Релігієзнавство - Кислюк К.В. - П’ятидесятництво

Назва цього напрямку пов’язана з новозаповітним сюжетом про сходження на апостолів Святого Духа на п’ятдесятий день після Великодня й одержанні ними завдяки цьому здатності пророкувати й говорити різними мовами (глосолалія) (Дії. 2:4). Сучасний п’ятидесятницький рух, хоча й має своїх провісників у XIX ст., але називає цілком точну дату свого заснування: о 19 годині ЗІ грудня 1901 р.

Засновником цього впливового протестантського напрямку був молодий методистський служитель Чарльз Пархем (1873-1929), який, читаючи книгу "Діяння і Послання апостола Павла", порівнював неміч свого власного служіння із силою, відбитою в цих книгах. Де його навернені? Де його чудеса? Безперечно, говорив він собі, що християни першого сторіччя мали якийсь "секрет" сили, що втратили християни нового століття. Тоді Пархем вирішив, що для знаходження цих ознак сили необхідне більш глибоке і ретельне вивчення Біблії. З цією метою в місті Топіка він відкрив біблійну школу, що на початку налічувала всього 30 викладачів і студентів. І ось одного передно-ворічного вечора молода студентка раптом заявила: "Хіба не правильно, що багато з випадків хрещення, описаних в Діяннях, супроводжувалися не тільки молитвою, а й певними діями: чи не покладала руки людина, яка підносить молитву, на бажаючого одержати хрещення?" Після чого Пархем поклав руки на дівчину, і негайно вона заговорила "іншими" мовами.

Протягом наступних трьох днів у місті Топіка було безліч "хрещень Святим Духом", кожне з яких супроводжувалося говорінням "мовами". Третього січня сам Пархем і дванадцять представників інших християнських деномінацій одержали хрещення і заговорили "мовами". Незабаром Пархем заснував ще одну школу, звідки звістка про проповіді "повного Євангелія" рознеслася вже по усьому світі.

Віровченню п’ятидесятників властиві два основних догмати.

1. Догмат про "народження зверху". Той, хто розкаявся, — "народжений зверху", уже врятований. "Народження зверху" є свідоцтво, яке Дух Святий дав кожному п’ятидесятнику проте, що він врятований і став сином Божим. Трактується воно як якесь внутрішнє переживання, свого роду запевнення Бога про духовне спасіння того, хто увірував. "Народження зверху" пов’язано з хрещенням Духом Святим.

2. Догмат про "хрещення Святим Духом". П’ятидесятники вірують, що хрещення Духом Святим провадиться самим Ісусом Христом; воно відбувається під час проповіді, молитви, при покладанні рук, за інших обставин. Хрещення Духом Святим неодмінно повинне супроводжуватися одержанням якихось духовних дарів.

Знаменням хрещення Духом Святим є "дар мов". "Дар мов" виливається на людину одразу у вигляді багатьох історичних мов. Гло-солал вимовляє одну фразу німецькою, другу — коптською, третю — турецькою мовою. Або взагалі кожне окреме слово вимовляє різними мовами. Слово англійською, слово китайською і так далі. Цим п’ятидесятницька глосолалія відрізняється від численних зафіксованих випадків, коли в змінених станах свідомості, внаслідок психічної або фізичної травми, людина отримувала здатність говорити однією або кількома іноземними мовами,якими ніколи не володіла.

Найчастіше отримання п’ятидесятниками "дару мов" відбувається на молитовних зборах у збудженій і екзальтованій атмосфері. Після цього людина може взагалі ніколи не говорити "мовами". Здатність говоріння перейде в постійну здатність молитися "іншими мовами" тільки за умов благочестивого і духовного життя. Сюди входять регулярне відвідування зборів, старанна домашня молитва, прискіпливе читання Слова Божого тощо. Врешті-решт "говоріння мовами" повторюватиметься все частіше й частіше і нарешті стає постійною здатністю. Таким чином, за вченням п’ятидесятників, людина зможе відновити зруйнований первородним гріхом зв’язок з Богом.

Правда (що зовсім нерідко), п’ятидесятники так і не знаходять постійного "дару мов", незважаючи на всі старання. Але це не повинно засмучувати, тому що "дар мов" — не самоціль. У будь-якому разі, оскільки в громадах поліглоти трапляються рідко, "дар мов" залишається прихованим для розуміння — пояснюють п’ятидесятники.

Зараз загальна чисельність п’ятидесятників в усьому світі складає більше 50 млн чоловік, що проживають у 90 країнах. Тільки в США їх понад 5 млн, що об’єдналися в 120 самостійних п’ятидесятницьких Церков. 31947 р. існує Всесвітня п’ятидесятницька конференція, на яку регулярно (раз на 2-3 роки) збираються керівники п’ятидесятницьких об’єднань.

Різновидом п’ятидесятництва є харизматичний рух. "Харизма" (від гр. χαρισμα — дар) благодать. Божий дар, особлива сила, дарована апостолам Святим Духом в Єрусалимському храмі на П’ятидесятницю для подолання гріховності та досягнення спасіння. Харизматики вірять в отримання харизми в поцейбічному житті через безпосереднє спілкування з Богом. Спільним для харизматичних громад є жорстка внутрішня організація, контроль за поведінкою, місцезнаходженням членів секти (організації), тривалістю їхнього відпочинку, виконанням ритуалів членами громади. Особливу рол ь у житті харизматичних громад відіграють проповідники, які ведуть місіонерську роботу. Керівник громади вважається посланцем Бога, особою, шо наближена за своїм значенням до Ісуса Христа. Вперше в колишньому СРСР харизматичний рух легалізувався в Прибалтійських республіках. У1989 р. було засновано Християнсько-Харизматичну Церкву "Нове покоління". Через рік виникла Християнсько-Харизматична Церква "Блага звістка" з центром у Москві. На сьогодні послідовники цього різновиду п’ятидесятництва активно діють у більшості великих міст України та країн СНД.


Методизм
Адвентизм
Пресвітеріани
Квакери
Меноніти
"Армія спасіння"
КОРОТКІ ПІДСУМКИ
РОЗДІЛ 8. ІСЛАМ ЯК СВІТОВА РЕЛІГІЯ
8.1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ІСЛАМУ
8.2. ЖИТТЯ ПРОРОКА МУХАММАДА
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru