Організація і проведення туристсько-краєзнавчих подорожей - Пангелов Б.П. - Вузли для зв'язування мотузок

Використання туристичних засобів у процесі змагань і під час походів передбачає наявність у туриста високо-розвинутих умінь та навичок організації страхування. Основою цих умінь є в'язання туристичних вузлів.

Для виконання технічних завдань під час роботи на дистанції учасники використовують вузли, рекомендовані "Правилами змагань зі спортивного туризму". Усі вузли умовно поділяють на такі групи: вузли для зв'язування мотузок, вузли петель, вузли для прив'язування до опори, допоміжні вузли.

Правильно зав'язаний вузол не повинен мати зайвих перехрещень мотузок, його малюнок має відповідати зразкам вузлів, яких учать робити всіх учасників перед початком змагань. Усі вузли до того, як ними скористаються, мають бути відповідно затягнутими.

Вузли для зв'язування мотузок

Потреба в цих вузлах виникає, коли необхідно доточити коротку мотузку, зав'язати петлю навколо опори, зв'язати два кінці мотузки, щоб не заважали, тощо. Майже всі вузли для того, щоб не розв'язалися (не вислизнули мотузки), використовують разом із контрольними вузлами, які в'яжуть по обидва боки від основного. Згідно з "Правилами змагань зі спортивного туризму", контрольні вузли слід в'язати не далі як 5 см від основного вузла, вільний кінець мотузки не повинен бути коротшим 5 см. Виокремлюють такі види цих вузлів:

а) прямий вузол. Його в'яжуть дуже швидко, що не потребує особливих зусиль (рис. 4.1). Проте коли мотузки витримують велике навантаження, він сильно затягується і потребує багато часу для розв'язування. Тому для мотузок, на які планують велике навантаження, цей вид вузла використовувати недоцільно.

Деякі туристи пропонують усередину вузла встромляти палицю, щоб потім, зламавши її, легше було розв'язувати вузол. Однак цей захід не завжди допомагає, крім того, палиця може заважати виконувати певні дії (протягнути вузол через карабін).

Для зав'язування прямого вузла необхідно два кінці мотузок схрестити (правий та лівий) і зав'язати; знову схрестити вільні кінці (лівий на правий) і зав'язати. Правильно зав'язаний прямий вузол нагадує дві петлі, що утримують одна одну. Цей вузол можна в'язати одним кінцем мотузки. Для цього одну мотузку складають у вигляді петлі, а кінець іншої мотузки протягують у петлю, обкручують навколо і виймають із неї. Під час такого в'язання треба стежити, щоб кінці мотузки, які не утримують вагу, були з одного боку від вузла. Прямий вузол інколи використовують для вилучення зіпсованої, непридатної до навантаження частини мотузки (рис. 4.2);

Рис. 4.2. Прямий вузол

б) ткацький вузол. Цей вузол також використовують для зв'язування мотузок однакової товщини, на які не припадають великі навантаження. Учні інколи називають цей вузол "чотири контрольні". Якщо зав'язати два контрольні вузли однією мотузкою навколо іншої і навпаки, виходить ткацький вузол (рис. 4 .3);

Рис. 4.3. Ткацький вузол: а, б - етапи в'язання

в) зустрічний вузол. Він своєю формою скидається на звичайний контрольний вузол, виконаний здвоєною мотузкою. Але відмінність у тому, що навантаження діє на кінці мотузки, які "виходять" із різних боків від основного вузла. Щоб зав'язати зустрічний вузол, потрібно спочатку зробити контрольний вузол на одній мотузці, потім кінець другої мотузки протягнути через контрольний, немов назустріч кінцю першої, повністю повторюючи всі його вигини, і укласти паралельно один до одного (рис. 4.4);

Рис. 4.4. Зустрічний вузол: а-г - етапи в'язання

г) вузол "грейпвайн". Цей вузол подібний до ткацького і відрізняється лише тим, що під час в'язання

контрольних вузлів мотузки двічі обвивають одна одну, а не один раз, як у ткацькому, і цих вузлів лише два (рис. 4.5.);

Рис. 4.5. Вузол "грейпвайн"

ґ) брамшкотовий вузол. Для в'язання брамшкото-вого вузла необхідно зробити петлю з основної мотузки. Допоміжну мотузку протягують через цю петлю, утворюючи невелику петлю, через яку двічі протягують її кінець, обкручений навколо петлі основної мотузки (рис. 4.6). Для запобігання розв'язуванню на кінцях обох мотузок в'яжуть контрольні вузли;

Рис. 4.6. Брамшкотовий вузол: а - в'язання вузла; б - навантажений вузол

д) академічний вузол. Техніка в'язання академічного вузла нагадує техніку в'язання прямого одним кінцем. Основна мотузка утворює петлю, а допоміжну протягують через неї, двічі обкручують і виймають з петлі основної мотузки (рис. 4.7). Необхідно стежити, щоб кінці допоміжної мотузки виходили з одного боку петлі основної мотузки.

В умовах походу часто з'являється потреба перекинути мотузку через перешкоду (річку, прірву, глибокий яр тощо). Це легше зробити Допоміжною мотузкою, а потім, прив'язавши до неї основну, організовувати переправу. Для зв'язування мотузок різної товщини застосовують брамшкотовий вузол та академічний. Вони надійні, добре тримають мотузки, і їх можна легко розв'язати. При в'язанні цих вузлів петлю формують із товщої мотузки і обв'язують тоншою.

Рис. 4.7. Академічний вузол

Вузли петель
Вузли для прив'язування до опори
Допоміжні вузли
5. Суспільно корисна робота і організація туристсько-краєзнавчих досліджень під час подорожі
5.1. Суспільно корисна діяльність у поході
Форми суспільно корисної діяльності
Умови успішного здійснення суспільно корисної діяльності
5.2. Краєзнавчо-географічні дослідження під час подорожей
Метеорологічні спостереження
Топографічні спостереження
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru