Релігієзнавство - Кислюк К.В. - Методизм

Методизм виник як відгалуження англіканства на початку XVIII ст. (1729 р.) завдяки проповідницьким зусиллям братів Чарльза і Джона Уеслі. Назва "методисти" стала похідною від епітету на адресу членів "Святого клубу", який був ними заснований братами Джоном і Чарльзом Уеслі при Оксфордському університеті. Вони склали розклад на кожний день, визначивши години для молитов, відвідування хворих і ув’язнених; для викладання в школі для бідних і для виконання правил Церкви.

Самі засновники методизму слугували взірцем для своїх прибічників. Своє служіння Д. Уеслі (1703-1791) продовжував більш п’ятдесяти років, щорічно проробляючи шлях в середньому по 4500 миль. За своє життя він вимовив сорок тисяч проповідей; У числі послідовників Д. Уеслі і найближчих співробітників був його рідний брат Чарльз Уеслі (1707-1788), талант якого виявився в написанні більш шести тисяч гімнів.

З їхнього погляду, в основі справжнього християнства повинна лежати не зовнішня богословська вченість, на зразок знання напам’ять повного тексту Священного Писання, і не показна побожність, а глибоке внутрішнє переродження через зречення минулого життя, проведеного в мирській суєті, жагуче прагнення бути врятованим, досягти ше за життя стану святості і християнської досконалості. Цей релігійний порив, на думку братів Уеслі, варто вважати тим більше природним, що в результаті гріхопадіння людина не втратила свободу волі, на чому наполягали кальвіністи, а лише забруднила свій божественний образ, послабила розум і здатність жити за власними переконаннями. Почавши ж послідовні, цілеспрямовані зусилля з самовдосконалення, людина в остаточному підсумку повинна була відчути, що вона прощена Богом, якщо всі її гріхи спокутувані Христом.

Однак ця характерна для віровчення методизму емоційна спрямованість компенсувалися іншою особливістю методизму, що торкалася його культової практики й організаційної структури — надзвичайною строгістю і всеохоплюючим характером внутрішньої церковної дисципліни та твердою ієрархічною централізацією, чим, власне кажучи, цей напрямок зобов’язаний своєю назвою. З моменту виникнення до методистських організацій здійснювався строгий добір. Від початку товариства перших методистів поділялися на дрібні групи — "класи" з 5-12 членів. На щотижневих зустрічах класу кожний розповідав про свої переживання і потреби, отримував доручення про надання допомоги потребуючим. Ті, які бажали стати членами класу повинні були відповісти на різні питання віри, поведінки і звичок, але, головним чином мати свідчення про відродження. Тільки після року відвідування класу можна було сподіватись на повноправне членство у лавах методистів.

Система округів і роз’їжджаючи служителі — відмітна особливість методистів. Громади об’єднуються в округи зсуперінтендантом (старшим пресвітером) на чолі. Таких округів, наприклад, в Англії нараховується біля тридцяти. Керівник округу не звільняється від пастирських обов’язків. Пастир у методистських громадах обирається на три роки і тільки по особливому дозволу Конференції може служити в одній церкві шість років. Хоч кожний пастир прикріплений до певної громади (церкви), чверть року він проводить в роз’їздах по інших громадах. До окремого штату професійних проповідників входять і жінки. Верховним органом Методистської Церкви є Конференція (З’їзд). Верховний орган складається з керівників регіональних організацій і найактивніших прихожан, обраних від територіальних громад. Делегати Конференції виконують накази своїх місцевих рад, що збираються два рази в рік в певному районі. Законодавча влада здійснюється Генеральною Конференцією, що скликається кожні чотири роки. Делегати Конференції обираються демократично, за пропорційній системою. У1881 р. була заснована " Всесвітня Методистська Рада Церков", що раз на п’ять років проводить всесвітні методистські конференції. У часі між конференціями діє виконавчий комітет, що складається з 40 членів.

У наш час в 76 країнах світу нараховується приблизно 40 мли методистів, з яких 18 млн. знаходяться в Америці (США) і понад одного мільйона — в Англії. Великі методистські об’єднання діють також в Англії, Австралії, ПАР, Новій Зеландії.

Адвентизм
Пресвітеріани
Квакери
Меноніти
"Армія спасіння"
КОРОТКІ ПІДСУМКИ
РОЗДІЛ 8. ІСЛАМ ЯК СВІТОВА РЕЛІГІЯ
8.1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ІСЛАМУ
8.2. ЖИТТЯ ПРОРОКА МУХАММАДА
8.3. ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ВІРОВЧЕННЯ ІСЛАМУ. КОРАН
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru