Географія - Олійник Я.Б. - 12.2. Загальні риси клімату

Однією з основних характеристик термічного режиму є середня місячна температура повітря, її характеризують повільні зміни влітку і взимку та різкі коливання восени й весною. Найнижчі середні температури випадають на січень—лютий: —7, -8 °С на північному сході республіки і в гірських районах, у степовому Криму підвищується до 0 °С, а на Південному березі Криму до +3, +4 °С. У березні вже спостерігається зростання температур повітря. ' Найвищі середньодобові його температури зафіксовано в липні: +20, +25 °С, а середні місячні температури становлять+17,+19°С на півночі й північному заході та +22, +30 °С на півдні України.

Основною закономірністю в розподілі опадів на території України є їх зменшення з півночі й північного заходу в напрямку на південь і південний схід. Найбільші річні суми опадів помічено в Українських Карпатах — 1500 мм (полонина Плай — 1663 мм) і Кримських горах (1000—1200 мм), найменші — на Азово-Чорноморському узбережжі та в Присивашші (від 450—400 до 300 мм). На більшій частині території кількість опадів у середньому змінюється від 650—600 мм на заході до 450—400 мм на півдні й південному сході. Основна їх маса припадає на теплий період року, за винятком Південного берега Криму (подумайте й поясніть чому). Взимку опади бувають у вигляді снігу майже на всій території республіки; висота снігового покриву — 10—30 см, а в горах досягає 40 см.

З положенням території України щодо центрів атмосферного тиску пов'язаний характер вітрового режиму. Взимку через посилення східного антициклону і його відрога на півдні ймовірні східні вітри, а в західних районах — західні й південні вітри. Наприкінці весни відріг Азійського антициклону руйнується, а в східному напрямку поширюється відріг Азойського антициклону. На всій території влітку переважають західні та північно-західні вітри. На узбережжях морів о цій порі проявляється бризова циркуляція (коли вітри дмуть з моря на суходіл і навпаки). В Українських Карпатах і Кримських горах на вершинах переважають західні вітри. Середня швидкість вітру на території України — до 4 м/с. З місцевих вітрів проявляються: бризи на узбережжях морів і великих водосховищ, гірсько-долинні вітри влітку в Карпатах і Криму, фени в цих же горах у холодний період року. В середньому за рік на території республіки буває до 35 днів із грозами. В Україні простежується зміна пір року. Зима в Україні тривала, але порівняно тепла, хоч і з морозними погодами, снігом. Взимку над Україною розвивається циклонічна діяльність, повітряні маси часто змінюються, тому погода не є стійкою. В середньому за зиму буває до десяти відлиг. Зима триває від 120— 130 днів на північному сході до 75—55 днів на південному заході.

Весна починається після переходу середньодобової температури повітря через 0 °С. Весною можливі заморозки. Погодні умови нестійкі. Найраніше весна настає на південному заході України, в Закарпатті й Криму. Час настання весни в окремі роки значно відрізняється від середніх багаторічних дат. В окремі роки у квітні й травні відносна вологість повітря може знижуватися до 30 % і менше, посушлива погода сприяє суховіям і пиловим бурям. Весняний період закінчується переходом середньої добової температури повітря через +15 °С.

Літо на більшій частині території тепле, а на півдні України жарке. В цей період висота

Сонця над горизонтом найбільша, найдовші дні, найбільші за рік кількості сонячної радіації. Тому земна поверхня й повітря інтенсивно прогріваються. Найраніше літо настає у степових районах, на Південному березі Криму. Літній період є найдовшим якраз тут. У степовій зоні він триває 120— 130 днів, а найкоротшим є в Українських Карпатах — 12 днів до висоти 800 м. Влітку випадає до 40 % річної суми опадів. Закінчується літній період після переходу температури повітря через+15 °С у бік зниження, що відбувається в першій декаді вересня.

Осінь характеризується зростанням циклонічної діяльності, зниженням температури повітря, збільшенням кількості днів з опадами й туманами. У вересні й жовтні можливі заморозки. Восени можливе короткочасне повернення тепла з сонячною лагідною погодою — "бабине літо". Але в листопаді на більшій частині території середня добова температура повітря переходить через 0 °С, а в третій декаді цього місяця може утворюватися сніговий покрив.

12.3. Типи повітряних мас
12.4. Розподіл температур повітря і опадів на території України
12.5. Основні кліматичні показники
12.6. Несприятливі погодні явища
12.7. Енергетичні кліматичні ресурси
12.8. Прогноз погоди
13. ВНУТРІШНІ ВОДИ
13.1. Загальні гідрографічні особливості території України
13.2. Гідрологічні і гідрохімічні режими, флора і фауна
13.3. Поверхневі води, особливості їх формування й розподілу. Основні річки, річкові басейни. Канали
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru