Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства - Архіпов В.В. - 8.7. Організація обслуговування в місцях масового відпочинку

Пасажирські автостанції призначені для пасажирів на кінцевих і транзитних пунктах міжміських і приміських маршрутів. їх класифікують за місткістю людей - на 25,50,75 осіб.

Автовокзал призначений для обслуговування на кінцевих І проміжних пунктах міжміських і приміських автобусів. Автовокзали класифікуються за місткістю людей - на 100,200,300,500,700,1000 і більше осіб.

Для обслуговування харчуванням пасажирів на автостанції передбачені буфети на 12,16,24 і 36 місць: на автовокзалах - кафе від 15 до 100 місць. На автовокзалах великої місткості, що будуються за Індивідуальними проектами, передбачені ресторани. Режим роботи кафе і буфетів визначається режимом роботи автовокзалу або автостанції і може бути цілодобовим. В асортименті буфетів - закуски, бутерброди, кисломолочна продукція, випічка, борошняні кондитерські вироби, гарячі сосиски, яєчня, кава, чай. В асортименті кафе можуть бути також бульйони, другі страви нескладного приготування солодкі страви, кондитерські вироби, кава. Асортимент страв ресторану при автовокзалі має відповідати даному типу підприємства. У період масових перевезень на автостанціях і автовокзалах відкривають додаткову роздрібну мережу (кіоски, намети), а також організовують торгівлю з візків продукцією власного виробництва.

Обслуговування на водному транспорті

Обслуговування харчуванням пасажирів водного транспорту здійснюється в ресторанах, кафе, буфетах, через кіоски, павільйони і роздрібну мережу, що розташовані у морських і річкових портах, на теплоходах і судах.

Ресторани на теплоходах мають 150-200 місць, буфет, бари та кіоски з продажу сувенірів. На судах, у тому числі швидкісних, передбачені буфети, продаж абонементних талонів на харчування, роздрібна торгівля борошняними кондитерськими виробами, напоями, обслуговування в каютах.

Режим роботи підприємств ресторанного господарства на березі має відповідати режиму роботи водного транспорту.

8.7. Організація обслуговування в місцях масового відпочинку

Для щоденного відпочинку служать районні парки, сквери, загальноміські зони відпочинку. У вихідні та святкові дні населення залежно від сезону відпочиває на пляжах, виставках, у спортивних комплексах, в загальноміських зонах відпочинку. Під час відпочинку, як правило, підвищується попит на послуги підприємств громадського харчування.

У місцях відпочинку передбачається стаціонарна і сезонна мережа кафе, ресторанів та закусочних. Основну частину її складають вузько-спеціалізовані підприємства самообслуговування (пиріжкові, пельменні, сосисочні, млинцеві та ін.) і роздрібна мережа (кіоски, намети з продажу пиріжків, булочок, бутербродів, напоїв, кондитерських виробів).

Для задоволення попиту відпочиваючих на продукцію громадського харчування в зонах масового відпочинку організовують також розносну торгівлю та обслуговування через виїзні буфети. У цій мережі використовують посуд одноразового користування.

Для обслуговування великої кількості людей за короткий час, наприклад у театрах під час антрактів, застосовують метод комбінованого обслуговування. Організовується кілька буфетів, у тому числі з продажу кави, чаю, випічки, кондитерських виробів, бутербродів, морозива, соків, води. Одночасно в залі буфету на столах виставляють тістечка, бутерброди, випічку, фрукти, мінеральну та фруктову воду, соки, пиво, гірки пиріжкових тарілок, групами - фужери або склянки. Споживачі вибирають виставлену продукцію, офіціанти відкривають для них пляшки з напоями і роблять розрахунок. Під час спектаклю зал підготовляють до наступного потоку споживачів.

8.8. Організація форм прискореного обслуговування
8.9. Особливості обслуговування тематичних заходів та весіль
Тема 9. ПРОГРЕСИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ ОБСЛУГОВУВАННЯ
Приготування страв у присутності відвідувачів
Тема 10. ОРГАНІЗАЦІЯ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ
10.1. Обслуговування на виробничих підприємствах
10.2. Організація харчування учнів загальноосвітніх шкіл
10.3. Організація харчування студентів вищих та середніх спеціальних навчальних закладів
10.4. Організація харчування учнів професійно-технічних училищ

© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru