Історія філософської думки в Україні - Огородник І.В. - Куценко Володимир Ілліч

Народився 18 лютого 1921 р. в с. Благодатне Павлоградського району Дніпропетровської обл. У 1938 р. закінчив Новомосковський педагогічний технікум, працював вчителем середньої школи в м. Павлограді. Учасник фінської і Великої Вітчизняної воєн. Після демобілізації закінчив екстерном історичний факультет Київського університету, а в 1948 р. Республіканську партійну школу при ЦК КП(б)У. Працював завідуючим відділом газети "Молодь України". В 1950—1953 pp. — аспірант Академії суспільних наук у Москві. Після захисту дисертації з 1953 по 1960 р. працював старшим викладачем, доцентом, а з 1969 р. завідуючим кафедрою журналістики ВПШ при ЦК Компартії України. В 1970 р. перейшов на наукову роботу в Інститут філософії АН УРСР, де обіймав посаду завідуючого відділом історичного матеріалізму і радника при дирекції Інституту. Одночасно працював головним редактором журналу "Філософська думка" (1971—1976), заступником академіка-секретаря Відділення історії, філософії і права АН УРСР (1975— 1993). В Інституті філософії працював до кінця свого життя, захистив тут докторську дисертацію "Социальные задачи. Их генезис и разрешение (Общеметодологический аспект)", отримав звання професора. В 1976 р. його було обрано членом-кореспондентом, а в 1985 р. академіком АН України. Помер 6 січня 1998 p., похований у Києві.

Коло наукових інтересів В. І. Куценка — соціальна філософія та теорія управління, де він є одним із загальновизнаних фахівців у галузі дослідження сутності, структури і механізмів формування та розв'язання суспільних проблем і соціальних завдань, методологічних проблем соціального передбачення і прогнозування, управління творчими процесами. Наукові дослідження В. І. Куценка відрізнялися актуальністю і новизною, фундаментальністю, глибиною філософсько-теоретичного аналізу, виваженістю і толерантністю критики. Узагальнені в більш як 150 наукових працях, серед яких 10 індивідуальних і 12 колективних монографіях, зокрема "Передбачення і життя" (К., 1966); "Про наукове управління творчим процесом" (К., 1971); "Социальная задача как категория исторического материализма" (К., 1972); "Методологические проблемы социального предвидения" (К., 1977); "Вопросы прогнозирования общественных явлений" (К., 1978); "Социальное познание и социальное управление" (К., 1979); "Общественные проблемы: генезис и решение (Методологический анализ)" (К., 1984); "Категории исторического материализма: их роль в познании и преобразовании социальной действительности" (К., 1985); "Категории исторического материализма и их методологическая функция" (К., 1986); "Методологические проблемы социального познания" (К., 1987); "Общественные отношения (Социально-философский анализ)" (К., 1991), які отримали високу оцінку вітчизняних та зарубіжних учених.

Творча наукова діяльність В. І. Куценка поєднувалася з науково-організаційною і громадською діяльністю. Вченим була розроблена й організована реалізація дослідницької програми розвитку філософії, зокрема соціальної філософії як категорії суспільного пізнання і соціальної дії, організований методологічний семінар з дослідження методологічних проблем профільних наук. Очолюючи відділ Інституту філософії, він виховав плеяду видатних вчених, які успішно працюють в науково-дослідних закладах та вузах України, був керівником і членом багатьох наукових рад, науковим редактором і рецензентом наукових праць, сприяючи підвищенню їх теоретичного рівня та практичної значущості.

Парнюк Михайло Олексійович
Депенчук Надія Павлівна
Дученко Микола Васильович
Яценко Олексій Іванович
Іванов Вадим Петрович
Канарський Анатолій Станіславович
Тарасенко Микола Федосійович
Модуль 1 ФІЛОСОФІЯ ЯК СОЦІОКУЛЬТУРНА ЦІННІСТЬ
Розділ 1 ФІЛОСОФІЯ — ТЕОРЕТИЧНЕ СВІТОРОЗУМІННЯ
1.1. Світогляд та його історичні типи
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru