Страхування - Плиса В. Й. - 6.5. Кваліфікаційні вимоги до осіб, які можуть займатися актуарними розрахунками

Актуарними розрахунками можуть займатися фізичні особи, які мають вищу освіту за математичним, технічним або економічним напрямом.

Актуарні розрахунки мають право посвідчувати фізичні особи, які мають відповідну кваліфікацію та отримали свідоцтво* на право займатися актуарними розрахунками та посвідчувати їх.

Рівень кваліфікаційних вимог до осіб, які можуть займатися актуарними розрахунками та посвідчувати їх, визначається шляхом установлення вимог до:

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України видає та веде облік свідоцтв двох видів: без обмеження строку його дії або строком на три роки. У разі посвідчення актуарних розрахунків зазначення номеру та дати видачі свідоцтва є обов'язковим.

— рівня освіти;

— досвіду практичної діяльності;

— спеціальних знань — професійної кваліфікації та кваліфікаційного мінімуму*.

Особа, яка претендує на право займатися актуарними розрахунками та посвідчувати їх та отримати Свідоцтво (без обмеження строку його дії): — повинна мати:

а) вищу освіту;

б) досвід роботи з виконання актуарних розрахунків на території України не менший, ніж три роки;

в) кваліфікаційне свідоцтво;

г) документи про успішне складання професійних екзаменів, передбачених американською** (за кодами SOA Course 1/P-SOA Course 6 або CAS Course 1-CAS Course 6) та/або

Кваліфікаційний мінімум з питань страхування в Україні (кваліфікаційний мінімум) — перелік питань у сфері страхування, зокрема на знання українського законодавства в цій сфері, володіння якими є обов'язковим для кваліфікованого виконання особою покладених на неї професійних завдань.

Американська екзаменаційна система — система актуарних екзаменів (іспитів), яка встановлена професійними актуарними організаціями США (Товариством Актуаріїв, Товариством Актуаріїв майнового страхування) (Society of Actuaries, Casualty Actuarial Society) і відповідає вимогам Міжнародної Актуарної Асоціації.

британською* (за кодами 101-109 або СТ1-СТ8) екзаменаційними системами; — або повинна мати:

а) вищу освіту;

б) досвід роботи з виконання актуарних розрахунків на території України не менший, ніж шість місяців;

в) кваліфікаційне свідоцтво;

г) професійну кваліфікацію дійсного чи асоційованого члена однієї з таких професійних актуарних організацій, як Факультет Актуаріїв або Інститут Актуаріїв (Faculty and Institute of Actuaries, Великобританія), Консультативна Група (Groupe Consultatif^ EC), Товариство Актуаріїв (Society of Actuaries, США), Спілка актуаріїв майнового страхування (Casualty Actuarial Society, США), Канадський Інститут Актуаріїв (Canadian Institute of Actuaries), Інститут Актуаріїв Австралії (Institute of Actuaries of Australia), Інститут Актуаріїв Японії (Institute of Actuaries of Japan).

Особа, яка претендує на право займатися актуарними розрахунками зі страхування життя, посвідчувати їх та отримати свідоцтво (строком на три роки), повинна мати:

а) вищу освіту;

б) досвід роботи з виконання актуарних розрахунків зі страхування життя на території України не менший, ніж три роки;

Британська екзаменаційна система — система актуарних екзаменів (іспитів), яка встановлена професійною актуарною організацією Великобританії (Faculty and Institute of Actuaries) і відповідає вимогам Міжнародної Актуарної Асоціації.

в) кваліфікаційне свідоцтво;

г) документи про успішне складання професійних екзаменів, передбачених американською (за кодами SOA Course 1/Р-SOA Course 4/С або CAS Course 1-С AS Course 4) та/або британською (за кодами 101-105 або СТ1, СТЗ-СТ5) екзаменаційними системами.

Особа, яка претендує на право займатися актуарними розрахунками з видів страхування, інших, ніж страхування життя, посвідчувати їх та отримати свідоцтво (строком на три роки), повинна мати:

а) вищу освіту;

б) досвід роботи з виконання актуарних розрахунків з видів страхування, інших, ніж страхування життя на території України не менший, ніж три роки;

в) кваліфікаційне свідоцтво;

г) документи про успішне складання професійних екзаменів, передбачених американською (за кодами SOA Course 1/Р — SOA Course 4/С або CAS Course 1-CAS Course 4) та/або британською (за кодами 101-104 та 106 або СТ1, СТЗ, СТ4, СТ6) екзаменаційними системами.

Свідоцтво видають фізичним особам, які відповідають кваліфікаційним вимогам. Для одержання свідоцтва заявник подає до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України такі документи:

а) заяву про видачу свідоцтва на право займатися актуарними розрахунками та посвідчувати їх;

б) копію документа про вищу освіту;

в) копію сторінок трудової книжки або довідку, підписану керівником страховика та засвідчену печаткою страховика (із зазначенням періоду, трудової функції та правових підстав трудових відносин (трудовий договір чи цивільно-правові договори)), що підтверджують досвід роботи з виконання актуарних розрахунків на території України;

г) копію сторінок паспорта, що підтверджують дані, зазначені у заяві;

ґ) копію кваліфікаційного свідоцтва;

д) копію документів про успішне складання професійних екзаменів, передбачених американською та/або британською екзаменаційними системами, або копію документів про професійну кваліфікацію дійсного чи асоційованого члена однієї з професійних актуарних організацій.

За достовірність інформації, поданої для видачі свідоцтва, особа несе відповідальність відповідно до чинного законодавства.

Документи подають до Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України особисто або надсилають поштою. Усі документи мають бути у швидкозшивачі, з внутрішнім описом та пронумерованими аркушами, викладені державною мовою. Якщо оригінали документів викладені іншою мовою, вони мають бути перекладені українською мовою та завірені в установленому порядку.

Державна комісія з регулювання ринків фінансових послуг України протягом 30-ти днів з дня надходження заяви та всіх необхідних документів приймає рішення про видачу свідоцтва або про відмову у видачі свідоцтва. Повідомлення про прийняття рішення про видачу свідоцтва або про відмову у видачі свідоцтва надсилається (видається) заявникові в письмовій формі протягом трьох робочих днів із дати прийняття відповідного рішення. У рішенні про відмову у видачі свідоцтва зазначають підстави такої відмови.

Контрольні запитання

1 Що називають страховою (актуарною) калькуляцією?

2. Що розуміють під поняттям тарифної ставки?

3. Як поділяють страхові внески за своїм призначенням?

4. Чи можуть займатися актуарними розрахунками фізичні особи, які не мають вищої освіти?

5. Хто встановлює кваліфікаційні вимоги до осіб, які хочуть займатися актуарними розрахунками та посвідчувати їх?

7. Особисте (особове) страхування
7.1. Страхування життя
7.2. Обов'язкове державне страхування спортсменів вищих категорій
7.3. Обов'язкове страхування медичних працівників та інших осіб на випадок інфікування вірусом імунодефіциту людини під час виконання ними професійних обов'язків, а також на випадок настання у зв'язку з цим інвалідності або смерті від захворювань, зумовлених розвитком ВІЛ-інфекції
7.4. Добровільне страхування від нещасних випадків
7.5. Добровільне медичне страхування
8. Майнове страхування
8.1. Обов'язкове страхування врожаю сільськогосподарських культур і багаторічних насаджень державними сільськогосподарськими підприємствами, врожаю зернових культур і цукрових буряків сільськогосподарськими підприємствами всіх форм власності
8.2. Обов'язкове страхування тварин на випадок загибелі, знищення, вимушеного забою, від хвороб, стихійних лих та нещасних випадків
8.3. Страхування повітряних суден
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru