Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків - Мишкін Ф.С. - Чи сприятливе для економіки збільшення заборгованості корпорацій?

Як зображено на графіку 8А.1, поглинання і залучений викуп призвели до значного збільшення заборгованості американських корпорацій. Одним із наслідків збільшення тягаря обслуговування боргу став високий рівень банкрутств в останні роки. Як не дивно, але банкрутства продовжували множитися ще чотири роки після закінчення рецесії 1981-1982 pp. Навіть наприкінці 1980-х років під час економічного піднесення норма банкрутств була вдвічі вищою порівняно з періодом 1953-1980 pp. Чи збільшення заборгованості внаслідок поглинань і залученого викупу сприятливо позначається на економіці? Наш аналіз проблеми "власника-управителя" наголошував досі тільки на вигодах від поглинань і залученого викупу, що збільшують заборгованість корпорацій. Основною економічною причиною збільшення кількості поглинань і зростання залученого викупу було те, що вони підвищують економічну ефективність шляхом посилення стимулів для менеджерів. Проте для вивчення того, чи зростання заборгованості є сприятливим для економіки явищем, потрібно дещо глибше проаналізувати проблему "власника-управителя".

У цьому розділі ми бачили, що така проблема - не єдина форма морального ризику. Боргові угоди призводять до його іншого виду, в якому надмірно ризикують позичальники. Оскільки борг вимагає від фірми сплачувати тільки фіксовану суму і дозволяє залишати собі будь-які прибутки понад дану суму, то фірма і її менеджери можуть багато чого виграти, якщо ризикові інвестиції виявляються успішними, в той час як позикодавець не має виграшу. (Пригадайте приклад з інвестиціями Стіва у винахід безкалорійного морозива). Таким чином, менеджери фірм з великими сумами боргів після залученого викупу або поглинання зацікавлені вибирати інвестиційні проекти з високим ступенем ризику. Ця проблема морального ризику може призвести до ще більшого ризику, що підриватиме нормальне функціонування економіки.

Зі зростанням заборгованості внаслідок залученого викупу або поглинання фірма ближчає до банкрутства. Несприятливі потрясіння можуть зробити для неї неможливою сплату позикодавцям нових, винятково високих процентних платежів. На жаль, банкрутство пов'язане із значними витратами, одна з яких - висока плата за юридичні послуги. Оскільки компанія звертається до суду у справах неспроможних боржників, то виникають гострі конфлікти інтересів між кредиторами (власниками боргових зобов'язань) і акціонерами, які ускладнюють функціонування компанії. Крім того, постачальники компанії можуть не постачати товарів, поза як вони не впевнені в оплаті. Це ще більше утруднює діяльність фірми. Подібні труднощі довелось пережити канадській компанії "Campeau", яка володіє такими відомими універмагами, як "Bloomingdale,s", "Jordan March", "Burdine's", що збанкрутували в 1989 p. після того, як залучений викуп призвів до значно більших боргових платежів. Навіть перлина з корони універмагів " Campeau " "Bloomingdale's" мала збитки, бо покупці відчували нестачу товарів.

Навіть якщо компанія зі зрослими борговими зобов'язаннями не банкрутує, то її велика заборгованість може ускладнити укладання довгострокових угод з позичальниками та відносини з покупцями чи робітниками, що бояться можливого банкрутства. Менеджери фірми, яка сплачує великі процентні платежі після залученого викупу або поглинання, можуть схилятися до середньострокового, а не довгострокового інвестування. Наприклад, вони можуть не вкладати інвестицій в науково-дослідні розробки з довгим періодом віддачі. Проблема недалекоглядності в діяльності фірми з великою заборгованістю може стати особливо серйозною, коли фірма стикається з фінансовими труднощами. В такій ситуації не виключено скорочення фірмою виробництва, продаж цінних активів та відмова від прибуткових інвестиційних можливостей. Наприклад, якщо після залученого викупу компанії Стів бачить, що не зможе сплатити процентні платежі за позику, то він повинен зменшити витрати шляхом зниження вмісту вершків у морозиві, сподіваючись, що покупці цього не зауважать, принаймні в короткому проміжку часу.

Іншим важливим висновком є те, що навіть коли збільшення заборгованості покращує роботу окремих фірм, то воно може вести до несприятливих економічних наслідків у економіці в цілому. Як показано в даному розділі (приклад фінансової кризи), банкрутство однієї фірми може призвести до зменшення виробництва і зайнятості, яке згодом викличе фінансові труднощі іншої фірми. Високий ступінь заборгованості в економіці може призвести до цілої низки банкрутств з досить серйозними наслідками для всієї економіки. Збільшення ліверіджу може викликати фінансовий розпад, подібний до того, що мав місце під час "великої депресії". Серія банкрутств, число яких зростає, загрожуватиме здоров'ю банківської системи, що може становити небезпеку для економіки в цілому (див. вставку 8.2 даного розділу). Справді, багато економістів розуміють, що зросла заборгованість корпорацій може ускладнити Федеральній резервній системі стримування фінансової кризи, подібної до тієї, яку відчули після банкрутства "Реnn Central" у 1970 р. Збільшення ліверіджу внаслідок поглинань і залученого викупу, на жаль, може зробити нашу економіку слабшою і внутрішньо нестабільнішою.

Докази вигоди і втрати від поглинань і залученого викупу
Докази "за"
Докази "проти"
Як повинні ставитися політики до залученого викупу і поглинань
Розділ 9. Банківська фірма і банківський менеджмент
БАЛАНС БАНКУ
Пасиви
Поточні чекові депозити
Неопераційні вклади
Отримані позики
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru