Ресторанна справа - Мальська М.П. - СЛОВАЧЧИНА

Кухня Словаччини є доволі різноманітною і поєднує в собі ознаки як європейських шкіл, так і національні компоненти. Вона тісно пов'язана з кухнями країн-сусідів, зокрема чеською та угорською.

Словаки люблять овочеві салати, варену кукурудзу, варені галушки з тертим сиром, картоплею, смаженою капустою, бринзою, цибулею та шкварками, гусячі крильця з картопляними коржами-"локшамі", паштет з дичини, вареники з сиром та іншими наповнювачами, з обов'язковим доповненням із зелені і паприки. Дуже різноманітні м'ясні страви - знамените чеське "печене вепрево коліно", панірована в сухарях свинина з картопляним салатом, гарячі рулети з різних сортів м'яса, конвертики зі свинини із спаржею, сиром і рубаною шинкою, відбивні і біфштекс з дичини, десятки сортів копченостей, стегенця, сальтисон, ковбаси та ін.

Особливою повагою користуються місцеві овечі сири, що нагадують бринзу - "оштепкі" і "пареніци". Національною стравою вважаються "вівчарські галушки" з бринзою, а також смажений у паніровці свіжий сир з гарніром - "випражанній сир". Візитною карткою словацької кухні є супи з овочів, бульйони і різні складні супи з м'яса і овочів, а також страви з птиці - своєрідний гуляш з печерицями і картопляними оладками - "Спішська похутька", смажений гусак з кнедликами, качка з квашеною капустою, тушкована у власному соці курка або запечена індичка, фарширована курка з паприкою та ін.

На десерт подають шуланці з домашнім сиром, фруктами чи варенням, притрушені маком, горіхами та политі розтопленим вершковим маслом; палацинки - млинці з шоколадом, джемом або ж зі сметаною та вершками; штрудель - рулет з тонкого тіста з яблучною начинкою з додаванням горіхів, фруктовий торт, залитий желе.

З напоїв у Словаччині виготовляють вина "Лімбашскій Сил-ван", "Влашскій Рислінг", "Зелений Велтелінер", пиво "Шариш", "Злати базант". Популярні міцні спиртні напої - "сливовиця" (сливова горілка) і "боровічка" (ялівцева горілка), а також численні настоянки на травах. Широко вживаються мінеральні води.

СЛОВЕНІЯ

Словенська кухня увібрала в себе ознаки австрійської, італійської й угорської гастрономії.

Страви національної кухні - свинні ковбаски з хріном, словенські штруклі (кульки з тіста з начинкою з фаршу), в'ялений окіст пршут (нарізаний тонкими скибочками з оливками та вином). На узбережжі Адріатики досить популярними є перші страви: суп із свинини з овочами й оцтом, яловичий бульйон, рибний суп і капусняк, який готується з квашеної капусти, картоплі, квасолі на бульйоні, звареного з копченого м'яса. Нарешті, словенці дуже люблять солодке й випічку. На першому місці стоїть потиця (пиріжки) із дріжджового тіста з різноманітною начинкою: горіхи, родзинки, сир, мед, мак. Фірмовим пирогом з листкового тіста та начинкою із сиру, родзинок й маку є прекмурська гібаниця.

У Словенії виробляються прекрасні білі та червоні вина, міцні напої - шнопс, бренді, які називають "жганье", і популярні у Словенії марки пива - "Уніон", "Лашко".

СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ АМЕРИКИ

Американська кухня характеризується раціоналістичністю, стандартизованістю й масовістю. Загалом кухня США складається з елементів європейської кухні, скомбінованих з продуктами індійської кулінарії, що проявляється в популярності кукурудзи й квасолі, кленового сиропу, гарбуза, пеканових горіхів і деяких страв з морепродуктів. Вона значно змінилася протягом останніх трьох століть, ставши синтезом кулінарних традицій усього світу. Американськими стравами стали німецькі "біфштекси по-гамбурзьки" і сосиски, італійські піца і паста, страви китайської кухні.

Типовими для південних штатів є смажена у фритюрі курятина, шніцелі з яловичини, копчена свинина, оладки і хліб з кукурудзяного борошна, краби, крабові супи і крабові котлети. У штатах Нової Англії традиційні солонина відварна з овочами, рибні страви, омари. Окрасою столу на Середньому Заході є біфштекс з яловичини, приготований на вугіллі, печена картопля, шоколадний торт. На південному заході країни домінує синтез мексиканської та американської кухонь, так званий текс-мекс, характерними стравами якого є фахитас, такос, бурітос,чилі кон карне, фаршировані солодкі перці та інші страви техасько-мексиканської кухні.

Улюблені страви американців - овочеві та фруктові салати (жоден сніданок, обід, вечеря не обходиться без них), м'ясо і птиця з овочевим гарніром, фруктові десерти.

Великою популярністю користується зелений салат, що подається нарізаним великими шматками, у натуральному вигляді, і вже на столі приправляється різними спеціями. В Америці взагалі в багатьох ресторанах і кафе вартість салату з овочів включена в ціну основної страви, він є обов'язковим додатком до сніданку чи обіду, точно так само як склянка води з льодом.

З перших страв американці надають перевагу супам-пюре, бульйонам або фруктовим супам. Як другі страви споживають переважно яловичину, нежирну свинину, курей, індичок. Усі м'ясні страви готуються негострими, спеції й соуси кожен кладе на свій смак вже на столі. Улюблені національні страви - ростбіф із кров'ю та стейк.

Для гарнірів використовуються тільки овочі (тушковані стручкові боби й квасоля, зелений горошок, кукурудза з вершками, спаржа, цвітна капуста, тощо) й картопля (відварна, смажена, тушкована).

В американській кухні часто для гарніру використовується рис - довгий, коричневий і дикий. При приготуванні їжі використовується багато спецій: часниковий порошок, кілька видів перцю, гвоздика, мускатний горіх, материнка, кориця, імбир, лавровий лист, кмин, кріп, ваніль, порошок цибулі, арахісове масло.

Досить широко в американській кухні представлені всілякі десертні страви і кондитерські вироби: тістечка, пироги, печива, пудинги; фруктові соки та свіжі фрукти, цитрусові; компоти зі свіжих фруктів, з апельсинів; збиті вершки тощо.

Після десерту американці люблять випити чашку кави, рідше -чай. Дуже поширені кока-кола, пепсі-кола, імбирне пиво, кава, холодний несолодкий чай з лимоном і льодом, нарешті, традиційним став звичай пити воду з льодом перед їжею.

СЛОВЕНІЯ
СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ АМЕРИКИ
ТУРЕЧЧИНА
УГОРЩИНА
ФРАНЦІЯ
ХОРВАТІЯ
ЧЕХІЯ
ЧОРНОГОРІЯ
ШВЕЙЦАРІЯ
ШВЕЦІЯ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru