Міжнародний туризм і сфера послуг - Мальська М.П. - Готельні ланцюги

Менеджмент має велике значення для ефективності економічних і соціальних процесів на підприємствах туризму й у туристичній галузі загалом й суттєво впливає на розвиток туристичної індустрії. Специфіка менеджменту в туризмі визначається тим, що одну із провідних ролей у ньому відіграють людські ресурси: гіди, співробітники турфірм, службовці готелів і працівники транспортних засобів. Ще однією характерною ознакою є різноманітність функцій, які доводиться виконувати менеджеру у туризмі.

Туризм — одна з небагатьох сфер діяльності, в якій активно використовуються найсучасніші методи й технології управління, особливо це стосується готельного бізнесу. Наприклад, значного поширення набули готельні ланцюги.

Готельні ланцюги

Готельний ланцюг — об'єднання декількох готельних підприємств, яке колективно провадить бізнес і перебуває під безпосереднім контролем одного керівництва. Як правило, об'єднання має власні будинки й землю або орендує їх. При розподілі прибутку керівництво ланцюга враховує переваги кожного й відповідальність за операційні втрати. Підприємства, які входять в один ланцюг, мають однакові стандарти обслуговування, що гарантує однакову якість послуг одного бренда. Усі підприємства одного ланцюга виступають під єдиною торговельною маркою. Це допомагає споживачам відразу розпізнавати готелі, знати, яке обслуговування вони можуть там отримати. Крім того, учасники об'єднання можуть провадити єдину рекламну політику й ще до відкриття нового готелю, який входитиме в ланцюг, здійснювати бронювання. Зараз спостерігається стійкий розвиток і розширення американських готельних ланцюгів, які подовжуються як за рахунок будівництва нових готелів, так і за рахунок купівлі прав на управління вже існуючими.

У світі найпоширенішими є два різновиди готельних ланцюгів:

1) групи, які інтегрують однорідні готелі;

2) готельні консорціуми, які поєднують незалежні готелі.

Готельних консорціумів у світі менше, ніж груп. Готелі можуть або повністю належати якійсь корпорації, або на різноманітних умовах управлятися нею. До таких умов належать: пряме управління, контракт на управління, договір франчайзингу, контракт на передання в господарювання та ін. Лідером серед готельних ланцюгів є найбільший готельний ланцюг "Hospitality Franchise System", який наприкінці XX ст. перейменовано в "Cendant Corporation". Друге місце посідає "Holiday Inn Wordwide". На третьому місці — "Best Western International". Серед європейських готельних ланцюгів, які ввійшли в десятку найбільших, "Ассог" (Франція) і "Sol Melia" (Іспанія).

Розглянемо два з найбільш відомих готельних ланцюгів.

"Ассог". Цей французький готельний ланцюг є четвертим за величиною у світі, а в Європі посідає перше місце. До нього входять 3700 готелів з майже 415 000 номерів у 90 країнах. Ланцюг "Ассог" має 145 тис. партнерів і представлений у 140 країнах. У цей ланцюг входять 58 % таких бюджетних і економ-брендів, як "Formule 1" (363 готелі), "Motel б" (852), "Etap Hotel" (236), "Red Hoof Inns" (360) і "Ibis" (596). Готелі середнього класу й вище становлять 42 %, серед яких такі відомі бренди: "Мегсиге" (655), "Novotel" (340), "Sofitel" (151), "Suite Hotel", "Coralia" і "Thalassa International" (разом — 99). В Європі розміщено 49 % готелів ланцюга "Ассог", а це 1922 готелі, з них — 1243 у Франції. У Північній Америці — 33 %, тобто 1227 готелів, у Латинській Америці — 4 % (146 готелів), в Африці й на Близькому Сході — 5 % (148 готелів), в Азії й Тихоокеанському регіоні — 9 % (189 готелів). В Іспанії функціонують 22 готелі мережі "Ассог" ("Novotel", "Sofitel" і "Ibis"). Своєю чергою, "Novotel" управляє 340 готелями в 56 країнах — це найбільший ланцюг готелів у світі поза Північною Америкою.

"Marriott International, Inc.". Цей американський готельний ланцюг управляє майже 2500 готелями в 64 країнах. Близько 2000 готелів розміщені у США. Управління здійснюється під орендами "Marriott", "JW Marriott", "The Ritz-Carlton", "Renaissance", "Residence Inn", "Courtyard", "TownePlace Suites", "Fairfield Inn", "SpringHill Suites" і "Ramada International".

У групу готельного ланцюга "Marriott International, Inc." входять; 400 готелів "Marriott Hotels", "Resorts and Suites", з них 264 знаходяться у США, 136 готелів — в інших країнах; 17 готелів "JW Marriott Hotels", з яких б — у США, 11 — в інших країнах; 42 готелі "The Ritz-Carlton Hotel Company, L.L.C.", з них 25 знаходяться у США; 114 готелів "Renaissance Hotels and Resorts", з яких у світі (крім США) — 61; "Courtyard by Marriot" — 537 готелів, з них у США — 537; "Residence Inn" — 372 готелі (362 — у США); "Renaissance", "Residence Inn", "Courtyard", "Towne Place Suites", "Fairfield Inn", "SprinHill Suites" і "Ramada International" ("Mill" має ліцензію на використання бренда Ramada у США й Канаді, однак не управляє ними). Управління цими готелями покладено на "Cendant Corporation". Також "Marriott International, Inc." розвиває систему клубного відпочинку під назвами "Marriott Vacation Club", "Horizons", "The Ritz-Carlton Club" і "Marriott Grand Residence Club"; "Marriott Vacation Club International" має 57 готелів, з них 42 — у США й "Ramada International Hotels & Resorts" — 70 готелів, усі знаходяться за межами США.

Готель може входити до великого корпоративного ланцюга, що не обов'язково є колективним бізнесом, оскільки, крім повноправних членів, у ньому беруть участь асоційовані члени на підставі договору франшизи.

Франшиза (франчайзинг) в готельній справі
Контракти на управління готелем
Управління незалежними підприємствами
Укрупнення та об'єднання готелів
Новітні методи туристичного менеджменту
Послуги аутсорсингу в готельному бізнесі
13.3. Структура, напрями й види менеджменту
13.4. Функції менеджменту
13.5. Зовнішнє і внутрішнє середовища в туризмі
13.6. SWOT-аналіз у туризмі
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru