Страхування - Базилевич В.Д. - Відповідальність за втрату чи пошкодження багажу (вантажобагажу) на залізничному транспорті

Цей вид страхування є за змістом змішаним страхуванням, що поєднує страхування вантажів і статичних ризиків. Це страхування забезпечує страховий захист по ризику транспортування майна на виставку впродовж виставки та зворотного транспортування.

Майновими об'єктами, з приводу яких відбувається страхування майнових інтересів, є експонати виставки, включаючи стенди та устаткування стендів.

Страховий захист із попереднього зберігання та монтажу, тривалості експонування та демонтажу з наступним зберіганням надається аналогічно страхуванню товарів за внутрішніх перевезень.

Збитки від витікання рідини, поломки, відставання фарби, лаку, емалі, викривлення, подряпин, здирання включаються у страховий договір додатково.

Якщо експонати виставляються під відкритим небом, для відповідальності страховика існують обмеження.

Відповідальність за втрату чи пошкодження багажу (вантажобагажу) на залізничному транспорті

Відповідальність за втрату чи пошкодження багажу (вантажобагажу) на залізничному транспорті регламентується Правилами перевезень пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України, які набули чинності з ЗО листопада 1998 р.

Згідно із зазначеними вище правилами перевізник несе відповідальність перед пасажиром чи відправником вантажобагажу за виконання перевезень на всьому шляху до видачі багажу (вантажобагажу), за збиток внаслідок повної втрати або пошкодження багажу (вантажобагажу).

Залізниця не відповідає перед, власником багажу за пошкодження або незадовільний стан продуктів, що швидко псуються, предметів, що б'ються, та крихких, запакованих пасажиром серед інших предметів багажу, якщо при цьому немає якихось зовнішніх пошкоджень упакування, що стали причиною псування багажу.

Залізниця несе відповідальність за повну чи часткову втрату або пошкодження багажу (вантажобагажу) у таких випадках:

o якщо обставинам, які спричинили збитки, залізниця не могла запобігти;

o якщо пошкодження вантажу зумовлені особливими його (вантажу) природними властивостями;

o якщо пасажир або відправник вантажобагажу здав до перевезення заборонені предмети під неправильним, неточним або неповним найменуванням;

o якщо багаж і вантажобагаж, які допускаються до перевезення на особливих умовах, були здані до відправлення під неправильним, неточним або неповним найменуванням чи без дотримання встановлених цими Правилами положень. Доведення того, що втрата, пошкодження багажу чи вантажобагажу виникли з причин, викладених вище, покладається на залізницю.

Якщо вантажобагаж за своїми природними властивостями схильний до втрати ваги під час перевезення, то перевізник несе відповідальність, незалежно від відстані фактичного перевезення, лише за ту частину втрати ваги, яка перевищує норми природної втрати.

Ці обмеження не беруться до уваги, якщо відправником чи одержувачем буде доведено, що втрата ваги не спричинена природними властивостями вантажобагажу.

У разі повної або часткової втрати багажу, зданого до перевезення без оголошеної вартості, залізниця сплачує пасажирові вартість багажу чи втраченої його частини, але не більш як 2,50 грн за кожен втрачений кілограм ваги. Виплата грошей здійснюється на станції призначення відразу після складання та підписання комерційного акта, але не пізніше однієї доби з дати прибуття поїзда, з яким була частина багажу (або мав бути весь багаж), не рахуючи загальних вихідних та святкових днів.

У разі втрати багажу чи вантажобагажу з оголошеною цінністю залізниця сплачує відшкодування в обсягу оголошеної суми цінності, а якщо залізниця доведе, що оголошена цінність перевищує дійсну вартість, то відшкодування сплачується у розмірі дійсної вартості.

У разі часткової втрати багажу чи вантажобагажу, прийнятого з оголошеною цінністю, перевізник сплачує, відповідно, частину оголошеної цінності за кожен втрачений кілограм.

Якщо багаж або вантажобагаж, прийнятий з оголошеною цінністю, пошкоджено, залізниця відшкодовує суму, яка становить частину оголошеної цінності, що відповідає відсотку зниження їхньої цінності внаслідок пошкодження. У разі відмови отримувача від часткового отримання багажу (вантажо-багажу) залізниця здійснює повне відшкодування у розмірі оголошеної цінності.

Розмір відшкодування у разі втрати або пошкодження вантажу з оголошеною вартістю не повинен перевищувати:

o суми компенсації за повну втрату у разі втрати (зіпсування) всього багажу чи вантажобагажу;

o суми відшкодування за втрату частини, якщо внаслідок пошкодження знеціненою є тільки частина багажу чи вантажобагажу.

У випадках повного відшкодування за втрачений багаж (вантажобагаж) залізниця повертає повністю провізні та інші платежі, сплачеш пасажиром. У випадках часткового відшкодування залізниця сплачує провізні та інші платежі відповідно до частки втрати багажу чи вантажобагажу.

Страхування вантажів, що перевозяться морським транспортом
Відшкодування збитків за загальною аварією
Визначення загальної вартості майна у зв'язку з загальною аварією
Висновки
Навчальний тренінг
Розділ 10. СТРАХУВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ РИЗИКІВ
10.1. Місце страхування в страховому захисті підприємництва
10.2. Різновиди страхування підприємницьких ризиків
10.3. Страхування підприємницької діяльності в промисловості
10.4. Страхування в системі управління підприємницьким ризиком в аграрному бізнесі
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru