Гроші і кредит - Колодізєв О.М. - Опціон

Опціон – цінний папір, що є результатом опціонного контракту, відповідно до якого один з його учасників придбаває право купівлі або продажу певної кількості цінних паперів за обумовленою ціною протягом деякого періоду часу, а інший за грошову премію зобов'язується у разі необхідності продати або купити цінні папери за певною ціною за договором*66. Як правило, опціони виставляються на звичайну акцію, а на привілейовані акції вони взагалі не використовуються. Опціонний контракт зобов'язує пропонуючу сторону тримати пропозицію в силі протягом обумовленого періоду часу. Власник опціону має право вибору: реалізувати його або відмовитися від цього. Він не несе за ним ніяких інших зобов'язань крім сплати премії.

*66: { Деньги. Кредит. Банки: учеб. для вузов / Е.Ф. Жуков, Л.M. Максимова, А.В. Печникова и др.; под ред. проф. Е.Ф. Жукова. – М.: ЮНИТИ, 2001. – 622 с.}

Початок торгівлі цими деривативами можна датувати 1967 p., коли було зареєстровано перші трансакції з бар'єрними опціонами. Однак до кінця 80-х років минулого століття трансакції з екзотичними інструментами здійснювалися надзвичайно рідко. Тільки на початку 90-х років розпочалося динамічне зростання оборотів цими деривативами та виникли нові, більш складні їх форми. На сьогодні – це один із сегментів ринку похідних інструментів (деривативів), який найшвидше розвивається, і його частка у загальному обсязі операцій на позабіржовому ринку деривативів становить 15–20 %. Розвиток опціону фундаментально змінив світові фінансові ринки.

Класифікацію опціонів наведено на рис. 3.10.

Якщо інвестор очікує зниження вартості базового активу, він купує опціон пут, що дає право продати базовий актив. Опціон кол, навпаки, надає можливість купити актив за ціною, обговореною в момент укладення угоди.

Український фондовий ринок сьогодні лише тестує перші похідні інструменти, у тому числі ф'ючерси та опціони. Хоча їх частка у загальному обігу ще невелика 1 згідно з даними Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку становить близько 1 % (у тому числі 0,16 % опціонів), однак у тривалій перспективі вони мають велике майбутнє*67.

*67: { Іващук Н.Л. Методологія оцінювання еластичних опціонів / H.Л. Іващук // Регіональна економіка. – 2007. – № 1. – С. 237–244}

Класифікація опціонів

Рис. 3.10. Класифікація опціонів

Відповідно до пунктів 8,13,14 Положення № 632 в опціоні мають зазначатися такі реквізити:

– назва контракту;

– вид опціону (з поставкою або без поставки базового активу);

– сторони опціону;

– різновид опціону (опціон на придбання, опціон на продаж);

– базовий актив опціону та його характеристики (емітент, вид та кількість цінних паперів, його номінальна вартість, строк обігу, інші відомості для цінних паперів, вид та кількість валюти – для коштів, кількість, асортимент – для товарів);

– ціна виконання (ціна придбання або продажу базового активу, зафіксована в контракті);

– строк виконання (для опціону з виконанням протягом строку дії) або день виконання (для опціону з виконанням на встановлену дату);

– порядок оплати придбаного (проданого) базового активу;

– розмір премії опціону;

– відповідальність продавця опціону у випадку невиконання або неналежного виконання зобов'язань, встановлених опціоном;

– порядок розгляду суперечок, які виникають під час укладання та виконання опціонів;

– адреса, підписи, зразки печаток, реквізити банківських рахунків (для юридичних осіб) і паспортні дані (для фізичних осіб) сторін опціону.

Згідно із Законом про прибуток перший продавець опціону (емітент) несе безумовну та безвідкличну відповідальність щодо продажу базового активу на умовах укладеного опціонного контракту. Будь-який покупець опціону має право відмовитись у будь-який момент від придбання базового активу.

Претензії стосовно неналежного виконання або невиконання зобов'язань опціонного контракту можуть бути пред'явлені тільки емітенту опціону.

Опціон може бути проданий без обмежень іншим особам протягом строку його дії*68.

*68: { Крысенко Т. О деривативах / Т. Крысенко // Консультации. – 2006. – № 33 (543). – С. 44–46.}

Ф'ючерс
Форвардний контракт
Варант
Запитання і завдання для самоперевірки
Завдання для самостійного розв'язання
Тема 4. ГРОШОВІ СИСТЕМИ
4.1. Сутність, призначення та структура грошової системи
Грошова система держави
Система металевого обігу
Системи паперово-кредитного обігу
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru