Сучасні різновиди туризму - Кляп М.П. - Китовий туризм

Китовий туризм - це різновид туризму, метою якого є відвідання місць проживання китоподібних.

Туристи приїжджають до місць скупчень китів, які зараз стали об'єктом масового туризму (whale watching), що приносить величезні прибутки. По всьому світу стає популярним цей вид туризму, коли рекреанти зі спеціально обладнаних суден спостерігають морських гігантів у їхньому природному середовищі, які в певний період року припливають для шлюбних ігор і створення потомства.

Китоподібні, за якими полюють туристи, поділяються на види:

1. Вусаті кити: сірий кит, синій кит, горбатий кит, фінвал, сейвал, смугач малий, гренландський кит, південний кит, карликові кити.

2. Зубаті кити: кашалот, карликовий кашалот, білуха, нарвал, ремнезуби, дзьоборил, Тасманів дзьоборил, плавун північний, високочолий пляшконіс, плоскочолий пляшконіс.

Індустрія whale watching приносить деяким державам (наприклад, Королівство Тонга) до 13% доходів скарбниці. Бурхливо розвивається "китовий туризм" на деяких територіях Південної Африки та Америки, справжній бум whale watching зараз починається і на Тайвані. Площа китового туризму сьогодні може скласти близько 30 млн квадратних кілометрів. У його зону потраплять такі острівні держави і території, як Соломонові острови, Тувалу, Науру, Вануату, Нова Каледонія, Тонга, Самоа, острови Кука, а також Австралія, Панама, Нова Зеландія.

Кінотуризм

Кінотуризм - це різновид туризму, метою якого є відвідання місцевості, пов'язаної з теле- та кіноіндустрією.

Кінотуризм завойовує в світі все більшу популярність. Шанувальники кіно і телебачення готові платити чималі гроші і терпіти будь-які негаразди, щоб побувати на місцях зйомок своїх улюблених фільмів або серіалів. Як вважають експерти із туризму, кожен п'ятий тур до Великобританії, наприклад, робиться з метою побачити місця зйомок популярних фільмів, і в першу чергу "Гаррі Поттера". Завдяки англійській письменниці сучасна Великобританія асоціюється не інакше як з казковою магією, а місто Лондон з Гаррі Поттером. Шанувальників книг Джоан Ролінг чекає абатство XIII століття, замок Глостера і Королівська школа, в стінах якої і знімалася магічна школа Хогвартс.

Не менш популярна і Франція: головний паризький музей Лувр відвідують мільйони туристів. Експерти розцінили зростання числа відвідувачів як результат популярності кінофільму "Код да Вінчі". Численні скандали, пов'язані з романом Дена Брауна, а потім і його екранізація, спонукали багатьох мандрівників приїхати в Париж, щоб на власні очі побачити скляну піраміду Дувру і знамениту картину Леопард о да Вінчі. Тенденція розвивається настільки стрімко, що туроператори на повному серйозі вважають фільми "віртуальними рекламними брошурами" >

Нью-Йорк - це місто, як ніяке інше, знамените кінематографічними пам'ятками. Його вулицями проносилися всілякі чудовиська, наприклад, такі як Годзілла або інопланетяни з "Дня незалежності". На хмарочос Емпайр Стейт Білдінг дерся Кінг-Конг, а на добру половину всіх хмарочосів - Людина-Павук. На перетині Лексінгтон і 52-ї вулиці знаходиться та сама решітка на проїжджій частині, гаряче повітря з якої здіймало спідницю Мери лін Монро. Прогулюючись алеями Центрального парку, ви можете пригадати кадри з фільмів "Осінь у Нью-Йорку" та "Грін-кард". Гіди з будь-якої туристичної контори із задоволенням покажуть вам естраду Центрального парку, знайому по фільму "Сніданок у Тіффані", або пожежну станцію "Мисливців за привидами". Втім, щоб згадати всі фільми, зняті в Нью-Йорку, не вистачить і цілого дня.

Нова Зеландія - ця країна переживає справжній туристичний бум і все завдяки гучному "Володарю кілець", саме тут в містечку Матамата було побудовано з дерева і гіпсу місто Хоббітів. Тепер національний парк Тонгаріро більше відомий як похмура країна Мордор. Місцеві туристичні агентства організують тури чарівним лісом Ізенгард (національний парк Маунт Еспайрінг), по річці Форд Бруйн, якою сплавлялися члени Братства Кільця, або лісом Рівенделл (регіональний парк Каітоке). Всього ж більше 150 місць можуть похвалитися тими чи іншими кадрами, що потрапили в знаменитий фільм. А ще тут знімалося "Піаніно", "Верхи на киті", "Колись вони були воїнами".

Туніс - тут поблизу містечка Тозер, 20 км вглиб пустелі Сахари, знаходиться справжня Мекка для фанатів "Зоряних війн" - рідного села Люка Скайуокера. Потрапивши туди, будь-хто буде відчувати себе так, ніби щойно приземлився на Татуїн. Ще далі на південь, через соляні рівнини знаходиться маленьке пустельне село Мат мата, якого немає на карті, але 700 будинків кам'яного століття якого теж увійшли до фільму. Крім "Зоряних війн", у Тунісі зняті "Англійський пацієнт", "Життя Брайана" та "Індіана Джонс: У пошуках втраченого ковчега".

Щоб потрапити до Стародавньої Греції або в Стародавній Рим, просто відвідайте Мальту. Адже саме в тутешніх мальовничих руїнах палаців і храмів, а не в справжніх Греції та Італії знімалися "Гладіатор", "Троя", "Олександр", а ще "Граф Монте-Крісто" і "Папай-моряк".

Іноді навала кінотуристів в якусь місцевість така велика, що починає загрожувати місцевій екології. Так сталося, наприклад, з лагуною Майя тайського острова Пхі Пхі. Фанати фільму "Пляж" з Леонардо ді Капріо в головній ролі такі численні, що влада подумовує про те, щоб обмежити доступ туристів, які порушують екологію лагуни.

Приголомшлива архітектура, низькі ціни та податки стали причиною того, що канадське Торонто чудово замінює американським кінематографістам їх рідні США. Саме в цьому канадському місті знімалися такі "американські" фільми, як "Поліцейська академія", "Вердикт", "Екзотика".

Студія Баррандов і класична європейська архітектура зробили Прагу "Європейським Голлівудом". Саме на цих похмуро-сірих вулицях відбувалася дія фільмів "Амадей", "Місія нездійснима", "Ідентифікація Борна".

На Близькому Сході також знімалася величезна кількість історичних та пригодницьких стрічок. В Йорданії старовинне місто Петра послугувало чудовими декораціями для "Індіани Джонса", "Останнього хрестоносця" та фільму "Мумія повертається". Деякі сцени фільму "Малкольм X" були зняті в місті Мекка в Саудівській Аравії.

Кінотуризм
Конференц-туризм
Коньячний туризм
Креативний туризм
Культурний туризм
Лісовий туризм
Літературний туризм (книжковий туризм)
Мисливський туризм (аутфітер-тур)
Медичний туризм (лікувально-оздоровчий туризм, оздоровчий туризм, лікувальний туризм, пологовий туризм)
Медіа-туризм (прес-тур)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru