Туристичне країнознавство. Європа - Мальська М.П. - Чорногорія

Офіційна назва - Республіка Чорногорія. Площа: 13,8 тис км2. Столиця: Подгоріца. Населення: 650 тис. осіб. Офіційна мова - сербська. Час відстає від київського на 1 год. Найбільші міста, тис. осіб: Подгоріца - 118, Ніксіч - 74,7. В країні переважає православ'я. У Чорногорії знаходиться два міжнародних аеропорти: Подгоріца і Тіват. Грошова одиниця - євро.

Географічне положення

Чорногорія розміщена на Балканському півострові. Межує з Хорватією (14 км), Боснією і Герцеговиною (225) на північному заході, Сербією (203) на північному сході та Албанією (172) на південному сході. Довжина узбережжя становить 293,5 км. Найбільше озеро - Скадарське (391км2). Найглибший каньйон - річка Тара. Найвища гірська вершина Боботов кук - 2522 м вище р. м. Клімат середземноморський. Середня температура липня - 27 оС, максимальна температура моря - 27 оС . Прозорість води - від 38 до 56 метрів.

Історичні факти

У часи Романської Імперії територія Чорногорії називалась Дукля, отримала свою незалежність у 1040 р. і була оголошена королівством у 1077 р. Назва "Чорногорія" (Монтенегро) уперше згадується в документах короля Мілутіна у 1276 р. Упродовж XV-XVII ст. була під владою турків, повної незалежності країна набула з 1645 р. Упродовж XVIII-XIX ст. збільшувалася площа країни, та її вплив на завнішньополітичній арені. На Берлінському конгресі країна одержала повне міжнародне офіційне визнання незалежності й суверенітету. Чорногорія - єдина країна на Балканах, що успішно боролася проти Османської імперії. У 1910 р. Чорногорія стала королівством. ХХ ст. було важким періодом для Чорногорії, вона втратила незалежність і зникла з політичної карти Європи. У 1918 р. після капітуляції Австро-Угорщини король Нікола залишив Чорногорію. Наприкінці ХХ ст. після розпаду Югославії, Чорногорія зберегла державний союз із Сербією. У 2007 р. - здобула незалежність.

Туризм

Півострів Святий Стефан. З лівої і правої сторін піщаного перешийка, що зв'язує острів із берегом, знаходяться два пляжі червонуватого кольору. Місто було створено торговцями і рибалками в XV ст., у 1960 р. відреставроване і перебудоване. Святий Стефан приймав багато відомих людей, таких як: Софі Лорен, Моніка Вітті, Віллі Брант, Боббі Фішер, Сильвестер Сталоне, Клаудія Шиффер, Інгемар Стенмарк.

Ульцинь - знаходиться на півдні Чорногорії. В межах міста знаходяться найдовший піщаний пляж Адріатики - Великий

Пляж, що простягається на 13 км. Відреставроване Старе Місто в Ульцині багате ресторанами, кафе, галлереями і готелями.

Бар - сучасне місто, яке щодня розширюється. Найбільше туристичних об'єктів зосереджено в Старому Місті, зокрема, залишки фортеці (XV ст.), замок короля Ніколи і маслинове дерево, якому понад 2000 р. У місті щорічно проходять численні фестивалі й культурні заходи: міжнародний телевізійний фестиваль, зустрічі під старим маслиновим деревом, хроніки міста тощо. В межах міста обладнані пляжі.

Петровац - маленьке місто, розташоване поруч із містом-готелем святий Стефан. Пляжі цього міста є найкрасивішими пляжами Будвинської Рив'єри. В місті варто відвідати фортецю Кастелло, збудовану венеціанцями у XVI ст. і два маленьких острови: Катіц і Свята Неділя.

Будва приваблює туристів своєю красою і численними пляжами. Крім природної краси заток, островів і пляжів місто багате історичними пам'ятками. Старе Місто розташоване на маленькому півострові, на його вулицях і кварталах розміщено багато туристичних об'єктів - церкви св. Трійці, св. Івана, Пресвятої Богородиці та св. Сави; монастирі Станєвічі, Подострог, Резевічі. У Старому Місті розташовані відомі бутіки, кафе, ресторани і галереї. Острівна лінія Будви складає 21 км. На ній розташовано 17 пляжів.

Тіват розміщений на березі однойменної затоки, яка є частиною Которської затоки. В межах міста розміщено міжнародний аеропорт, який приймає чартерні рейси. Згідно з архівами м. Ко-тор назва міста Тіват вперше згадується в XIV ст. В місті збереглися церкви римського і візантійського періодів - св. Віда, св. Луки, св. Гавриїла; середньовічні церкви св. Антона і св.Петра, башта палацу сім'ї Буча. З відомих культурних заходів у місті проходить олімпіада Боцарські лєтні фесте (літні свята).

Котор. Старе Місто занесене у список Світової національної і культурної спадщини ЮНЕСКО завдяки середньовічній архітектурі та численним унікальним пам'ятникам. У центральній частині міста розташований кафедральний собор св. Тріпуна (1166); церкви св. Лука (1195), св. Марії (1221), Богородиці (XV ст.), палац Буча (XIV ст.), Наполеонівський театр (XIX ст.). Довжина оборонних стін (XV! ст.) міста становить 4,5 км, висота - до 20 м. На висоті 260 м над р. м. розміщена фортеця св. Іоанна.

Пераст. Місто побудоване у стилі старого бароко, найкрасивіші будинки цього маленького містечка були збудовані в період з XVII по XVIII ст. Водночас завершила свій розвиток приморська зона, капітани побудували величезні вілли, що дотепер вражають людей своєю красою. Головні історико-архітектурні пам'ятники: церква св. Миколая (XVI ст.), острів, що пролягає уздовж міста, на якому розташована церква св. Георгія (XII ст.), церква Богородиці на рифах (XVII ст.) в стилі бароко, збудована на штучно створеному острові.

Рісан. Найстаріше місто Которської затоки, збудоване у ІІІ ст. до н. е. Це було місто ремісників і моряків, а також торговий центр усієї держави. Ще в часи перебування римлян були збудовані палаци з грецького мармуру. Чудові скульптури і мозаїка збереглися до наших часів і представляють безцінну культурну спадщину. Серед численних мозаїк знаходиться мозаїка бога Гі-пноса - єдина мозаїчна фігура бога, що існує в світі.

Герцег Нові. Його називають містом сонця через значну кількість сонячних днів у році. Найпопулярнішою частиною серед туристів є Старе Місто, де знаходяться будівлі різних історичних епох: міський годинник (1667), фортеці Спаніола (1538) і Форте маре (1687), які є лише частиною культурної спадщини міста. Багатий своєю рослинністю Герцег Нові є місцем розвитку численних видів тропічних квітів. Наприкінці січня все місто просочене ніжним ароматом жовтої і зеленої мімози й в зв'язку з цим у місті є свято - фестиваль мімози. Уздовж узбережжя простягається шлях "Сім Даніц", що пов'язує Герцег Нові з Ігало - знаменитим середземноморським лікувально-туристичним центром. Він розташований на березі Адріатичного моря, під горою Орієн. Це найбільший і найвідоміший центр реабілітації здоров'я, профілактичної медицини, хвильотерапії та європейського курортного лікування в басейні Середземного моря. Інститут Ігало визнаний в усьому світі завдяки успішному лікуванню пацієнтів із широким спектром захворювань. Інститут пропонує своїм пацієнтам прекрасні умови для лікування і відпочинку: м'який середземноморський клімат, чисте море, лікувальні морські грязі, джерела мінеральної води "Ігалка" для прийняття лікувальних ванн, а також сучасне устаткування і висококваліфікований персонал. При Інституті є готель категорії "А".

Забляк - найвище місто на Балканах, розташоване на висоті 1456 м, на схилах гори Дурмітор, є найпривабливішим місцем для туристів у зимовий час. По сусідству розташований найглибший каньйон у Європі, величний каньйон р. Тара. Містечко розташоване у північній частині Чорногорії оточене безліччю озер і гірських вершин. Завдяки своїй природній красі Забляк залучає безліч туристів у літню пору, святкування "Дні гірських квітів" і

"Ангельська чаша" наповняють відпочинок особливим змістом, а монастирі та церкви поблизу міста сприяють розвитку релігійного туризму. Рафтинг на р. Тара - особливий вид розваги для тих, хто любить екстремальний туризм.

Подгоріца - офіційний, комерційний і культурний центр Чорногорії. Місто розташоване на п'ятьох ріках: Зета, Морача, Риб-ніца, Цієвна і Ситніца. Під час Другої Світової війни було цілком зруйновано, поступово відбудоване. Сучасні споруди оточені значними площами зелених насаджень і парків. У місті варто відвідати Чорногорський народний і Міський театри, театр Додест та ін. Поруч із містом розташовано декілька культурних та історичних пам'ятників.

Бококоторська затока - найкрасивіша затока у світі, яку прикрашають сім островів: св. Марка, Мамула, св. Жоржа, Милосердя та ін. Уздовж Бококоторської затоки розміщений ланцюг міст.

Гора Ловчен розташована над узбережжям міста Котор. Цей гірський масив є символом держави і національної ідеології. Гора Ловчен проголошена Національним парком і є найвищою центральною частиною гірського масиву Ловчен. На вершинах Стіровнік і Єзерскі розташований мовзолей Петра II Петровича Негуш, одного з найвідоміших поетів, філософів і державних діячів Чорногорії.

Ада Бояна - штучно створений річковий острів, який утворився в XIX ст. коли між двома невеликими островами затонув корабель Меріто. З одного боку, його омиває Адріатичне море, з іншою - р. Бояна. Піщаний морський пляж острова довжиною 3 км ідеальний для відпочинку та рибалки.

Озеро Скадар - найбільше на Балканах (391 км2) із багатою флорою і фауною, розміщене на кордоні з Албанією. В межах Чорногорії знаходиться 219 км2 поверхні озера. Середня глибина озера - 6 м, в окремих випадках досягає 90 м. Символом Ска-дарського національного парку є рідкісний вид - хвилястий пелікан. На території національного парку (40 тис. га) є багато культурних та історичних пам'ятників. На західному березі розміщена селище Ріжека Крножевіца, головною атракцією якого є Старий міст (1853), збудований князем Данилом. Популярністю серед туристів користується пляж Муріна, а на островах Беска і Старцево розміщені церква св. Дорда (XV ст.) і монастир XIV ст.

Гора Дурмітор і довколишня територія у 1952 р. була оголошена національним парком, який простягається уздовж гірського масиву Дурмітор і каньйонів рік Тара, Сусіца і Драга с каньйоном долини р. Комарніца. Каньйон р. Тара з його унікальною природою є другим за величиною у світі після каньйону р. Колорадо.

Колашин заснований турками в XVII ст., розміщений на висоті 954 м, біля міста протікають ріки Тара і Морача. Колашин є прекрасним місцем зимового і літнього відпочинку. Головним атракційним об'єктом є Біоградське озеро, розташоване в національному парку Біоградська гора. Біоградське озеро розміщене на висоті 1094 м над р. м. навколо нього прокладено декілька пішохідних маршрутів. Національний парк Біоградська гора розташований між ріками Тара і Лім на схилах гори Бєласіца. Унікальність Біоградської гори зумовлене наявністю значних площ незайманих лісів серед, яких розташоване Біоградське озеро льодовикового походження.

На заході країни розміщене м. Ніксіч, яке було засноване в IV ст. і спочатку називалося Оногост. Зараз місто є історичною і культурною пам'яткою. Біля Ніксіча, в напрямі до Подгоріце, розташований знаменитий духовний центр Чорногорії - монастир Острог. Цей монастир заснував метрополит Василій у XVII ст. Найвеличніша частина монастиря - Гірський Острог. Там розташовано дві церкви: верхня церква, збудована на честь Святого Хреста і нижня церква, розміщена в гірському монастирі. Острог відвідують прихильники всіх релігій і націй. Ця святиня є одним із найвідвідуваніших місць в християнському світі. Біля Ніксіча знаходяться озера Крупач, Слано і Ліверовічі. У літній сезон ці озера є головними місцями відпочинку.

Швейцарія
Додатки
Додаток 1. ЗАКОН УКРАЇНИ Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України
Додаток 2. ЗАКОН УКРАЇНИ Про державний кордон України
ЛІТЕРАТУРА
ПЕРЕДМОВА
Розділ 1. Історія розвитку туризму
1.1. Початковий етап
1.2. Становлення туристичного бізнесу
1.3. Туризм як галузь індустрії
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru