Будинок готелю повинен вписуватись в архітектурний ансамбль навколишньої території, головний фасад будинку - відповідати архітектурному стилю, бути привабливим для гостей. У готелів цієї категорії обов'язкова автостоянка з охороною або гараж з технічним обслуговуванням автомобілів, що розташовується у безпосередній близькості до готелю. Навколишній ландшафт повинен бути декоративно озеленений, окрім готелів розташованих у суцільній міській забудові.
Готель повинен мати вивіску, що світиться з емблемою, декілька входів - безпосередній до вестибюля, де міститься служба приймання, обладнаний повітряно-тепловою завісою та дашком на шляху від автомобіля, окремий службовий вхід. У ресторан повинен бути вхід з готелю та окремий вхід з вулиці.
Громадська частина приміщення готелю, насамперед зона рецепції повинна мати мінімальну площу 30 м2 - у готелях до 50 номерів, у більших - 0,8 м на кожен номер. Будівельні матеріали, меблі та устаткування громадських приміщень і номерів повинні бути виконані з дорогих матеріалів, комфортними та у бездоганному технічному стані. Усі приміщення мають бути оснащеними килимами або килимовим покриттям високої якості. Підлога виконується із спеціального покриття - природного обробленого каменю, мозаїки, оздоблювальної плитки. Необхідно передбачити декоративне оформлення інтер'єру - картинами або іншими художніми творами, освітлювальними приладами, які гармонійно вписуються в інтер'єр, озеленення. У зоні приймання повинен бути сейф для зберігання цінностей, інформаційні та рекламні матеріали, в тому числі на іноземних мовах. Наявність холів на поверхах - обов'язкова. Реєстрація гостей, якщо кількість номерів більша за 30, повинна здійснюватись з використанням сучасного технічного обладнання.
Технічне обладнання чотиризіркових готелів повинно включати:
- стаціонарний генератор подачі струму, що забезпечує функціонування усіх життєво необхідних технічних систем упродовж не менше 24 год.;
- резервуар для запасу води щонайменше на добу;
- резервну систему гарячого водопостачання на час аварії чи профілактичних робіт; кондиціонування, що забезпечує заміну повітря та дотримання температури 18-22 0С і вологості 45-60 %;
- вентиляцію санвузлів;
- центральне опалення з термостатом для індивідуального регулювання температури;
- пасажирський ліфт, якщо у будинку більше двох поверхів, у розрахунку один ліфт на кожні 60 номерів;
- вантажний ліфт, якщо кількість номерів більше 30;
- телефон: у рецепції, доступний для гостей; прямий з'єднаний з міською, міжміською, міжнародною мережею в усіх номерах; у багатокімнатних номерах - у у кожній кімнаті; у вестибюлі - телефон колективного користування, в кабіні або під ковпаком - міський, міжміський, міжнародний.
Житлова частина у чотиризіркових готелях повинна складатись на 100% з одно-, двомісних номерів із житловою площею не менше 12 м2, двомісних - 15 м . Багатокімнатні номери, кількість яких повинна бути не менше 5 % від загальної кількості, повинні мати вітальню площею не менше 16 м2, спальню з санвузлом, коридор з додатковим туалетом. Усі номери з підвищеною звукоізоляцією дверей та вікон, що забезпечує захист від вуличного шуму.
Технічне оснащення номерів повинно включати:
- замок на дверях підвищеної секретності з внутрішнім запобіжником;
- загальне освітлення, світильник біля кожного ліжка, лампу на робочому столі, вимикач дистанційного управління загального освітлення;
- електричні розетки із зазначенням напруги, не менше двох на кімнату, у санвузлі, для підключення Інтернету, різнопазові;
- телевізор кольоровий у кожному номері з прийняттям програм основних телекомпаній світу, готельного відеоканалу, з дистанційним управлінням;
- міні-бар або холодильник у всіх номерах;
- міні-сейф у кожному номері або сейф з індивідуальним відділенням у службі приймання.
Номери повинні бути оснащені:
- ліжком односпальним 90x200 см, двоспальним 160х 200 см, дитячим або розкладним ліжком на прохання;
- комплектом постільної білизни з білих кольорових тонкотканих натуральних тканин;
- тумбочкою біля кожного спального місця;
- вішаком для верхнього одягу і головних уборів;
- шафою з поличкою;
- кріслом для відпочинку, щонайменше два на номер або м'яким диваном;
- письмовим столом із стільцями;
- журнальним столом;
- поличкою для багажу;
- цупкими завісами або жалюзями, що забезпечують затемнення приміщення, прозорі завіси;
- дзеркало - одне великого розміру або у повний зріст, додаткове у ванній кімнаті;
- швацький набір;
- набір посуду для питної води, чаю та міні-бару;
- водою мінеральною або столовою - 0,2 л на гостя щоденно;
- інформаційні матеріали про перелік послуг, ціни на них, рекламні матеріали, телефонний довідник у папці з емблемою готелю, в тому числі на іноземних мовах;
- набір письмового приладдя;
- інформатори "Прошу не турбувати", "Можна прибирати";
- пакети для пральні та хімчистки;
- протипожежна інструкція та інструкція щодо дій в екстремальних ситуаціях.
Санітарне обладнання номерів на 100 % повинно бути з повним санвузлом. Інвентар та предмети санітарно-гігієнічного оснащення санвузла повинні охоплювати:
- дзеркало над умивальником;
- поличку для туалетних речей;
- завіси для ванни чи душу;
- килимок на підлозі;
- фен для сушіння волосся;
- тримач для рушників, гачок для одягу;
- склянку;
- не менше чотири рушники на кожного гостя, в тому числі банний рушник;
- шапочку банну на кожного гостя;
- туалетне мило або дозатор рідкого мила, шампунь, піна (сіль) для ванни в упаковці з емблемою готелю;
- туалетний папір та тримач для туалетного паперу;
- щітка для унітазу;
- кошик для сміття з вогнетривкого матеріалу;
- пакети для предметів гігієни.
Гастрономічні послуги повинні забезпечуватись рестораном з декількома залами, окремими кабінами, кількість столів повинна бути не менше 75 % від кількості номерів з класом обслуговування не нижче за "вищий". Серед інших обов'язкових приміщень для надання послуг з харчування повинен бути банкетний зал, бар, додатковий бар в залі приймання, окреме приміщення для харчування персоналу.
Готелі категорії "чотири зірки" повинні забезпечувати:
- універсальний зал для проведення культурно-масових (ділових) заходів із наданням аудіо-, відеоапаратури;
- бізнес-центр з телефаксом, копіювальною технікою, комп'ютерами підключеними до Інтернета;
- плавальний басейн, сауну, тренажерний зал, солярій, масажну кімнату - щонайменше два об'єкти з перерахованих;
- перукарню вищої категорії, відповідно вимог стандарту;
- кімнати побутового обслуговування;
- камеру зберігання;
- магазин та торгові кіоски.
Серед обов'язкових загальних послуг:
- послуги служби приймання;
- послуги швейцара;
- обов'язкове піднесення багажу;
- щоденне прибирання номерів з контролем їхнього стану протягом доби;
- заправлення ліжок;
- щоденна або за бажанням гостя зміна постільної білизни та рушників;
- прання, з поверненням білизни протягом 12 год.;
- прасування, виконання послуги протягом 1 год., в тому числі у вихідні дні;
- чищення одягу (хімчистка);
- дрібний ремонт одягу;
- чищення взуття персоналом готелю;
- послуги секретаря, стенографіста, перекладача, посильного;
- надання у користування комп'ютера та інших електронних засобів зв'язку й обладнання;
- зберігання коштовних речей у сейфі адміністрації;
- зберігання багажу;
- обмін валюти цілодобово;
- приймання кредитних карток;
- організація зустрічі та проводів (аеропорт, вокзал та ін.);
- виклик таксі;
- оренда, прокат автомобіля;
- бронювання квитків на різні види транспорту;
- бронювання або продаж квитків до театру та інші розважальні заходи;
- туристичні послуги;
- прокат спортивного та відпочинкового інвентаря для готелів, розташованих у курортно-рекреаційній зоні;
- виклик швидкої допомоги та користування аптечкою першої допомоги.
Обов'язкові послуги з харчування стосуються надання сніданків, цілодобова робота принаймні одного бару, цілодобове обслуговування в номері.
Персонал повинен знати посадові інструкції, що фіксують функціональні обов'язки і встановлені правила роботи, мати кваліфікацію, що відповідає виконуваній роботі та забезпечує безпеку у готелі, вільно володіти двома іноземними мовами (в тому числі покоївки, швейцари, та ін.). Персонал повинен бути добре підготовлений та люб'язним, готовим швидко та ефективно виконувати прохання гостей, періодично проходити медичний огляд, мати форменний одяг з характерними для готелю особливостями, диференційованими за службами з службовими позначками.
Готелі категорії "п'ять" зірок
Вимоги до готелів категорії "п'ять зірок", згідно стандарту, в основній частині аналогічні категорії "чотири зірки". Інтер'єр повинен бути виняткового дизайну, номери, холи, вестибюль прикрашені авторськими роботами: картинами, декоративним оздобленням, живими квітами, керамікою, гобеленами та ін.
Загальне обладнання, устаткування громадських приміщень, кімнат та санвузлів, меблі та килими повинні бути вироблені з дорогих матеріалів, бути оригінальними і знаходитись у бездоганному стані. Посуд та столові прибори виконані в одному стилі, гарнітурні. Постільна білизна повинна виготовлятись з тонкотканих тканин з вишитою або витканою емблемою готелю.
У готелях "п'ять" зірок площа однокімнатних одномісних номерів повинна становити щонайменше 14 м2, двомісних 16 м2. Санвузли повинні бути у всіх номерах з площею не менше 5 м2.
У технічному оснащенні номерів необхідно передбачити охоронну сигналізацію або електронні засоби контролю за безпекою номерів. Замки у номерах повинні бути підвищеної секретності з вічком у дверях; телефон в апартаментах - у кожній кімнаті; міні-бар та міні-сейф у кожному номері; у ванній кімнаті повинен бути підігрів підлоги. У готелях вище одного поверха повинен працювати ліфт або ескалатор. У санітарному обладнанні номера необхідно передбачити на кожного гостя банний халат та банні тапочки. Серед обов'язкових установ у п'ятизіркових готелях стандарт регламентує додатковий бар в зоні приймання, плавальний басейн, медичний кабінет; серед послуг - паркування автомобілів персоналом готелю та подання з гаражу (стоянки) до під'їзду автомобіля гостя. У порівнянні з чотиризірковими готелями, у п'ятизіркових, обслуговуючий персонал повинен вільно володіти двома-трьома іноземними мовами міжнаціонального спілкування.
Розділ 3. ОРГАНІЗАЦІЯ Й УПРАВЛІННЯ ГОТЕЛЬНИМ ПІДПРИЄМСТВОМ
3.1. Сутність процесу управління готельними підприємством
3.2. Поняття і принципи побудови систем управління у готелях
3.3. Типи організаційних структур управління у готелях
3.4. Форми управління у готельній сфері
Управління за контрактом
Управління згідно договору франчайзинга
Оренда
Корпоративні форми управління