Сучасні різновиди туризму - Кляп М.П. - Спелеологічний туризм (спелеотуризм, спелестеологічний туризм)

Сирний туризм - тури, що проходять по місцевостях - центрах виробництва сиру.

Сир - молочний продукт, що виготовляється з кислого молока. Хоча більшість наявних у продажу сирів у світі виробляється з коров'ячого молока, в багатьох частинах світу також виробляють сир з молока кіз та овець, у Швеції також виробляють сир з молока лося.

За способом згортання молока розрізняють сири сичужні, при виготовленні яких білки згортаються під дією сичужного фермента, та кисло-молочні у при виробництві яких білок згортається під дією молочної кислоти, яка утворюється в молоці при добавці молочно-кислих заквасок. За способом виготов л енння сири поділяють на тверді, напівтверді, м'які, россольні та плавлені. Багато сортів сирів (рокфор, камамбер, брі, данаблю, горгонзола) виготовляють з використанням плісняви роду Pйnicillium. Деякі сорти сирів також закопчують, це подовжує їхній термін зберігання.

У деяких країнах сироваріння досягло рівня мистецтва і сир став предметом національної гордості. Це в першу чергу Швейцарія, Італія, Данія, Голландія і, звісно, Франція. Кожна провінція, кожна маленька область Франції від Ельзасу до Нормандії і від Пікардії до Корсики славиться своїм видом сиру. Тут на багатьох сотнях дрібних кустарних підприємств випускають кілька сот сортів сиру, які відрізняються один від одного зовнішнім виглядом, смаком та запахом. Туристичні бюро Європи вже давно проводять екскурсії в підвали, де визріває сир. Такі візити допомагають відвідувачам отримати уявлення про те, як вдається виробляти високоякісний сир, не порушуючи давніх традицій. Туристам рекомендується на час турів одягатися тепліше, оскільки в підвалах холодно, а екскурсії тривають не менше години.

Спелеологічний туризм (спелеотуризм, спелестеологічний туризм)

Спелеологічний туризм (спелеотуризм, спелестеологічний туризм) - різновид туризму, смисл якого полягає в подорожах в природних підземних порожнинах (печерах) та подоланнях там різних перешкод (сифони, колодязі) з використанням різного спеціального спорядження (акваланги, карабіни, мотузки, гаки, індивідуальні страхувальні системи). Підвид спелеотуризму - спелестеологічний тур, це дослідження історичних підземних об'єктів спелеологічними методами.

Особливості спелеотуризму.

o складність маршрутів, обумовлена великою різноманітністю рельєфу печер (колодязі, завали, вузькі щілини, підземні річки);

o висока відносна вологість повітря при зниженій температурі;

o відсутність природного освітлення;

o високий ступінь автономності в процесі експедиції (за наявності глибоких підземних таборів).

Особливі вимоги пред'являються до етики спелеотуристів, їх поведінки в печерах, відношенню до природи під землею. Це пов'язано з крихкістю об'єкта їх інтересу - печери, її екосистеми, різних натічних утворень, мінеральних і крижаних кристалів. Наприклад, обламаний сталактит відновлюється тільки через десятки і навіть сотні років, на жаль, в результаті спелеотуризму було зруйновано безліч мінеральних утворень.

При визначенні категорій складності нових спелео логічних маршрутів рекомендується користуватися характеристикою категорій складності печер. При цьому слід враховувати, що спелеологічні туристські маршрути, для проходження яких потрібні спеціальні технічні засоби (окрім касок та джерела світла), поділяються на 9 категорій складності: 1, 2А, 2Б, ЗА, ЗБ, 4 А, 4Б, б А, 5Б. Основними критеріями такого поділу є тривалість маршруту, кількість перешкод на маршруті та їх складність. За прийнятою методикою поділу печери, категорії складності яких позначені однією цифрою, відрізняються одна від одної, головним чином, кількісними характеристиками. Якісні зміни відбуваються при переході на категорію, що позначена наступною цифрою: від 1 к.тр - до 2А к.тр., від 2Б к.тр. - ЗА к.тр.

Спелеотуристи обрали найкращі для мандрів печери світу:

1. Флінт-Мамонтова печера, що розташована на території американського штату Кентуккі, вражає своїми розмірами. її довжина 288 км.

2. 144-кілометрова Оптимістична печера в Україні, що утворилася з гіпсу. Показово, що із семи найдовших печер світу три "прописані" в Україні.

3. Найглибша в світі - печера П'єр-Сен-Мартен - розташована в Піренейських горах. Пролягла вона під територіями Франції і Іспанії. Найнижча її позначка проходить на рівні 1332 м.

4. Найпівнічніша - карстова печера, розташована за Полярним колом, в Гренландії, сформувалася ще в дольодовиковому періоді. Загальна глибина її 60 м.

5. Найбільша на планеті підводна печерна система Велика печера, розташована в північній частині мексиканського півострова Юкатан.

6. Найпротяжніші підземелля в світі під містом - в Одесі, Україна. Розвідана довжина одеських катакомб становить 2500 км. Це ціле підземне місто, де штучно прокладені тунелі з просторими залами перетинаються з природними печерними системами. Для порівняння: довжина римських катакомб 800 км, а підземного Парижа 300 км.

7. Печера з найбільш досконалою акустикою з усіх відомих у світі розташована поблизу древнього італійського міста Сіракузи. Печеру назвали "Вухо Діоніса". Тут навіть шепіт може чітко передаватися в усі куточки печери, а крик посилюється до гучності пострілу з гармати.

Найпросторіший підземний зал у світі - Великий зал в системі Карлсбадських печер в американському штаті Нью-Мексико. Довжина підземної порожнини 1300 м, ширина 200 м, а висота 100 м. Глибина залягання цієї печери 400 м.

Спортивний туризм
Стоматологічний туризм
Тедді-беар туризм (туризм іграшок)
Тематичний туризм (подієвий туризм)
Темний туризм (чорний туризм, туризм суму, танатотурнзм, туризм по в'язницях)
Термальний туризм (геотермальний туризм)
Толкін-туризм
Туризм для домашніх тварин
Туризм солодощів (солодкий туризм)
Фермерський туризм
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru