Історія релігій - Лубський В.І. - Вірменська Апостольська Церква

Стародавня Вірменія перебувала на території східної Туреччини та у прикордонних районах колишнього Радянського Союзу и Ірану. Ця країна першою прийняла християнство як державну релігію після того, як Св. Григорій Просвітитель на початку IV століття перетворив у християнство пануючого Тірідата III. Незабаром був побудований собор в Ечміадзині, що донині залишається центром Вірменської Церкви. Як прийнято вважати, близько 404 року Св. Месроп Маштоц винайшов вірменську писемність, зробивши в такий спосіб можливим переклад Біблії на вірменську мову. В 506 році собор вірменських єпископів Відкинув христологічне вчення Халкідонського Собору 451 року, на якому не був присутнім жоден вірменський єпископ. У цей час Вірменська Церква куди більше була стурбована протиборством несторіанським тенденціям сусідньої церкви в Перській імперії.

Протягом багатьох років Вірменія залишалася вибухонебезпечною буферною зоною між Візантійською й Перською імперіями, але в XI столітті вона була повністю захоплена. Багато вірменів бігли тоді в Кілікію (південна центральна Мала Азія), де виникло нове вірменське царство. Вірмени встановили тут тісні контакти із хрестоносьцями-латинянами. Хоча нове царство перестало існувати вже в XIV столітті, а вірменський народ був розсіяний по всьому світу, воно вижило, незважаючи на те що перебувало під чужою владою. Самобутність вірменів корениться в їхній мові й Церкві.

Наприкінці XIX - початку XX століття вірмени в Туреччині піддалися геноциду, багатьом з них довелося бігти, причому від 1,5 до 2 мільйонів вірменів загинуло. Ті, що залишилися живими, перебралися в сусідні країни й у Стамбул.

У цей час центр Вірменської Апостольської Церкви перебуває у Вірменії, що 23 вересня 1991 року проголосила свою незалежність. Святе місто Ечміадзин, резиденція вірменського католикоса, розташоване недалеко від вірменської столиці Єревана. Розпад Радянського Союзу створив умови для відродження цієї древньої Церкви на батьківщині. Були засновані нові єпархії, з'явилися нові громади й організації, стали видавати нові релігійні періодичні видання й викладати релігію в школі. В 2001 році святкували 1700-тріччя прийняття Вірменією християнства як державної релігії. На святкуванні ювілею в Єревані було освячено багато нових церков. Разом з тим, Церква відчуває гостру потребу в утворенні священиків і стурбована активністю інших релігійних груп, які сьогодні функціонують у країні. Відповідно до опитувань, більше 10% населення в 1997 році належало до швидко зростаючих сект, і уряд змушений був вжити заходи по обмеженню діяльності релігійних об'єднань, що протистоять Вірменській Апостольській Церкві.

У вірменській літургії є елементи сірійської, ієрусалимської й візантійської традицій. Хоча властива вірменській літургії традиція виникла в V - VII століттях, вона випробувала на собі вплив Сирії і Єрусалима. Потім вона пережила період візантіїзації, а в Середні віки багато чого прийняла від латинян.

Католикос всіх вірменів в Ечміадзині визнається всіма православними вірменами духовним настоятелем Церкви, але існують ще три вірменські юрисдикції, що виникли протягом багатовікової історії вірменів. Два католикосата перебувають у літургічному спілкуванні, хоча адміністративно незалежні, а два патріархати залежать у духовному відношенні від Ечміадзина. Католикосат Ечміадзина включає у свою юрисдикцію вірменів, що живуть на території колишнього СРСР, а також багатьох вірменів з діаспори, що проживають в Іраку, Індії, Єгипті, Сирії, Судані, Ефіопії, Європі, Австралії й Америці. Він нараховує близько 5 мільйонів віруючих. Резиденція Ієрусалимського патріархату знаходиться в монастирі Св. Апостола Іакова в Єрусалимі й опікує святі місця, що належать Вірменській Церкві. Патріархат нараховує близько 10 000 вірменів в Ізраїлі, Йордані й на Палестинських; автономних територіях. Його очолює патріарх Торком ІІ Манугян (народився в 1919 році, обраний в 1990 році).

Константинопольський патріархат має у своїй юрисдикції вірменів, що живуть у Туреччині й на острові Крит. В 1914 році патріархат поєднував 12 архієпископ і й, 27 єпархій, шість монастирів й 1350000 віруючих. У цей час патріархат нараховує тільки близько 82000 віруючих. Патріарх - Месроп ІІ Мутаф'ян (народився в 1956 році, обраний в 1998 році).

Килікійський католикосат, нині розташований в Антил'ясі (Ліван), має під своєю юрисдикцією Ліван, Сирію, Кіпр, Іран і Грецію й поєднує близько 800 000 віруючих. Килікія перебуває в давньому позові з Ечміадзином, і обидва католикосата мають під своєю юрисдикцією Північну Америку, Грецію й Сирію. В 1997 році представники обох катоди косаті в зустрілися в Ечміадзині для того, щоб побороти розбіжності й зміцнити єдність Вірменської Церкви. Розробляється документ про загальне влаштування Вірменської Церкви, що покликаний нормалізувати відносини між Ечміадзином і Килікією. Католикос Арам І Кешишян н (народився в 1947 році) був обраний в 1995 році

Нині у Вірменській Апостольській Церкві діють чотири духовних семінарії: семінарія Кеворкяна в Ечміадзині, Килікійського католикосата в Бікфайя (Ліван), семінарія Св. Іакова в Єрусалимі й Св. Нерсеса в Нью-Рошеллі (штат Нью-Йорк), що тісно співробітничає зі Святою-Владимирською Православною семінарією із сусіднього Крествуда {штат Нью-Йорк).

МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯ: ВІРМЕНІЯ Й ДІАСПОРА

ГЛАВА: КАТОЛИКОС КАРЕКІН І (НАРОДИВСЯ В 1932 РОЦІ, ОБРАНИЙ В 1995 РОЦІ)

ТИТУЛ: ВЕРХОВНИЙ ПАТРІАРХ І КАТОЛИКОС ВСІХ ВІРМЕНІВ

РЕЗИДЕНЦІЯ: ЕЧМІАДЗИН (ВІРМЕНІЯ)

ЧИСЕЛЬНІСТЬ: 6 000 000

Коптська Церква
Ефіопська Церква
Сірійська Церква
Маланкарська Сірійська Церква
Еритрейська Церква
Українська Православна Церква — Київський патріархат й Українська Автокефальна Православна Церква
Білоруська Автокефальна Православна Церква
Македонська Православна Церква
Старостильні Православні Церкви
Східно-католицькі церкви
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru