Сучасні різновиди туризму - Кляп М.П. - Кавовий туризм

Кавовий туризм - тури, що проходять по центрах кавового виробництва.

Камва (каша - назва провінції Каффа у Ефіопії) - напій, що його виготовляють зі смажених плодів (бобів) кавового дерева. Стародавній напій, який має багату історію. За деякими оцінками, кавовий напій є другою за об'ємами споживання речовиною на Землі після води. Споживання кави вже давно набуло ознак окремої культури, оспіваної митцями різних епох.

Споживання кави відіграє дуже важливу роль у спілкуванні між людьми. Ритуал приготування і пиття кави у багатьох народів є часткою національної культури. При цьому чашка кави міцно асоціюється з моментом спокою між напруженими частинами дня або з пробудженням вранці, коли людина або залишається наодинці зі своїми думками, або неквапно розмовляє з друзями чи рідними. Саме ці соціальні моменти дали поштовх великій популярності кавового туризму.

Кавові дерева досить важко класифікувати, зважаючи на їх надзвичайну різноманітність. Всього існує близько вісімдесяти видів кавових дерев - від карликових чагарників до 10-метрових велетнів, серед яких виділяють всього 4 основні види. З них лише два ботанічні види кавових дерев цікавлять поціновувачів кави

- це Coffea Arabica (Арабіка), ще зване аравійською кавою, і Coffea Canephora (Робуста), яку іноді називають конголезькою кавою. Інші два різновиди кавового дерева - це Coffea Liberica (Ліберіка), відкрита в Ліберії і Coffea Dewevrei, найбільш відомим підвидом якої є Ексцельса. Цим двом різновидам притаманні якості Робусти і цілком прийнятний, хоча і досить посередній смак.

Слід розрізняти поняття "вид кави" та "сорт кави" Називати Арабіку, Робусту, Ліберіку, або Ексцельсу сортом неправильно

- це види, чи точніше різновиди кавового дерева. У кожного різновиду є багато сортів.

Імена різним сортам даються :

- за країною походження;

- за портом, з якого здійснюється постачання;

- за підвидом кавового дерева (Bourbon, Туріса);

- за назвою господарства, маєтку, володіння, де вирощують каву;

- за назвою місцевості, гори, долини або міста;

- в якості комерційної назви;

- відповідно до національної системи класифікації якості країни-виробника;

Також існує багато різних класифікацій кави за якістю вирощених зерен. В різних країнах по-різному проводять таку класифікацію:

- SHG (Strictly High Grown) - кава, вирощена в горах; HG (High Grown) - кава, вирощена в передгір'ях; MG (Medium Grown) чи CS (Central Standard) - тобто кава, вирощена на рівнинних плантаціях;

- SHB (Strictly Hard Bean), тобто кава з дуже твердим зерном; НВ (Hard Bean), тобто кава з твердим зерном;

- А - кава найкращої якості; В - кава посередньої якості; та С - кава низької якості;

- АА - найкраща кава; АВ - хороша кава; ВА - посередня кава; ВВ - кава низької якості.

Спеціально для туристів сьогодні організовують кавові тури, що проходять по центрах кавового виробництва. Туристи не тільки знайомляться з історією кавової справи, а й беруть участь у дегустації напою. Туристи дають каві різні оцінки: від "м'яка" (приємна, нетерпка, майже солодка) до "жорстка" (з різким, йодистим смаком). Кавові туристи оцінюють процеси змішування, обсмажування, помолу, способи приготування кави.

Сьогодні відомі такі способи приготування кави:

o кава no-східному - готується в так званій джезві (турці);

o кавафільтр, американський спосіб;

o френч-пресс - спеціальна колба (зазвичай скляна або металевий термос), в якій поршень із ситом відокремлює кавову гущу від напою;

o у гейзері, кава по-неаполітанськи - гейзер складається умовно з трьох частин: в одну заливається вода, в іншу засипають мелену каву, а в третій через деякий час з'являється готовий напій;

o еспресо - виходить за допомогою спеціальної еспресо-машини, в якій через мелену каву під тиском подається гаряча вода, нагріта до температури 88°.

Каву вирощують понад 50 країн світу. Країни, де розвивається кавовий туризм, можна розділити на чотири географічні зони:

1. Південна Америка. Найбільший світовий виробник кави, а відповідно і кавового туризму безумовно, Бразилія, яка задовольняє світовий попит на каву Арабіка на одну третину. Далі слідують Колумбія, Венесуела, Перу, Еквадор.

2. Центральна Америка. Культура місцевої кави має першорядне значення для економіки країн цього регіону - від Мексики до Панами і країн Карибського басейну, такі як Нікарагуа, Гватемала, Сальвадор, Коста-Ріка, Домінікана, Куба, а Ямайка взагалі славиться одним із найдорожчих у світі сортів кави.

3. Африка. Це континент з більш помірним кліматом. Тут виробляється в основному кава сорту Робуста, це Камерун, Конго, Руанда, Бурунді, Малаві. Але в окремих країнах вирощується і більш трудомісткий сорт Арабіка, це Ефіопія, Кенія, Танзанія.

4. Азія і Австралія. Тут виробництво кави та кавовий туризм розвиваються завдяки модернізації цієї культури, в Індії та Індонезії. З Індії експортується 35-40% усього виробництва кави в цьому регіоні, інші регіони - Ємен, Китай, Лаос, Папуа Нова Гвінея - намагаються також не відставати.

Карнавальний туризм
Туризм катастроф (туризм стихійних лих)
Китовий туризм
Кінотуризм
Конференц-туризм
Коньячний туризм
Креативний туризм
Культурний туризм
Лісовий туризм
Літературний туризм (книжковий туризм)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru