Страхування - Базилевич В.Д. - Висновки

1. Транспортне страхування пов'язане з відшкодуванням збитків у зв'язку з страховими подіями, що виникають на сухопутних, водних та повітряних шляхах сполучення у зв'язку з перевезенням пасажирів та вантажу.

2. Каско - страхування власне транспортного засобу; карго - страхування вантажів; каско-карго - одночасне страхування транспортних засобів та вантажів, що ними перевозяться.

3. Страхування "авто-карго" - це страхування автотранспортних засобів. Воно може бути повним та частковим.

4. Поліс з оголошеною вартістю зобов'язує страховика у разі настання страхової події виплатити фіксовану договором суму страхового відшкодування. За відкритим полісом після виникнення страхової події визначається сума збитку, що підлягає відшкодуванню страхувальнику з боку страховика.

5. Страхова сума при страхуванні авто-каско визначається на основі заяви страхувальника та документів, що підтверджують вартість автотранспортного засобу.

6. Страхування водних транспортних засобів ґрунтується в основному на тих самих засадах, що й автомобільних. Страхова оцінка судна не повинна перевищувати його (судна) дійсної вартості.

7. Майновими об'єктами морського страхування є: морські судна (каско); вантажі (карго); фрахт; контейнери; відповідальність власників перед третіми особами.

8. Морське страхування здійснює страховий захист морських суден від ризиків: з відповідальністю за загибель та пошкодження судна; без відповідальності за пошкодження, крім випадку краху (загибелі) судна; без відповідальності за окрему аварію; з відповідальністю тільки за повну загибель судна; з відповідальністю тільки за повну загибель судна, включаючи витрати на його порятунок.

9. Обов'язкове авіаційне страхування в Україні здійснюється страховиками, які визнані такими згідно із законодавством України, одержали в установленому порядку ліцензії на здійснення цього виду страхування і є членами Авіаційного страхового бюро.

10. Страховою подією для майнового страхування є один або кілька нещасних випадків, що зумовили тілесні ушкодження та (або) пошкодження майна і є несподіваними та ненавмисними для страхувальника.

11. Обов'язкове страхування авіаційних суден захищає інтереси страхувальника (власника повітряного судна, повітряного перевізника, що експлуатує судно на законних підставах).

12. Страховими випадками з авіаційного обов'язкового страхування є: загибель повітряного судна, зникнення судна безвісти; втрата судна у зв'язку з вимушеною посадкою в місці, неприйнятному для евакуації судна; цілковите руйнування повітряного судна.

13. Страхування вантажів (карго) можливе за умовами: з відповідальністю за всі ризики; з відповідальністю за окрему аварію; без відповідальності за пошкодження, крім випадків загибелі.

14. При страхуванні перевезень, що здійснюються власним транспортом підприємства, страхова премія (жорстка) встановлюється залежно від величини та виду вантажу.

16. Страхові події для перевезень, що здійснюються власними транспортними засобами підприємства: нещасний випадок з транспортним засобом; пожежа, удар блискавки, вибух, форс-мажорні обставини, крадіжка транспортного засобу; крадіжка зі зламом.

16. Страхування експонатів виставки та ярмарки включає страхування вантажів та статичних ризиків, пов'язаних зі збереженням та експонуванням виставки, включаючи стенди та устаткування стендів.

17. На залізничному транспорті перевізник несе відповідальність перед пасажиром чи відправником багажу (вантажобагажу) за виконання перевезень на всьому шляху аж до видачі багажу (вантажобагажу), за збиток внаслідок повної втрати або пошкодження багажу (вантажобагажу).

18. Відшкодування збитків може бути повним (за втрачений багаж) та частковим (відповідно до частки втраченого багажу).

19. Страхування вантажів на морському транспорті здійснюється: з відповідальністю за всі ризики; з відповідальністю за окрему аварію; без відповідальності за пошкодження, крім випадків загибелі.

20. Збитки від загальної аварії розподіляються між судном, фрахтом і вантажем пропорційно до їхньої вартості. Збитки за окрему аварію несе той, хто їх зазнав, або той, на кому лежить відповідальність за їх спричинення.

21. Страхування відповідальності повітряного перевізника і виконавця повітряних робіт щодо відшкодування збитків, заподіяних пасажирам, багажу, пошті, вантажу, прийнятних до перевезень, здійснюють страховики - члени Авіаційного страхового бюро. Страхувальником є перевізник, що має законне право здійснювати пасажирські та вантажні перевезення.

22. Страхова сума (ліміт відповідальності страховика) під час виконання міжнародних польотів встановлюється міжнародними угодами або законодавством країни, на території якої виконуються повітряні угоди. Під час виконання внутрішніх польотів страхова сума за цим видом обов'язкового страхування визначається законодавством країни.

Навчальний тренінг

Основні терміни і поняття

Авіаційне страхове бюро (АСБ); авіаційне страхування; відкритий поліс; відповідальність за втрату чи пошкодження вантажу на залізничному транспорті; загальна аварія; загибель повітряного судна; заява про морський протест; контрибуційний капітал; шедулярні договори; морське страхове бюро (МСБ); окрема аварія; повна та часткова загибель вантажу; поліс з оголошеною вартістю; пошкодження вантажу; страхування автомобільних перевезень (авто-карго); страхування автотранспортних засобів (авто-каско); страхування вантажів, що перевозяться морським транспортом; страхування вантажів; страхування відповідальності повітряного перевізника щодо збитків, заподіяних пасажирам, багажу, пошті, вантажу на повітряному транспорті; страхування водних (внутрішніх) транспортних засобів; страхування експонатів виставки; страхування морських суден; транспортне страхування.

Навчальний тренінг
Розділ 10. СТРАХУВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ РИЗИКІВ
10.1. Місце страхування в страховому захисті підприємництва
10.2. Різновиди страхування підприємницьких ризиків
10.3. Страхування підприємницької діяльності в промисловості
10.4. Страхування в системі управління підприємницьким ризиком в аграрному бізнесі
Висновки
Навчальний тренінг
Розділ 11. СТРАХУВАННЯ ФІНАНСОВО-КРЕДИТНИХ РИЗИКІВ
11.1. Економічний зміст страхування кредитів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru