Філософія - Губерський Л.В. - 3. Рухливі й нерухливі форми стратифікованих суспільств

З кількісного погляду варто розмежовувати інтенсивність і всезагальність вертикальної мобільності. Під інтенсивністю розуміється вертикальна соціальна дистанція або кількість рівнів - економічних, професійних або політичних, які проходить індивід у його висхідному або низхідному русі за визначений період часу. Якщо, наприклад, деякий індивід за рік піднімається з позиції людини з річним доходом у 500 доларів до позиції з доходом у 50 тисяч доларів, а інший за той самий період із тієї самої вихідної позиції піднімається до рівня в 1000 доларів, то в першому випадку інтенсивність економічного підйому буде в 50 разів більша, ніж у другому. Для відповідної зміни інтенсивність вертикальної мобільності може бути виміряна і у сфері політичної й професійної стратифікації.

Під всезагальність вертикальної мобільності мається на увазі число індивідів, які змінили своє соціальне становище у вертикальному напрямку за визначений проміжок часу. Абсолютне число таких індивідів дає абсолютну всезагальність вертикальної мобільності у структурі даного населення країни; пропорція таких індивідів до всього населення дає відносну всезагальність вертикальної мобільності.

Нарешті, об'єднавши інтенсивність і відносну всезагальність вертикальної мобільності у визначеній соціальній сфері (скажімо, в економіці), можна отримати сукупний показник вертикальної економічної мобільності певного суспільства. Якщо порівняти, таким чином, одне суспільство з іншим, або одне і те саме суспільство в різні періоди свого розвитку, можна виявити, в якому з них або в який період сукупна мобільність вища. Те саме можна сказати і про сукупний показник політичної й професійної вертикальної мобільності.

3. Рухливі й нерухливі форми стратифікованих суспільств

На підставі зазначеного вище легко помітити, що соціальна стратифікація однієї і тієї самої висоти, а також того самого профілю може мати різну внутрішню структуру, яка викликана відмінностями в інтенсивності й всезагальності горизонтальної й вертикальної мобільності. Теоретично може існувати стратифіковане суспільство, в якому вертикальна соціальна мобільність дорівнює нулю. Це означає, що всередині такого суспільства немає сходження й спаду, не існує жодного переміщення членів цього суспільства, кожен індивід назавжди прикріплений до тієї соціальної верстви, у якій він породжений. У такому суспільстві оболонки, що відокремлюють один рівень від іншого, абсолютно непроникні, у них немає жодних "отворів" і немає жодних сходинок, крізь які і якими мешканці різних рівнів могли б переходити з одного поверху на інший. Такий тип стратифікації можна визначити як абсолютно закритий, стійкий, непроникний або як нерухомий. Теоретично протилежний тип внутрішньої структури стратифікації однієї і тієї самої висоти, а також того самого профілю - той, у якому вертикальна мобільність надзвичайно інтенсивна і має загальний характер. Тут перетинка між верствами дуже тонка, з великими отворами для переходу з одного поверху на інший. Тому, хоча соціальний будинок також стратифікований, як і соціальний будинок нерухомого типу, мешканці різних рівнів постійно змінюються; вони не залишаються довго на тому самому "соціальному поверсі", а за допомогою величезних сходів вони пересуваються "вгору і донизу". Такий тип соціальної стратифікації може бути визначений як відкритий, пластичний, проникний або мобільний. Між цими основними типами може існувати безліч середніх або проміжних типів...

Канали вертикальної циркуляції
Функції соціальної циркуляції виконують різні інститути.
Механізми соціального тестування, добору і поділу індивідів усередині різних соціальних страт
Хосе Ортега-і-гассет (1883-1955)
Бунт мас
І. Навала мас
IV. Зріст життя
V. Свідчення статистики
VI. Приступаємо до аналізу маси
VII. Шляхетне життя і просте життя, або зусилля і безвладність
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru