Соціологія: 100 питань 100 відповідей - Подольська Є.А - У чому полягає сутність "органіцизму" в соціології Герберта Спенсера?

Соціологія як самостійна наука виникла в першій половині XIX століття. Це було викликано не появою нового об'єкта дослідження, а тим, що в інших суспільних науках виникли проблеми, які неможливо було вирішити традиційними способами в рамках існуючої системи знань. Соціологічне бачення світу, або соціологічний стиль мислення, передбачають погляд на суспільство як системне ціле.

Елементи такого підходу складалися поступово, в рамках соціальної філософії і філософії історії, а також у міру розвитку емпіричних соціальних досліджень і диференціації суспільних і гуманітарних наук.

Соціальна свідомість в XIX столітті виступає з масою нових ідей і проблем. Наука поступово підходить до розуміння специфіки суспільства як особливого предмета і об'єкта пізнання.

Саме поняття "соціологія" було введено в 30-х роках XIX століття французьким філософом Огюстом Контом (1798—1857). Соціологія розглядалася ним як наука, близька до природознавства. О. Конт не тільки вводить новий термін, але і розробляє систему соціологічного знання, позначає предмет, структуру, способи пізнання і можливості нової науки. Він вважав, що саме соціологія здатна по і хаосу, в якому знаходяться цивілізовані країни, але це повинна бути позитивна наука, заснована на достовірних дослідницьких даних.

Огюст Конт розробив класифікацію наук, розташовуючи їх відповідно до історії їхнього виникнення, розвитку і залежності однієї від іншої, зростання складності їхнього предмета і явищ, які вони досліджують. Це — математика, астрономія, фізика, хімія, біологія, соціальна фізика (пізніше в 47 лекції "Курсу позитивної філософії" він називає її соціологією). В основу побудови соціології Конт поклав ідею "соціальної системи", тобто визнання факту існування суспільства як організму, в якому окремі елементи виконують певні функції.

В системі соціології він виділяє два розділи: соціальну статику і соціальну динаміку. Конт прагне показати, що необхідно вивчати не окремі соціальні явища, а їхній взаємозв'язок і взаємодію. Отже, соціологія, на його думку, повинна досліджувати соціальне життя у всіх формах вияву і взаємодії різних елементів.

Найстабільнішим елементом соціального організму Конт вважає сім /о. Аналогом сімейних відносин в більш широкому соціальному плані є кооперація, заснована на розподілі праці. Проте, економічні зв'язки не забезпечують стабільності суспільства, оскільки людина, на думку Конта, агресивна і егоїстична за своєю природою. Тому ці зв'язки повинні бути доповнені політичним примусом. Органом соціальної солідарності і гарантом громадського порядку Конт вважає державу, сильну політичну владу. Функцію регуляторів соціальної поведінки виконують також релігія і церква, які забезпечують єдність вірувань і відчуттів. Контом також були сформульовані основні принципи соціологічного методу. На його думку, до них відносяться спостереження, експеримент, порівняння та історичний аналіз.

Огюст Конт вперше обґрунтував необхідність наукового підходу до вивчення суспільства і можливість пізнання законів його розвитку. Він визначив соціологію як особливу науку про суспільство, об'єктивність і універсальність якої забезпечують емпіричні дослідження.

Кажучи про значення соціологічної системи Конта, необхідно відзначити, що його принципи і орієнтири були закладені в основу численних напрямів і шкіл західної соціології XIX століття.

У чому полягає сутність "органіцизму" в соціології Герберта Спенсера?

"Позитивна" соціологія знайшла свій подальший розвиток у працях англійського вченого Герберта Спенсера (1820—1903). Він є одним із засновників органічного (біологічного) напрямку в соціології.

Спенсер порівнював суспільство з біологічним організмом, кожний "орган" (соціальний інститут) якого виконує певну функцію і тим самим сприяє функціонуванню всього суспільства. Проте, таке порівняння, за Спенсером, не означає повного ототожнення живого соціального організмів.

Розвиваючи ідеї "органічної" соціології, Спенсер вважав, що в біологічному організмі "частини" (окремі органи) існують заради "цілого", а в соціальному організмі — "ціле" суспільство) існує для блага своїх "частин" (окремих членів суспільства).

Структура суспільства (соціального організму) в ході свого еволюційного розвитку ускладнюється: зростає чисельність населення, з'являються нові види діяльності, виникають нові соціальні інститути, окрема особистість стає більш самостійною, незалежною від суспільства.

Як прибічник теорії соціального дарвінізму, Спенсер вважав, що економічна конкуренція в промисловому типі суспільства виконує роль природного добору, в результаті якого виживають найбільш пристосовані та обдаровані. При цьому соціальні революції він розглядав як хворобу, як явища, що руйнують єдність соціальної системи.

Які основні положення соціальної теорії марксизму?
Завдяки яким ідеям Еміля Дюркгейма вважають творцем сучасної соціологічної науки?
Які ідеї Макса Вебера дозволяють вважати його соціологічну систему гуманістичною соціологією?
У чому полягає сутність функціоналізму у соціології?
В чому сутність конфліктного підходу у соціології?
У чому полягає сутність символічного інтеракціонізму?
Які ідеї розвивали представники "натуралістичної соціології"?
Які концепції відносяться до психологічного напряму в соціології?
Які ідеї домінували в ході формування і розвитку Київської держави?
Як осмислювалися суспільні відносини за часів козацької доби?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru