Сучасні різновиди туризму - Кляп М.П. - Небезпечний туризм

Наркотуризм (туризм залежностей) - різновид туризму, головною метою якого є відвідуванням країн, пов'язаних з наркоіндус-трією.

Наркотик - чужорідні щодо обміну речовин субстанції природних чи штучних речовин, здатні викликати фізичну залежність внаслідок заміщення однієї з речовин-учасників природного метаболізму. До наркотичних препаратів відносяться:

o найбільш небезпечні: героїн, морфій, опіум і інші наркотики; амфетаміни типу метедріна та метамфетаміна, що вводяться як ін'єкція;

o менш небезпечні наркотики: кодеїн; стимулятори амфетамінового типу: бензедрин і барбітурати;

o найменш небезпечні: канабіс; препарати амфетамінового типу пониженої активності.

Після Нідерландів, Чехія стала одним з головних напрямків наркотуризму, адже в цій країні також легалізували вживання і зберігання наркотичних речовин: турист зможе спокійно перетнути кордон, маючи при собі до 1 грама кокаїну, до 1,6 грамів героїну, до 2 грамів амфетаміну, до 4 таблеток екстазі та не більше 15 грамів марихуани. Наркотики в Чехії також дозволено вирощувати в домашніх умовах (за законом - до п'яти кущів конопель і до 40 га-люциногенних грибів). Експерти із туріндустрії вже дали прогноз, що потік туристів до Чехії різко збільшиться, незважаючи на те, що продаж наркотиків у цій країні, як і раніше, заборонено.

Ще один цікавий напрям наркотуризму - Таджикистан, Колумбія та Мексика. За результатами досліджень, туркомпанії дійшли висновку, що людей, готових викладати значні суми за гострі відчуття (або їх ілюзії) далеко від рідного дому, не так уже й мало. Тисячі туристів хочуть побачити місця, де проходять збройні сутички наркокартелів Мексики та США, Колумбії та Венесуели, чи Афганістану та Росії, а якщо пощастить, то й стати їх свідками.

Небезпечний туризм

Небезпечний туризм - різновид туризму, де головна мета відвідування регіонів пов'язана з небезпечними явищами.

У списку небезпечних країн для туризму лідирують Бенін, Гамбія, Камерун, Ефіопія і Чад. У них є захворювання, найбільш небезпечні для здоров'я, таких як тропічна малярія (гострі напади, які характеризуються різким підвищенням температури, ознобом, сильним потовиділенням, болем і слабкістю, які повторюються через окремі проміжки часу), жовта лихоманка (захворювання характеризується високою температурою, крововиливами на шкірі, ураженням нирок, печінки, які призводять до розвитку жовтяниці і гострої ниркової недостатності, в більшості випадків закінчується смертельним результатом), шисто-сомози (входження личинок через неушкоджену шкіру і слизові при контакті з водою, які можуть призвести до емболії вен печінки і легень, псевдоелефантіазу статевих органів, облітеруючому ендоартеріїтах, міокардиту), лейшманіози (паразити, що потрапляють в людину через укус москітів і призводять до ураження лімфатичних вузлів, легень, печінки, нирок, селезінки), дранку-лез (паразити викликають лихоманку, кропивницю, ниткоподібні утворення на шкірі), анкілостомоз (легеневий синдром, катаральні явища, дисфункція кишечника, анемія).

Майже у всіх країнах Азії поширені бругіоз (лихоманка і алергічні шкірні прояви, збільшення лімфатичних вузлів після укусу зараженого комара) і клоиорхоз (лихоманка, еозіноінфільтрати в легенях, збільшення печінки, неспецифічне запалення жовчних ходів після вживання в їжу погано обробленої риби сімейства коропових). В Африці зустрічається всім відома муха цеце, що викликає сонну хворобу (ураження центральної нервової системи), а також досить поширений онхоцеркоз, яким можна захворіти від укусу зараженої мошкари. Ця хвороба викликає ураження шкіри, підшкірної клітковини очей і може призвести до сліпоти.

В Америці можна постраждати від хвороби Шагаса, яка викликається укусом зараженого клопа і призводить до збільшення лімфатичних вузлів, печінки, селезінки і до серцево-судинної недостачі. Також, хвороба може протікати безсимптомно протягом 10-20 років. За цей час паразити можуть влаштуватися в організмі, проникнувши в серце, нервову систему і тканини внутрішніх органів. Але потім можуть виявитися пошкодження органів травлення і церебральна інфекція, і врешті-решт може наступити смерть від зупинки серця.

Також не найкращими туристичними місцями з відомих причин вже довгий час є Афганістан, Ірак, Сомалі. Через внутрішню політичну кризу малоприваблива і Болівія. У Гондурасі високий рівень злочинності і поширені випадки нападів на туристів. У Колумбії, де не припиняється війна з партизанами, існує велика загроза викрадень і терактів. Через лихоманку денге становить небезпеку і республіка Фіджі, що користується популярність серед туристів.

Орхідейний туризм
Острівний туризм
Парфумерний туризм
Пивний туризм
Пляжний туризм
Політичний туризм (дипломатичний туризм, туризм, пов'язаний з політичними подіями і заходами)
Пригодницький туризм
Психологічний туризм (комфортний туризм)
Пустельний туризм
Рекреаційний туризм
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru