Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства - Пятницька Н.О. - 1.7.4. Правила споживання алкогольних та безалкогольних напоїв

Горілку, датський аквавіт і німецький шнапс використовують для приготування коктейлів, зокрема горілку "Козацька рада", "Козацька рада женьшенева", "Перша гільдія" (в т. ч. медова і чорносмородинова), "Absolut Vodka" (Швеція) та ін. Горілка добре доповнює різні страви: млинці і оладки, пельмені, смажену свинину, гриби і солянки, різні закуски - ікру, оселедець, вінегрет, квашену капусту, копчену рибу тощо. Без солоної і ситної закуски не відчуєш всю чарівність міцного алкогольного напою, не розкриєш його смакові властивості.

Горілку подають охолодженою (3-10°С), тому що холод пригнічує аромати зернового алкоголю.

При організації бенкетів можна подавати горілку в оригінально оформленому посуді: горілку "Народна" - в плоскому круглому келиху з національним колоритом*17, "Арго" і "Губернаторська" - в ексклюзивних кришталевих графинах, "Княгинин" - у пляшці чотиригранній зі скляною кришкою у вигляді маківки церкви, "Premium" - в оригінальній пляшці під кришталь. Красивий дизайн мають також такі горілки "Консул", "Весільна", "Давньокиївська", "Черкаська ароматна", "Графська", "Княжий град", "Київська", "Дніпро", "Карат", "Кристал" та ін.

*17: {Дизайн пляшки зайняв 1-ше місце на виставці "Світова зірка упаковки" в 1999 році в Буенос-Айресі}

Для приготування інших напоїв, а також як самостійний напій вживають лікеро-горілчані вироби: настоянки, наливки, лікери, креми, пунші, аперитиви, бальзами тощо.

Для приготування коктейлів використовують настоянки "Карат янтар", "Карат рубін", "Українська медова з перцем" (для коктейлю "Кривава Мері"), "Анисівка, "Козацька рада зуброво-духмяна", "Перша гільдія журавлинова", "Перша гільдія перцева" та лікери "Kahlua" (Мексика), "Cointreau (Франція), "Marie Brizard Curacao Bluie" (Франція) - ідеальний лікер (синього кольору) для приготування коктейлів, українські лікери "Старий Таллінн", Salute "Кокосовий", Salute "Молочний", Salute "Шоколадний" та бальзами "Богдан", "Кобзар", "Цілющий" тощо.

Настоянки добре поєднуються зі стравами: настоянка Союз-Віктан Люкс "Черная смородина" з борошняними, фаршированими плодоягідною начинкою, і м'ясними, запеченими з чорносливом; настоянка Союз-Віктан "Охота" - з жирними м'ясними, "Златогор з перцем", Союз-Віктан "Перцова" - з традиційними українськими стравами, "Мисливська" - з пряними і гострими м'ясними стравами та стравами із дичини. Перед подаванням настоянки охолоджують.

Лікери можна подати з льодом у чистому вигляді (8-16°С): "Cointreau" і "Marie Brizard Charleston Follies" (Франція); українські лікери "Китайське яблуко", "Крем-сода", Salute "Кокосовий", "Молочний", "Капучіно", "М'ятний", "Шоколадний".

З кавою добре поєднуються лікери "Kahlua" (Мексика), "Старий Таллінн", Salute "Кокосовий", ("Молочний", "Капучіно", "Шоколадний"); з морозивом - Salute "Шоколадний" ("М'ятний", "Капучино", "Молочний", "Кокосовий"); з чаєм - Salute "М'ятний", "Старий Таллінн". Температура подавання - кімнатна.

На аперитив можна подати міцний гіркий лікер "Becherovka Carlbad" (Чехія), при приготуванні якого використовують більше 20 трав. Десертним напоєм вважається міцний "Старий Таллінн".

Бальзами споживають у розведеному вигляді 1:10, з кавою і чаєм. Температура подавання бальзаму - 16-18°С. Оригінальне оформлення пляшки має кращий український бальзам "Богдан" - у вигляді гетьманської булави.

Слабоалкогольні напої: Лонгер апельсин (лимон, персик, грейпфрут, кактус, ківі, манго) подають при температурі 5-12°С; Ром-Кола "Salute" і Оранж "Salute", "Джин-Тонік", "Шарм" - 10-12°С у чистому вигляді.

Культура споживання коньяку, віскі, текіли
Культура споживання пива, безалкогольних напоїв та води
1.7.5. Техніка обслуговування гостей напоями
Замовлення вина
Робоче місце сомельє
Підготовка вина
Подавання вина
Дегустація вина
Розділ 2. МЕТОДИ І ФОРМИ ОБСЛУГОВУВАННЯ СПОЖИВАЧІВ ТА ДОДАТКОВІ ПОСЛУГИ У ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА
2.1. ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА МЕТОДІВ І ФОРМ ОБСЛУГОВУВАННЯ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru