Гроші і кредит - Колодізєв О.М. - Інкасо

Інкасо (інкасові доручення) застосовуються у випадках, коли банк за дорученням свого клієнта отримує гроші на основі розрахункових документів і зараховує ці кошти на його рахунки у банку.

Інкасо – доручення експортера своєму банкові одержати від імпортера безпосередньо або через інший банк певну суму, яку зазначено в платіжних документах, чи підтвердження (акцепт), що цю суму буде виплачено у відповідний строк (рис. 2.15).

В інкасовій формі розрахунків беруть участь:

– доручитель – клієнт, який доручає інкасову операцію своєму банку;

– банк-ремітент, якому доручитель доручає операцію з інкасування;

– інкасуючий банк, який отримує валютні кошти;

– банк, який представляє документи імпортеру-платнику;

– імпортер-платник.

Інкасо використовується в розрахунках як за умови платежу готівкою (валютою), так і з використанням комерційного кредиту (векселя). Під час здійснення інкасо банки керуються Уніфікованими правилами про інкасо Міжнародної торговельної палати.

Переваги фінансової форми такі:

– для імпортера – немає необхідності завчасно вилучати кошти зі свого обігу;

– для експортера – зберігає юридичне право розпорядження товаром до оплати імпортером.

Недоліки інкасової форми розрахунків для експортера:

– ризик, пов'язаний з відмовою від платежу;

Схема розрахунків за документарним інкасо

Рис. 2.15. Схема розрахунків за документарним інкасо: 1 – експортер укладає контракт з імпортером про продаж товарів на умовах розрахунків за документарним інкасо і відправляє йому товар (1а); 2 – експортер відправляє своєму банку інкасове доручення та комерційні документи; 3 – банк експортера пересилає інкасове доручення і комерційні документи банку, який представляє (чи банку імпортера); 4 – банк, який представляє, надає ці документи імпортеру; 5 – імпортер оплачує документи банку, який інкасує (чи своєму банку); 6 – банк, який інкасує, переказує платіж банку-ремітенту (чи банку експортера); 7 7- банк-ремітент зараховує переказну суму на рахунок експортера

– значний проміжок часу між надходженням валюти за інкасо і відвантаженням товару.

Є такі різновиди інкасових операцій.

Чисте інкасо – це інкасо фінансових документів, а саме – векселів, чеків та інших, що не супроводжуються комерційними документами.

Документарне інкасо – доручення своєму банкові про інкасування певної суми проти переказу відвантажувальних документів. Документарне інкасо застосовують у розрахунках у випадках, коли політичні, економічні чи правові умови країни-імпортера вважаються хорошими (там немає імпортних обмежень або вже отримано всі необхідні ліцензії) та платоспроможність покупця і його готовність до сплати не викликає сумнівів.

Готівково-грошовий обіг – частина грошового обігу, що дорівнює сумі всіх платежів, здійснених у готівковій формі за певний період часу. У готівковому грошовому обігу застосовуються казначейські квитки, банкноти, металеві монети, дебетні та кредитні картки, чеки й інші грошові знаки. Обсяг наявного обігу залежить від масштабу емісії готівки, швидкості їх обігу, розмірів товарообігу, рівня доходів населення, темпів інфляції тощо.

На відміну від безготівкового готівково-грошовий обіг характеризується низкою негативних особливостей:

1) йому притаманні високі затрати щодо організації обігу;

2) складно забезпечити належний контроль з боку держави за грошовим обігом;

3) розрахунки між суб'єктами господарювання у готівковій формі відкривають можливість для різних фінансових порушень, наприклад, для приховування прибутку, ухилення від податків.

Зазначені недоліки змушують державу максимально застосовувати безготівкові розрахунки. З метою обмеження готівкового обігу, здійснюваного підприємствами, центральний банк установлює ліміти залишку готівки в касах підприємств. Наявний обіг лімітується і для комерційних банків. Уся готівка понад установлені ліміти підлягає поверненню на рахунки в комерційні банки або центральний банк, який установлює порядок ведення касових операцій підприємства, регламентує емісійно-касову роботу своїх установ. Водночас не можна вважати, що управління наявним обігом здійснюється лише на адміністративній основі. Тут велику роль відіграють економічні методи, що забезпечують збалансованість наявного обігу і попиту домашніх господарств, підприємств, держави на товари, роботи, послуги, активи.

2.3. Маса грошей в обігу. Грошові агрегати та грошова база
2.4. Швидкість обігу грошей та закон грошового обігу
Швидкість обігу грошей
Запитання і завдання для самоперевірки
Завдання для самостійного розв'язання
Тема 3. ГРОШОВИЙ РИНОК
3.1. Сутність та особливості функціонування грошового ринку
3.2. Інституційна модель грошового ринку
Міжбанківський ринок
Комерційні банки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru