Соціологія - Герасимчук А.А. - 3.1. Зміст поняття група. Особливості малих груп.

3.1. Зміст поняття група. Особливості малих груп.

Групою в соціології називаємо двоє або більше осіб, між якими існує виразний соціальний зв'язок; іншими словами — група існує тоді, коли ЇЇ члени тісно пов'язані один з одним на соціальній основі (Єжи Вятр, польський соціолог).

"Групою називається певна кількість людей, зв'язаних між собою соціальними зв'язками" (Маквлер і Пейдж, англійські соціологи).

"Соціальна група — це щонайменше три особи, які зв'язані між. собою врегульованими, інституціональними зв'язками, які відрізняються від інших спільними рисами та спільними цінностями" (Станіслав Косінський, польський соціолог).

"Щоб про двох або більше осіб можна було сказати, що вони є групою, необхідні: 1) наявність тісного соціального зв'язку; 2) визначеність якоїсь соціальної мети; 3) дотримання відповідних спільних норм, правил; 4) об'єднання в чітко визначену структуру; 5) усвідомлення, що вони таки є групою, а не конгломератом індивідів (А.П.Гер, англійський соціолог).

"Група—це сукупність індивідів, які спільно діють у вирішенні якихось спільних проблем, завдань і які пов'язані між собою раціонально і емоційно" (А. Цандер, американський соціолог).

Існує безліч визначень цього поняття, але всі соціологи сходяться на тому, що групою можна назвати певну кількість людей, яка відрізняється від інших характерними для неї соціальними ознаками.

Класифікація груп

Відомий американський соціолог Гріффін В.Ріккі на основі аналізу характеру діяльності різних груп в організаціях зробив їх класифікацію, яка визнана в соціологічній літературі ученими з різних країн Заходу і яку тут розглянемо.

• Функціональна група. Це група, яка формується з метою реалізації конкретних завдань в організації. Вона може існувати місяць, рік, два, а іноді і значно довший час.

Наприклад, група викладачів кафедри у складі двох-трьох осіб працює над розробкою методики застосування сучасних комп'ютерних технологій у навчальному процесі. Коли така методика розроблена, діяльність групи практично припиняється, тим часом діяльність групи професорів і доцентів, яка займається підготовкою аспірантів та пошукувачів до складання іспиту з кандидатського мінімуму, діє стільки, скільки цього вимагають потреби організації (рік, два і

• Дорадча група. Це група, яка створюється організацією для реалізації певних завдань, які виникли несподівано.

Наприклад, на кафедру менеджменту прийшов офіційний лист з проханням дати рецензію на щойно виданий підручник. Створюється група з трьох-чотирьох висококваліфікованих викладачів кафедри, яка рецензує працю, подає її на розгляд кафедри. На цьому діяльність групи припиняється.

• Тимчасова група. У виробничих фірмах, зазначає Ріккі Гріффін, час від часу виникають якісь одні й ті ж проблеми. Формується на визначений час група спеціалістів, які розв'язують конкретну проблему, проте через деякий час остання в тому ж або трохи модифікованому вигляді виникає знову. Ця ж група знову приступає до її вирішення. Практично група діє на тимчасово-постійній засаді, але оскільки проблеми виникають час від часу, її можна класифікувати як тимчасову.

• Група за інтересами. Наприклад, 3-4 особи під час обідньої перерви сидять за одним і тим же столом. Спочатку окрім розмов про якість страв їх нічого не об'єднує, але через деякий час вони обговорюють питання пов'язані з зарплатою, порядками на фірмі, етикою поведінки і т. д. У людей виникають не тільки якісь спільні інтереси, а й бажання їх реалізувати. Навіть якщо пізніше тих обідів за спільним столом вже й не буде, наприклад, кафе закрилось на ремонт, члени групи продовжують тісно контактувати один з одним. Це може бути на роботі, під час перерви чи після роботи по телефону. Вони обмінюються новинами, виробляють якісь спільні плани, визначають способи їх реалізації тощо.

Групи за інтересами можуть бути в організації могутньою силою, яку слід враховувати керівництву. Так, Р. Гріффін подає приклад, як в одній із фірм, що виготовляла меблі, керівництво, не погодивши своїх намірів з членами організації, вирішило підняти рівень продуктивності праці, скоротивши час фізпаузи на декілька хвилин. Не висловлюючи відкрито свого незадоволення, групи за інтересами повністю заблокували виробничий цикл: одні групи закінчили фізпаузу на 2-3 хвилини раніше, інші — на 1-2 пізніше. Ритм праці був порушений, продуктивність праці знизилася. Цікаво, що "нововведення" адміністрації майже всі члени організації у своїх виступах на зібраннях підтримували.

Класифікація груп
Етапи розвитку малої групи
Первинні та вторинні групи
Фактори об'єднання в групи
3.2. Поведінка людей у групах
Типи поведінки в групах
Групи нормативного і відносного зіставлення
Поведінка натовпу
3.3. Членство у групах
Зовнішні і внутрішні групи
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru