Країнознавство - Мальська М.П. - Історико-культурні туристичні ресурси

Найбільшими містами Швеції є Стокгольм, Ґетеборг і Мальме. Стокгольм виник на східному узбережжі Середньої Швеції. Він розташований на островах і півостровах, з'єднаних мостами. Його часто називають "Північною Венецією". Місто ніколи не руйнувалось і багате на культурну спадщину. Найвідомішим є королівський палац Дротнігхольм. Серед сучасних модерних споруд - парк-музей Міллера і концертно-спортивний зал "Глобус" - найбільша сферична будівля світу. В Стокгольмі щорічно, починаючи з 1901 р., присуджуються міжнародні Нобелівські премії. Столиця одночасно є і найбільшим промисловим, транспортним і культурним центром. В 1912 р. тут проходили літні Олімпійські ігри.

Навколо Стокгольма в радіусі 100 км сконцентровано майже п'ять десятків малих і середніх міст. Це історичне ядро, найгустіше заселена і найважливіша в економічному відношенні частина країни. На північ від Стокгольма знаходиться невеличке місто Упсала - відоме найстарішим у крайні університетом (заснований 1477 р.) і як релігійний та культурний центр, історія якого сягає дохристиянських часів.

Ґетеборг - друге за чисельністю та економічним значенням місто і найбільший порт країни, центр автомобілебудування, суднобудування, нафтопереробки і нафтохімії. Мальме - найбільше місто Південної Швеції і також важливий промисловий центр, відоме як суднобудівний центр, другий після Ґетеборга. Звідси беруть початок поромні переправи в Данію і Німеччину. Відстань від Мальме до Копенгагена лише 26 км.

Історико-культурні туристичні ресурси

Порівняно невелика за площею Швеція може, проте, похвалитися могутньою історичною спадщиною. Тут збереглися старовинні фортеці, собори і палаци.

Статус Світової спадщини надається місцям та будівлям, які вважаються важливими в плані їх культурної або природної цінності і їх треба зберегти заради інтересів всього людства та наступних поколінь. До таких місць належать окремі об'єкти, місця і цілі райони, які є унікальним підтвердженням історії Землі або людства.

Органом, який відповідає за перелік цих багатств, є ЮНЕСКО (Навчальна, наукова і культурна організація Організації Об'єднаних Націй). З того часу, як об'єкт з'являється у престижному Списку світової спадщини, йому гарантується захист.

Серед архітектурних пам'яток та музеїв Швеції найбільш значними і цікавими є 11 місць у Швеції, які занесені до Списку світової спадщини ЮНЕСКО:

1) Королівський маєток у Дротнінгголмі;

2) Бірка і Ховгарден;

3) Енгельсберзький металургійний завод;

4) Наскальні вирізьблення у Танумі;

5) Парк Скогскіркогарден;

6) Хансітік (місто у Вісбі);

7) Лапонічний район;

8) Церковне селище Гаммелстад, Люлеа;

9) Морський порт Карлскруна;

10) Високе морське узбережжя;

11) Сільськогосподарський ландшафт Південної Еландії.

Стокгольм, хоча і не має загальновідомих шедеврів архітектури, заслужив славу одного з чарівніших міст Європи. Він розташований на скелястих берегах і островах протоки Норстрем, що з'єднує затоку Сальтшен з озером Меларен. Для вигляду міста характерною є наявність водних просторів (частина прісноводних, частина з морською водою), скель і парків, що поєднуються з стародавніми й сучасними будинками оригінальної архітектури. Його історичне ядро - Старе місто, чи Гамластан - розташоване на острові. Тут знаходиться Королівський палац, будівництво якого було закінчено в 18 столітті, романо-готичні церкви Сторчюрка (Велика церква) і Риддархольмсчюрка, споруджені в 13 ст. Головна визначна пам'ятка Великої церкви - скульптурна група Св. Георгія, що вражає дракона, і уклінної принцеси (1489). Усе це виконано з дуба, розфарбоване і частково позолочене.

На вузьких вуличках збереглося багато будинків і цілих кварталів, побудованих у 15-17 ст. Широка набережна Шепсбрун служить причалом для пасажирських суден. Лежачий на північному березі протоки Норстрем район Нормальм ("Північне передмістя") служить головним адміністративним, торговим і культурним центром столиці.

Тут розташовані новий будинок риксдагу, правління найбільших банків і промислових концернів, великі універмаги, готелі й ресторани, оперний і драматичний театри, центральний вокзал, багатоповерхові житлові будинки.

Головна вулиця Стокгольму - Кунгсгатан (Королівська). У центрі цього району, навколо площ Хеторгет і Сергельторг, на місці старих кварталів споруджені висотні адміністративні і торгові будинки, багатоповерхові гаражі-стоянки, прокладені багатоярусні вулиці-естакади. До півночі до Нормальму примикає район Зстермальма, у 19 - початку 20 ст. забудований добротними дохідними будинками в п'ять-шість поверхів. Тут багато бульварів, парків і спортивних споруд і серед них Королівський стадіон, на якому в 1912 проходили Олімпійські ігри. У східній частині Стокгольма, у затоці Сальтшен, розташовані мальовничі острови Шепсхольмен і Юргорден (Звіриний острів) - одне з популярних місць відпочинку міських жителів з великим лісопарком, аквапарком, комплексом розважальних атракціонів "Тіволі", Зоопарком, Північним музеєм і етнографічним музеєм Скансен.

У більшості шведських міст є музеї, найбільш значними й цікавими є Національний музей, музей сучасного мистецтва, Музей природної історії. Музей науки й техніки, Морський музей - усі ці музеї знаходяться в Стокгольмі. Музей сільського зодчества в Скансені, художня галерея в Ґетеборзі. Музей історії культури в Лунді. Туристів приваблюють також численні історичні пам'ятники. У Стокгольмі - Королівський палац (1754), церква св. Миколи (ХІІІ століття), церква Риддархольм (ХІІІ століття), у якій похована велика частина шведських монархів. В Упсала - собор у готичному стилі, що будувався з 1289 по 1435 рік. У Вастерасе - готичний собор (1271р.), замок ХІІ століття, парк зі статуями історичних особистостей. У Норчепинге - церква Хедвига (1675). У Линчепинге - собор ХІІ століття, замок ХІІІ століття. У Йенчепинге кілька церков XIV-XVII століть. У Кальмарі - залишки оборонної споруди Кальмарнаус ХІІ століття. У Мальмі - замок Мальмехус XV століття.

На острові, відомому під назвою Stadsholmen (місто-острів), знаходиться Старе місто. Його вузенькі бруковані вулички з чавунними ліхтарями і старовинні будинки з черепичними дахами та щільно зачиненими віконницями і досі зберігають середньовічні обриси.

Із сучасної архітектури заслуговує на увагу спортивна арена Globen - найбільша у світі сферична будівля. Основні визначні місця столиці -Королівський палац, Збройна палата, Королівський монетний двір, Казначейство. В національному музеї, художній галереї "Ліл'євальс" зібрані вироби майстрів з усього світу. Так само цікаво буде проїхатися у Стог-кольмському метрополітені.

У передмісті знаходиться знаменитий палац Дротнінгхольм (XVII ст.) з чудовим парком. У Ґетеборзі можна відвідати художню галерею. В місті Уппсала обов'язково варто відвідати собор у готичному стилі (1289-1435 рр.), Університет, у Вестеросі - готичний собор (1271 р.), палац XII ст., парк зі статуями історичних особистостей.

300 музеїв Швеції відіграють важливу роль у культурному житті країни, задовольняючи смаки та інтереси більшості відвідувачів. Найпопу-лярнішим є Музей корабля "Васа" у Стокгольмі, який показує, якою була Швеція в 17 столітті і розповідає про дивну історію військового корабля, що затонув майже відразу після першого виходу в море. У музеї відвідувачі можуть ознайомитися з захоплюючою експозицією XVII ст. і послухати дивовижну історію про військовий корабель та побачити його на власні очі.

Масштабність і різноманітність музеїв по всій країні вражає. Музеї-садиби, які розповідають про місцеву історію, легко можна знайти по всій території Швеції. У Скансені в Стокгольмі було створено спеціальний культурний парк, у якому зібрані 150 культурних та історичних експонатів з усієї країни.

Національні музеї об'єднані в групи за принципом їх діяльності, яка координується загальнонаціональною системою музеїв. Кожний округ має музей, який є центром музейної діяльності у регіоні. Сільські асоціації культурної спадщини володіють музейними колекціями або музеями просто неба.

Шведська культура багата на традиції. Такі фактори як географія, геологія і культурний обмін впливали на формування традицій з покоління в покоління. Різноманітна географія Швеції стала причиною того, що шведам довелося пристосовуватися до природних умов, таким чином створивши багату палітру місцевих традицій, що тісно переплітаються з національними темами.

Шведська культура зазнала впливу культур інших країн. Наприклад, присутність великої кількості германців у середньовічній Швеції пояснює те, чому так багато шведських традиційних фестивалів, таких як Середина Літа (танці навколо травневого дерева), свято гусака "Mertensges", Св. Луції та Св. Мартіна, дуже нагадують давні німецькі свята.

Однорідність багатьох народних фестивальних традицій пов'язана з впливом християнської церкви. Майже всі традиційні шведські фестивалі мають церковну основу. Багато з них виникло ще за середньовічного католицизму, який був скасований Реформацією у XVI столітті. У наші дні люди самі владні обирати релігію або релігійну конфесію, яка їм до вподоби, хоча шведи як і раніше насолоджуються пасхальними яйцями і святом Св. Люції завдяки середньовічним впливам.

На відомій площі Ґетеборга знаходиться Концертний зал, збудований у 1935 році, який володіє прекрасною акустикою, завдяки якій він вважається одним з кращих залів світу. Кожного року на площі організовують грандіозне свято "G^eborg Party", під час якого протягом чотирьох днів не припиняються музичні і театральні виступи, танцювальні марафони, відчиняється безліч кафе, закусочних, барів.

Головні туристичні райони
ТАЇЛАНД
Загальні відомості
Історичні особливості розвитку
Населення
Природні умови і ресурси
Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru