Соціологія - Сірий Є.В. - Частина перша ОСНОВИ СОЦІОЛОГІЇ: загальна теорія

Передмова

Перш ніж узагальнено вести мову про соціологію, хочемо звернутись до читачів. Важливо, щоб кожен чітко усвідомив: для осягнення дисциплін гуманітарного профілю необхідне глибоке їх розуміння, осмислення, світоглядне сприйняття. Методика вивчення соціології (наука, яка тісно пов'язана з реальною дійсністю - суспільством) не схожа на методику засвоєння математичних, економічних чи то мовних дисциплін. Тут важливі не тільки знання, а й здатність до розмірковування, судження. Швидкість мислення менш важлива, ніж його гнучкість та здатність сприймати й оцінювати різні думки. Освіта не повинна обмежуватися лише передачею традицій, знань та навичок. Щодо соціології, то вона покликана поліпшувати здатність людини знаходити сенс у різних ситуаціях, процесах та явищах, глибоко їх осмислювати, усвідомлювати.

У процесі навчання студент засвоює безліч дисциплін. Звичайно, залежно від професії, велику роль у формуванні професійних навиків насамперед відіграють спеціальні дисципліни - це ті, знання котрих будуть використовуватися безпосередньо у професійній діяльності (для економічних закладів – це бухгалтерський облік, економічний аналіз, ряд інших економічних дисциплін). Однак є такі предмети, які формують та підвищують нашу освіченість, загальний розумовий рівень, розвивають вміння мислити, спілкуватися, формують і розширюють світогляд і т. ін., тобто, без засвоєння яких не можна сказати, що така людина є носієм високої культури, освіченості.

Соціологія сьогодні зайняла гідне місце серед інших соціальних дисциплін, йде активний процес її розвитку як самостійної наукової дисципліни. У різних навчальних закладах України відкриваються нові факультети і відділення соціологічного профілю, інтерес до соціології виявляє і середня школа. Усе це створює неабияку потребу у спеціальній навчальній літературі. І хоч останнім часом видано ряд підручників, посібників, лекційних курсів з різних напрямів соціологічної думки відчувається гостра потреба у відповідній літературі, у створенні офіційного підручника або хоча б загальновизнаного навчального посібника.

Сучасна соціологія являє собою гігантський масив соціальних знань, дослідницьких технологій, методик, з допомогою яких вона охоплює особливий аспект суспільства - соціальну реальність, процеси і явища соціального життя людей, соціальні сфери. Цей масив невпинно поповнюється новими знаннями, швидкість приросту яких є досить високою. Безперечно, справа ця винятково складна, тривала і відповідальна.

Вивчення соціології, на наш погляд, допоможе сформувати у майбутніх спеціалістів соціологічне мислення та культуру, сформувати алгоритм з'ясовування природи соціальних процесів та явищ.

Освоєння курсу соціології дозволить також оволодіти фундаментальними основами важливих знань, уміннями та навичками з підготовки та проведення конкретних соціологічних досліджень у практичній діяльності, оскільки більшість різновидностей маркетингових та інших досліджень, якими оперуватимуть майбутні фахівці, базуються на системі соціологічних методів - як оптимальної моделі наукового пошуку.

Даний посібник відрізняється від уже виданих як за структурою, так і за змістом. В його основу покладено багаторічний курс лекцій з соціології. Автор прагнув більше уваги приділити методологічним проблемам соціології і соціологічного дослідження, висвітленню історії розвитку соціологічної думки, характеристиці основних теоретичних та прикладних напрямів сучасної соціології, прагнув подати великий фактичний матеріал комплексно, у досить стислій і зручній для навчального процесу формі, гадаючи, що більш докладно з того чи іншого питання можна дізнатися зі спеціальної літератури. Наявність великої кількості наочності, логічно-пояснювальних схем, ілюстрацій, портретів, що у вітчизняному посібнику із соціології використано вперше, робить навчальний посібник особливо привабливим.

Посібник призначено в основному для студентів усіх спеціальностей. Для студентів спеціальності "соціологія" стане комплексним і корисним пропедевтичним посібником з багатьох напрямів соціологічних знань.

Передмова
І. ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ СОЦІОЛОГІЇ
Тема 1. СОЦІОЛОГІЯ ЯК НАУКА. ПРЕДМЕТ, СТРУКТУРА ТА ФУНКЦІЇ СОЦІОЛОГІЇ
1. Соціологія як наука про суспільство
2. Місце соціології серед інших наук
3. Структура соціологічних знань
4. Функції соціології
Тема 2. СОЦІАЛІЗАЦІЯ ЛЮДИНИ. ОСОБИСТІСТЬ ТА СУСПІЛЬНЕ ЖИТТЯ
1. Основи суспільного життя (природні, економічні, культурні)
2. Етапи та моделі соціалізації
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru