Соціологія - Герасимчук А.А. - Соціальна група

У сучасному суспільстві діють безліч різноманітних груп і організацій. Об'єднують людей спільні інтереси, релігія, етнічні і політичні ознаки тощо.

У сучасній соціології поняття "соціальна група" і "організація" часто ототожнюються. Поняття "соціальна група", наголошується в посібнику за редакцією проф. В.Г.Городяненка, є родовим щодо понять "клас", "соціальна верства", "колектив", "нація", "етнічна", "територіальна", "релігійна" та інші спільноти, оскільки фіксує соціальні відмінності, які виникають між окремими сукупностями людей у процесі розподілу праці й діяльності на основі відношення до засобів виробництва, влади, характеру праці, фаху, освіти, рівня й структури прибутків, статі, віку, національної приналежності, місця проживання, стилю життя тощо.

Як зазначається в підручнику "Соціологія" за загальною редакцією В.П.Андрущенка і М.І.Горлача, в сучасному суспільстві функціонує безліч соціальних груп, кожна з яких об'єднується на основі спільних інтересів, потреб, цінностей, мети. Бувають малі і великі соціальні групи (класові, територіальні, національні), спільноти формальні та неформальні.

Характерною рисою такого об'єднання є організація. Група, наголошують автори вищезазначеного підручника, стає соціально зрілою тоді, коли усвідомлює свої інтереси, цінності, формує норми, мету і завдання діяльності. Саме усвідомлення інтересів перетворює групу людей в єдине ціле, в самостійний суб'єкт соціальної дії.

Особливості соціальної організації

Польський політолог і соціолог Ял Карлицький, вивчаючи особливості студентських об'єднань, дійшов до висновку, що, потрапляючи в студентське середовище, молода людина з перших же днів перебування в ньому відлучає себе від минулого життя".

"Це моя організація", "це моя група", "наш курс думає інакше"— ось типові висловлювання першокурсника. Як писав Ян Щепанський (про ще вчорашніх школярів, а сьогодні вже студентів), "входять вони до студентської спільноти, яка в межах студентського середовища в даному місті, в межах даного факультету створила власну традицію, приклади наслідування, спосіб поведінки, реакцію на вимоги владних структур і працівників науки".

Студентські організації, пише Ян Карлицький, мають ряд особливостей;

1. Суспільна адаптація як межа соціальної відокремленості студентської молоді.

2. Функціональні зв'язки членів даної організації з іншими соціальними групами.

3. Особливості даної соціальної категорії як майбутньої інтелігенції.

Якщо говорити про особливості організації в цілому, то такими є:

- Соціальна відокремленість.

- Формування власних цінностей і специфічного почуття спільноти.

- Наявність внутрішнього організаційного клімату.

Організація як складова суспільства

Організація, при всій своїй неповторності, є складовою частиною суспільства. Найменші зміни, які відбуваються в ньому, тут же відображаються на житті організації. Вплив суспільства на організацію здебільшого відбувається як безпосередньо, так і опосередковано — через своїх же членів, які одночасно є членами інших спільнот, зв'язків співробітників організацій по горизонталі і вертикалі, впливу радіо, телебачення, преси а іноді і силових структур. Організація теж впливає на суспільство, проте рівень цього впливу визначається співвідношенням частини до цілого, її значущості в політичному, економічному, культурному, науковому житті цього суспільства. То що ж таке організація?

"Організація,— пише А.В. Дорін — це спільнота людей, яка базується на єдності цілей, змісту і умов праці. Люди об'єднуються, щоб спільно здійснювати трудову діяльність, тому що вона має велику кількість переваг порівняно з індивідуальною — є більш вигідною, конкурентоспроможною, привабливою, ефективною, комунікабельною і т. д."15. Поняття "організація" означає, що дана спільнота певним чином впорядкована, "побудована" та структурована.

Особливості соціальної організації
Організація як складова суспільства
2.3. Соціальні форми організації
Ознаки організації
Вимоги до діяльності організацій
Зовнішнє середовище і внутрішній простір
Характеристика соціальних форм організації
2.4. Функції і розвиток організації
Основні функції організації
Принципи розвитку організації
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru