Рекреаційна географія - Масляк П.О. - 12.1. Єгипет

Серед африканських країн (53) нині можна виокремити декілька, які цілеспрямовано розвивають рекреаційно-туристичне господарство: Кенія, Танзанія і Туніс тощо. Але жодну з цих країн за всім комплексом рекреаційних ресурсів не можна порівняти з Єгиптом.

12.1. Єгипет

На міжнародному туристичному ринку панує дуже гостра і жорстка конкуренція. Однак є країни, які пропонують неповторний та унікальний рекреаційний продукт і тому значною мірою є поза конкуренцією. До них належить Єгипет. Для туриста з будь-якої країни світу поїхати до Єгипту означає потрапити до колиски світової історії та культури. Величні архітектурні пам'ятки, відомі кожному ще зі школи, ніби оживають. Іноземні туристи мають рідкісну можливість у прямому розумінні доторкнутися до історії людства.

Єгипет — одна з небагатьох ісламських держав, відкритих для масового туризму. Рекреаційно-туристичне господарство країни залишається головним валютним джерелом. Тому внутрішні політичні противники правлячого режиму в Єгипті, намагаючись скинути уряд, вдаються до терористичних актів проти іноземних туристів. Порушити політичну стабільність у країні можна лише через різке зменшення валютних надходжень до бюджету. Туристичний бізнес зазнав великих збитків у 1997 р., коли ісламські екстремісти вбили в Луксорі 58 туристів. Після кожного нового теракту кількість відпочиваючих у Єгипті різко падає. Уряд вдається до жорстких засобів проти тероризму. Однак туристів відлякують солдати з автоматами між пірамідами, блок — пости і кулеметні гнізда на дорогах, перевірка автобусів з туристами і пошук можливих бомб у автомобілях.

Потік туристів до Єгипту постійно зростає. Це починає турбувати світову громадськість. Проблема полягає у тому, що в Єгипті розташована найбільша у світі кількість історичних пам'яток, які перебувають під охороною ЮНЕСКО. Історико-культурні цінності Єгипту належать усьому людству, а не лише одній країні. Єгипетська давнина є духовним спадком нашої цивілізації. Туристи — вандали, яких не так уже і мало, навіть законослухняні туристи все більше нищать живопис, руйнують стародавні будівельні матеріали, спотворюють первісний рельєф місцевості. Нинішні 6 млн туристів, просто проходячи повз піраміди і храми, дихаючи з виділенням вуглекислого газу, піднімаючи пилюку, вже завдали суттєву шкоду старожитностям. Зростає вібрація від тисячі туристичних автобусів, збільшується кількість руйнівних вихлопних газів тощо.

Щоб якось гармонізувати туристичний бум з необхідністю збереження історичного середовища, уряд Єгипту постійно збільшує кількість місць для відвідування туристів. Обмежується також кількість відвідувачів гробниць. Проводиться виховна робота і покращується організація рекреаційно-туристичної діяльності.

Основними рекреаційними ресурсами Єгипту є історико-культурні пам'ятки країни, які органічно доповнюються тропічним кліматом і протяжним морським узбережжям. Червономорське узбережжя з його унікальними природними умовами і ресурсами є основним. Саме тут знаходяться основні базові курорти країни Шарм-ель-Шейх і Хургада, на яких відпочивають туристи з усього світу, звідси їх розвозять автобусами та літаками до всіх знаменитих туристичних об'єктів.

Найпрестижнішим морським курортом Єгипту, безумовно, є Шарм-ель-Шейх (у перекладі означає Царська затока). Нині важко повірити, що ще в 70-х роках XX ст. тут нічого не було. Шарм-ель-Шейх знаходиться на південному виступі. Синайського півострова у тропічній зоні. Туристичний сезон тут триває весь рік. Навіть у найхолодніші зимові місяці температура води не опускається нижче + 20—22 °С, а повітря — нижче +23—25 °С.

На березі великої бухти Наама (Наама-бей) збудовано багато десятків чудових готелів і цілих готельних містечок з окремими будиночками, плавальними басейнами, барами, розважальними центрами тощо. Тут створені всі умови для відпочинку і занять спортом. Особливо високо цінують цей курорт аматори підводного плавання. Поблизу Шарм-ель-Шейху знаходиться національний парк Рас-Мухаммад, якому немає рівних в усій Північній півкулі за кількістю і красою коралів, морської флори і фауни. Підводне плавання, або дайвінг, у Шарм-ель-Шейхі є, напевно, головним задоволенням. Тому місцеві магазини пропонують все необхідне для аквалангістів — початківців і досвідчених аквалангістів. Більше двох десятків дайвінг-центрів надають всі необхідні послуги: від обладнання до досвідчених інструкторів.

Для тих, хто віддає перевагу іншим видам відпочинку, Шарм-ель-Шейх пропонує тенісні корти і джакузі, гольф-клуби і тренажерні зали, віндсерфінг і кінні мандрівки, парашутні та водні мотоцикли. Тисячі туристів мандрують на квадрациклах пустелею до бедуїнів чи отримують всі види водних розваг у місцевому аквапарку. Молоді туристи дуже полюбляють джип-сафарі по пустелі.

Для Шарм-ель-Шейху характерне бурхливе нічне життя. Тут безліч дискотек, нічних барів, клубів, казино і барвистих шоу — вистав. Увечері всі ресторани, кафе і бари заповнені.

Шарм-ель-Шейх є базою для близьких і далеких екскурсій. Найпопулярнішими серед них є мандрівки до Каїру і пірамід у Гізі, а також до монастиря Святої Катерини на Синаї, де знаходиться каплиця Неопалимої купини. Сам монастир розташований біля підніжжя гори Синай, де за переказом Мойсею були передані скрижалі з десятьма заповідями.

Біля всіх основних готельних комплексів майорять на щоглах прапори країн, звідки до Єгипту прибули туристи. Все більше стає тут прапорів України.

Хургада в минулому була головним морським курортом країни, але після виникнення і стрімкого розвитку Шарм-ель-Шейху втратила свій статус. Хоча вона і розміщена південніше за Шарм-ель-Шейх, тут значно менше коралів. Тому туристи часто віддають перевагу курорту Ель-Гуна, що знаходиться на 30 км північніше Хургади.

Містечко Ель-Гуна не схоже на інші морські курорти Єгипту. Його ще називають "Венецією на Червоному морі". Тут немає великих багатоповерхових готелів. На численних островах розташовані дуже затишні будиночки у східному стилі. По каналах між остовами курсують невеликі човни. Родзинкою дайвінгу Ель-Гуни є затонулі кораблі. В центрі курорту є щось на зразок курзалу — Кафр, будівля у стилі традиційної єгипетської архітектури.

Ель-Гуна — автономна рекреаційна система з власним невеликим аеропортом, інформаційним і бізнес — центром, акваріумом, картингом, ресторанами, кафе, барами, дискотеками, оздоровчим комплексом тощо. Тут є сучасна клініка, база для катання на верблюдах і конях, торгові галереї. Славиться курорт і найкращим на Близькому Сході гольф — клубом.

Майже всі туристи, які їдуть до Каїра і пірамід у Гізі, відвідують знаменитий Єгипетський музей. У ньому представлена найбільша колекція єгипетського мистецтва у світі. В 1902 р. вона була розміщена у будівлі, яка нині прикрашає одну з центральних площ Каїра.

В Єгипетському музеї більше ста залів і галерей, в яких розміщено близько 150 тис. експонатів. Щоб їх ретельно оглянути, необхідно декілька тижнів. Тому туристом потрібний досвідчений і фаховий екскурсовод, який зверне їх увагу на найголовніше. Хоча і так всі 150 тис. експонатів музею є найцікавішими із сотень тисяч, які зберігаються в його запасниках.

Історія Єгипту надзвичайно багата і протяжна. Щоб осягнути її всю, необхідно відвідати в Каїрі, крім Єгипетського, ще Коптський, Ісламський і Греко-Римський музеї в Александрії.

Велику цікавість викликає в Єгипті гробниця Тутанхамона. Це пов'язано з декількома чинниками.

По-перше, це єдине не розграбоване царське поховання. Тому гробниця стала однією з найбільших археологічних знахідок XX ст. Фараон Тутанхамон був похований з неймовірною пишністю: лише на мумії виявили 143 золоті предмети. Сама мумія знаходилася у трьох, вставлених один в одного саркофагах, останній з яких з довжиною у 1,85 м був зроблений з чистого золота. Серед інших предметів вражає царський трон і чудова золота похоронна маска, яка передає риси 18-річного фараона. По-друге, гробниця Тутанхамона оповита легендами про прокляття фараона. Справді, більша частина людей, які відкрили гробницю, раптово померли. Туристи дуже люблять слухати оповідки про надпис над входом до гробниці: "Смерть торкнеться крилом кожного, хто порушить спокій фараона".

Оповитий легендами і храм цариці Хатшепсут. Вона була єдиною в історії Єгипту жінкою — фараоном. Життя Хатшепсут будить фантазію письменників і істориків. За своє життя вона збудувала багато храмів, але після смерті у країні були знищені всі її зображення, а також стерті всі надписи, де згадувалося її ім'я. За життя Хатшепсут було споруджено величний заупокійний храм, який розташований на трьох терасах, сполучених похилими майданчиками (пандусами). Його прикрашали чудові колони і скульптури.

До найбільш відомих і шанованих туристами пам'ятників староєгипетської культури належить печерний храм фараона Рамзеса II в Абу-Сімбелі. Головним його елементом є чотири величезні 30-метрові статуї Рамзеса II, що обрамляють вхід до храму. Нині для всього світу ця скульптурна композиція є таким же символом Єгипту, як піраміди і сфінкси.

Абу-Сімбел відомий ще й тим, що після заповнення Асуанського водосховища йому загрожувало повне затоплення. Єгипет не мав грошей на порятунок цього історичного скарбу. Абу-Сімбел врятувало ЮНЕСКО. Це був найдорожчий проект цієї міжнародної організації ООН за всю історію її існування. За чотири роки фахівці з 50 країн розібрали всі споруди храмового комплексу і перенесли їх на вище місце. Тут же знаходиться Малий храм Абу-Сімбела, присвячений богині Хатор.

Іншим всесвітньо відомим туристичним об'єктом Єгипту є знаменита Долина Царів, яка знаходиться в горах за містом Фіви. Сюди прокладено зручні дороги, але це місце завжди буде оповите аурою нерозгаданих таємниць. Туристів приваблюють не лише гробниці багатьох фараонів, деякі з яких є справжніми підземними палацами, але й історія відкриття тут саркофагів 36 фараонів. У 1881р. в безіменній відокремленій гробниці було знайдено мумії колись могутніх і знатних фараонів. Серед них виявили останки відомих історичних осіб: Атмоса І, Аменофіса І, Тутмоса III і Рамзеса II. Мумій упакували, спустили до Нілу і судном доставили до Каїрського музею. Місцеві жителі віддали останні почесті своїм стародавнім владикам. Чоловіки проводжали судно з муміями пострілами з рушниць у повітря, а жінки — тужним голосінням і посипанням голови пилом.

Кожен турист, який потрапляє до Єгипту, хотів би відвідати піраміди Гізи і Великого Сфінкса. Всього пірамід у Єгипті більше сотні, всі вони знаходяться на лівому західному березі Нілу. Невеликі їх групи розміщені неподалік від столиці Древнього царства Мемфіса. Однак найвідоміші у світі три великі піраміди Хеопса, Хефрена і Мікерина височать на околиці Каїра в Ель-Гізі.

Ще в давнину, наприклад, за часів Давньої Греції чи Римської імперії, ці піраміди вважалися одним зі "семи чудес світу". Піраміда Хеопса донині є найбільшою архітектурною спорудою, яку коли-небудь спромоглися створити люди. У своїй основі піраміда є квадратом зі стороною 227,5 м. Висота її по завершенні будівництва досягала 146,6 м. Дотепер ніхто не може з впевненістю пояснити, як давні єгиптяни виклали цю піраміду з 2,3 млн кам'яних блоків вагою від 2,5 до 15 тонн кожна.

Не набагато менша піраміда Хефрена. Іноді туристам навіть здається, що вона більша за піраміду Хеопса. Піраміда Мікерина з її нинішньою висотою 62 м ніби спеціально збудована, щоб підкреслити велич своїх сусідів. У минулому Великі піраміди були частиною некрополя Гізи. Весь комплекс складався з кількох маленьких пірамід, де були поховані дружини фараонів, гробниць великих сановників і жерців. Біля кожної піраміди знаходилися нижні і верхні поховальні храми.

З давніх часів, можливо під час будівництва піраміди Хефрена, зі скелі було вирубано охоронця пірамід — Великого Сфінкса. Це найбільша монолітна скульптура у світі, довжина якої сягає 73 м, а висота — 20 м. Вважається, що у Сфінксі відображені риси обличчя фараона Хефрена.

Щовечора біля підніжжя пірамід у Гізі для туристів влаштовується незабутня світло-музична вистава. Вона побудована так, що потужні прожектори освітлюють по черзі якусь із пірамід або весь некрополь. Лунає музика і розповідь про Давній Єгипет на багатьох мовах.

Найпопулярнішим туристичним центром Єгипту є Луксор — невелике місто на 650 км південніше від Каїра. Найкраще сюди добиратися із Хургади. Луксор колись був грандіозною столицею давньоєгипетської держави. Давні єгиптяни звали її Уасет, греки — Фіви, а араби — Аль-Уксур (палаци).

Причина такої популярності Луксора доволі проста: тут зосереджено більше третини культурної спадщини Давнього Єгипту. Нині Луксор е неповторним музеєм під відкритим небом. Тут на кожному кроці руїни стародавніх храмів, залишки скульптур, наприклад, храм цариці Хатшепсут тощо. Але найвідомішою і найвражаючою частиною Луксора є храм Кар-нака. Його будували протягом 2000 років. У стародавніх Фівах стояли два грандіозні храми — Карнацький і Луксорський, які з'єднували алеї сфінксів. На східному березі Нілу знаходилася резиденція фараонів, а величезний некрополь — традиційне для Давнього Єгипту "місто мертвих" — на західному. Нині це найграндіозніші культурно-археологічні залишки давніх цивілізацій у світі. Карнацький храм Амон-Ра вважається найбільшим колонним храмом у світі.

Туристичних об'єктів, які пов'язані з Давнім Єгиптом, у країні не злічити. Варто згадати великий некрополь фараонів різних династій у Саккарі. Туристів тут найбільше приваблює поховальний комплекс фараона Джосера зі східчастою пірамідою.

У Мемфісі, який давні єгиптяни звали Менноф-Ра, можна оглянути руїни храму Птаха, в якому коронувалися фараони. У місті, що було столицею Єгипту, донині збереглася скульптура фараона Рамзеса II заввишки 14 м і святилище фараона Сеті І.

Унаслідок пожвавлення інтересу до старожитностей Давнього Єгипту в країні поки що мало уваги приділяється туристичним об'єктам доби панування Риму чи християнського та ісламського періодів єгипетської історії, а їх тут безліч. Наприклад, в Александрії є колона Помпея, римський амфітеатр, храм Сарапіса. Тут багато давніх церков, мечетей і фортів. Усе це — величезний рекреаційно-туристичний резерв Єгипту.

XXI ст. проголошене століттям сфери обслуговування. Усвідомлюючи це, а також ґрунтуючись на наявному рекреаційно-туристичному потенціалі, в Єгипті здійснюють послідовну протекціоністську політику, спрямовану на подальший розвиток цієї галузі господарства. Всі об'єкти туристичної інфраструктури на перші десять років роботи звільняються від податків. Влада максимально полегшує умови кредитування іноземних інвестицій. Уряд прокладає дороги до все більшої кількості об'єктів туризму. Нині туризм забезпечує понад третину бюджету країни.

Запитання та завдання

1. Чому влаштовуються терористичні акти проти іноземних туристів у Єгипті?

2. Чому світову громадськість турбує швидке зростання потоку туристів до Єгипту?

3. Яких заходів вживають у Єгипті для збереження історичного середовища?

4. Назвіть основні рекреаційні ресурси Єгипту.

5. Який морський курорт країни є найпрестижнішим?

6. Чим відрізняється Бль-Гуна від інших морських курортів Єгипту?

7. Яка кількість експонатів є в Єгипетському музеї?

8. Чому так сильно приваблює туристів невиразна гробниця Тутанхамона?

9. Чим відомий Абу-Сімбел?

10. Де було знайдено 36 саркофагів фараонів?

11. Які споруди Єгипту належать до "семи чудес світу"?

12. Яка піраміда в Ель-Гізі є найбільшою?

13. Які розміри Великого Сфінкса?

14. У чому причина популярності Луксора серед туристів?

15. Як називали Мемфіс давні єгиптяни?

16. Які туристичні об'єкти знаходяться в Абідосі?

17. Чи є в Єгипті туристичні об'єкти пізніших історичних епох?

Висновки

На міжнародному туристичному ринку панує дуже гостра і жорстока конкуренція. Однак є країни, які пропонують неповторний і унікальний рекреаційний продукт і тому значною мірою є поза конкуренцією. До них належить Єгипет.

Єгипет — одна з небагатьох ісламських держав, відкритих для масового туризму. Рекреаційно-туристичне господарство країни залишається головним валютним джерелом. Тому внутрішні політичні противники режиму, намагаючись порушити соціально-економічну стабільність у державі, вдаються до терористичних актів проти іноземних туристів.

Потік туристів до Єгипту постійно зростає. Це починає турбувати світову громадськість. В Єгипті знаходиться найбільша у світі кількість історичних пам'яток, які перебувають під охороною ЮНЕСКО. Єгипетська давнина є духовним спадком усього людства. Надмірна кількість туристів шкодить історико-культурним цінностям Єгипту.

Основними рекреаційними ресурсами Єгипту е історико-культурні пам'ятки країни, які органічно доповнюються тропічним кліматом і протяжним морським узбережжям. Морські курорти Червономорського узбережжя є базами, де туристи відпочивають і звідки їх розвозять автобусами і літаками до всіх знаменитих єгипетських туристичних об'єктів.

Тестовий контроль

1. Туристичний бізнес Єгипту найбільших збитків зазнає від:

а) піщаних бурь;

б) неврожаїв;

в) терористичних актів.

2. Основним рекреаційним ресурсом Єгипту є:

а) історико-культурні пам'ятки;

б) корали Червоного моря;

в) тропічний клімат.

3. Найпрестижнішим морським курортом Єгипту є:

а)Хургада;

б) Александрія;

в) Шарм-ель-Шейх.

4. Шарм-ель-Шейх найбільше цінується аматорами:

а) тенісу;

б) дайвінгу;

в) гольфу.

5. "Венецією на Червоному морі" називають: а)ЕльТуну;

б) Хургаду;

в) Шарм-ель-Шейх.

6. Найбільша колекція давньоєгипетського мистецтва зберігається в музеї:

а) Ісламському;

б) Коптському;

в) Єгипетському.

7. "Прокляття фараона" пов'язано з гробницею:

а) Тутмоса І;

б) Тутанхамона;

в) Рамзеса II.

8. Печерний храм фараона Рамзеса II знаходиться в:

а) Ель-Гізі;

б) Абу-Сімбелі;

в) Луксорі.

9. Найбільшою з пірамід Єгипту є піраміда фараона:

а) Мікерина;

б) Хеопса;

в) Сеті І.

10. Давню столицю Єгипту Луксор греки називали:

а) Фіви;

б) Уасет;

в) Амон-Ра.

11. Ступінчаста піраміда фараона Джосера знаходиться у:

а) Абідосі;

б) Саккарі;

в) Дендері.

12. Найбільшим колонним храмом вважається: а) Карнацький храм Амон-Ра;

б) храм Птаха;

в) Великий храм Рамзеса III.

13. Менноф-Ра — давньоєгипетська назва міста:

а) Каїр;

б) Луксор;

в) Мемфіс.

14. Римський амфітеатр знаходиться в:

а) Александрії;

б) Каїрі;

в) Асуані.

Розділ 13 ПІВНІЧНОАМЕРИКАНСЬКИЙ МАКРОРАЙОН
13.1. Сполучені Штати Америки
Розділ 14 ЦЕНТРАЛЬНОАМЕРИКАНСЬКО-КАРИБСЬКИЙ МАКРОРАЙОН
14.1. Рекреаційно-туристичне господарство країн Карибського басейну
Розділ 15 ПІВДЕННОАМЕРИКАНСЬКИЙ МАКРОРАЙОН
15.1. Бразилія
Розділ 16 АВСТРАЛІЙСЬКО-ОКЕАНІЙСЬКИЙ МАКРОРАЙОН
16.1. Нова Зеландія
Розділ 17 АНТАРКТИЧНИЙ МАКРОРАЙОН
ДОДАТКИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru