування з сексуальним партнером та сексуального задоволення, символізацію сексуальної поведінки". За Г.-Ф. Келлі, психологія сексуальності досліджує сексуальну орієнтацію, поведінку, емоції та міжособистіс-ні зв'язки.

Психологія сексуальності - галузь психологічної науки, яка вивчає психологічні закономірності та механізми сексуального реагування людини.

Метою психології сексуальності є з'ясування психологічних проявів та детермінант сексуальності людини. Відповідно до мети окреслено й основні її завдання:

1) визначення психологічних механізмів сексуальної поведінки;

2) з'ясування психологічних особливостей гетеро- та гомосексуальних стосунків;

3) вивчення психологічних особливостей сексуальності людини на різних етапах онтогенезу;

4) дослідження психологічних факторів сексуальних розладів, розроблення шляхів діагностування психогенних сексуальних розладів та їх терапії.

Загалом предметом психології сексуальності є всі аспекти вияву сексуальності, сексуальної поведінки людини і чинники, які впливають на цей процес, знання яких допомагає у розвитку і збереженні сексуальної повноцінності.

1.1. Предмет психології сексуальності
1.2. Методи психологічного дослідження сексуальності
1.3. Технічне забезпечення психологічних досліджень сексуальності
1.4. Етичні особливості досліджень сексуальності
1.5. Міждисциплінарні зв'язки психології сексуальності
Висновки
2. Формування і розвиток знань із психології сексуальності
2.1. Доісторичний етап вивчення сексуальності
2.2. Спостереження і накопичення знань із проблем сексуальності
Розуміння сексуальності у Давній Греції
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru