Сучасні різновиди туризму - Кляп М.П. - Мовний туризм (лінгвістичний туризм)

Мовний туризм (лінгвістичний туризм) - різновид туризму, коли під час поїздок турист поєднує відпочинок з вивченням іноземної мови.

Можна виділити три напрями лінгвістичного туризму:

o мовно-навчальні тури;

o спортивно-навчальні тури;

o професійне вивчення, в тому числі рідкісних або вимираючих мов.

Тури з вивченням іноземних мов дуже популярні серед клієнтів різного віку - від дітей та їх батьків, що купують тури з метою полегшення вивчення мови, до дорослих підприємців, які цікавляться розмовною бізнес-мовою для проведення різних переговорів.

Мовні тури можуть бути: інтенсивні і загальні (стандартні); бізнес-курси, підготовка до міжнародних іспитів; курси на канікулах (поєднання розваг з вивченням мови); навчання наодинці в групі; академічні курси, спрямовані на вступ до університету.

Найбільш популярне на сьогоднішній день вивчення англійської мови, далі німецька, іспанська/італійська. Слідом за ними йдуть пропозиції з вивчення французької та португальської мов. Рідше, але все таки зустрічаються пропозиції щодо вивчення східних мов під час спеціальних турів в Азію - китайської, фарсі, японської.

Мовно-навчальні тури можуть бути індивідуальними та груповими (частіше за все - це групи бізнес-мови, групи школярів).

Екскурсійно-пізнавальні програми включають в себе вивчення культури та пам'яток країни відвідування, її історії та літератури. Однією з форм навчання може бути відвідування театрів.

Курси вивчення іноземних мов і заняття спортом - ця форма навчальних турів також набуває все більшої популярності в світі (особливо серед молодіжної клієнтури). Групові тури з розміщенням в таборах, кемпінгах, коледжах дозволяють вивчати мову серед своїх однолітків, не надто відриваючись від звичайного середовища. Тут навчальні програми поєднуються зі спортивними й дозвільними заходами.

Поширеною пропозицією є організація мовних турів для бізнесменів. Для дорослої клієнтури основною причиною навчання є необхідність володіння однією або кількома іноземними мовами. Доросла аудиторія відправляється в подібні поїздки за рахунок своїх фірм і підприємств, індивідуально або із сім'єю. Улюбленими турами цієї категорії є тури, що поєднують курси за інтенсивною програмою з великою культурною програмою.

Головна особливість підготовки мовно-навчального туру - виключно індивідуальний підхід: школи та навчальні програми підбираються для кожної людини з урахуванням її мовного рівня, освіти, віку. Організацією мовно-навчальних турів займаються в основному спеціалізовані рецептивні туроператори. Вони укладають договори з місцевими навчальними закладами (університетами, інститутами, коледжами) на використання навчальної бази, роботу викладачів та користування методичними посібниками. Зазвичай у рецептивного туроператора в навчальних турах є договори не з одним, а з кількома навчальними закладами, що надають дещо різні умови навчання та інших послуг (розміщення, дозвілля, спорт), а значить, і більший вибір для туристів.

Поєднання мовної підготовки з відпочинком і туризмом в країні мови, що вивчається, дає дуже хороші результати. Такі тури організовуються в основному в країни, де національними мовами є поширені у світі мови, які найбільше вживаються - Англію, США, Францію, Іспанію, Німеччину, Італію, Португалію. Є, звичайно, і винятки, коли англійську мову з успіхом можна вивчити в Ірландії, на Мальті.

Могильний туризм (цвинтарний туризм)

Могильний туризм (цвинтарний туризм) - різновид туризму, пов'язаний з відвідуванням місць поховань.

Відвідування могил предків стало настільки модним, що путівники по різних країнах публікують цілі маршрути "цвинтарного туризму". Людство виказує дивну любов до відвідування цвинтарів, особливо якщо там не поховані їхні близькі. Інтерес до такого виду туристичного відпочинку настільки великий, що екскурсії на паризьке кладовище Пер-Лашез давно вже входить у класичну програму по Парижу, а також поїздка на єгипетські піраміди в Долину мертвих в Луксорі чи веселе кладовище в селі Сепинца, Румунія.

Журнал Forbes назвав найвідоміші місця могильного туризму у світі:

1. Пер-Лашез, Париж, Франція.

Елегантне старовинне кладовище майже в самому центрі Парижа. Замшілі склепи, тінисті просторі алеї, тут навік упокоївся весь цвіт французької - і не тільки - культури. Едіт Піаф, Ів Монтан, Оноре де Бальзак, Марсель Пруст, Мольєр. Надгробок могили Оскара Уайльда суцільно покрито губною помадою - кажуть, якщо поцілувати камінь на могилі письменника, знайдеш велику любов.

2. Сан-Мікеле, Венеція, Італія.

Сан-Мікеле назвали "островом мертвих". Від Венеції до Сан-Мікеле пара хвилин човнового ходу, і цей червоностінний острів здавна був головним міським цвинтарем. І, крім того, престижним у світі. Езра Паунд, Ігор Стравінський, Йосип Бродський поховані саме тут.

3. Hollywood Forever, Лос-Анджелес, США.

Голлівудське кладовище, безсумнівно, - найжвавіше у світі. Перерахування знаменитостей" похованих тут, займе багато часу. І знаменитостям цим навіть після смерті спокій тільки сниться. На оточеному пальмами цвинтарному дворі кожне літо влаштовують кінопокази, концерти та театральні вистави.

4. Старе єврейське кладовище, Прага, Чехія.

Це, мабуть, одне із найсумніших кладовищ. До 1787 р. тут ховали всіх євреїв, що жили в Празі. На крихітній ділянці більше 200 000 могил. Надгробки утворюють химерні нагромадження, що виникли в результаті того, що старі поховання покривалися новими шарами землі для подальших поховань. На Старому єврейському цвинтарі похований рабин Лев, що згідно з легендою, створив легендарного Голема.

5. Л а Реколета, Буенос-Айрес, Аргентина.

Найзнаменитіше кладовище на південноамериканському континенті. Сюди стікаються величезні натовпи туристів - заради однієї-єдиної могили. Тієї, де похована легендарна Евіта Перон.

Однак, щоб дістатися до її могили, треба пройти повз гігантських ангелів, що охороняють надгробки, і статуй мармурових немовлят, які залишили своїх матерів.

Могильний туризм (цвинтарний туризм)
Модний туризм
Музичний туризм
Музейний туризм
Навчальний туризм (науковий туризм, освітній туризм, інтелектуальний туризм )
Наркотуризм (туризм залежностей)
Небезпечний туризм
Орхідейний туризм
Острівний туризм
Парфумерний туризм
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru