Міжнародні фінанси - Рогач О.І - МІЖНАРОДНА БАНКІВСЬКА СПРАВА

Другим важливим компонентом світових фінансів є міжнародна банківська справа.

Транснаціоналізація світової економіки дістала втілення, зокрема, в різкому зростанні міжнародних операцій банків, створенні розгалуженої мережі їх закордонного апарату, формуванні глобальної стратегії експансії провідних банківських установ світу. Починаючи з 50—60-х років XIX ст. банки СІЛА, Західної Європи, а згодом Японії та деяких нових індустріальних країн почали інтенсивно переносити свою діяльність за кордон, створювати зарубіжні відділення, філії або спільні підприємства з місцевими фінансовими інститутами країн-реципієнті в.

Процес інтернаціоналізації кредитно-фінансової інфраструктури привів до створення транснаціональних банків, які стали одними з головних суб'єктів сучасної глобальної фінансової системи.

Хоча початковим традиційним мотивом міжнародної діяльності ТНБ було прагнення обслуговувати потреби у фінансуванні експортно-імпортних операцій своїх основних клієнтів ~ зарубіжних філій транснаціональних корпорацій, вони використали свою фізичну присутність на зовнішніх ринках для пошуків нових інструментів та методів діяльності, значного розширення сфер операцій (ринок євровалют, інноваційна діяльність і т. ін.). Список провідних транснаціональних банків практично збігається з переліком найбільших банківських установ світу.

Транснаціоналізація банків викликала значні зміни в їхніх організаційних моделях, менеджменті та стратегії конкурентної боротьби.

На початку XXI ст. головними тенденціями розвитку транснаціонального банківського бізнесу є такі:

• глобалізація операцій;

• реструктуризація транснаціональних банківських мереж;

• поглинання та злиття;

• використання Інтернету та нових технологій для надання фінансових послуг.

За останні десятиріччя процес концентрації та централізації капіталу в банківській сфері значно прискорився. Це спричинилося до ще більшого зростання концентрації фінансового капіталу.

Внаслідок процесів злиття та поглинання гігантські банки не тільки збільшують свої розміри, вони починають домінувати у світовому банківському середовищі. Наприклад, найбільші за активами 25 транснаціональних банків зосередили у своїх руках 39% усіх активів 1000 провідних банків світу.

В умовах глобалізації світової фінансової архітектури стратегія транснаціональних банків передбачає їхню присутність та активну конкурентну боротьбу за дешеві ресурси капіталу на всіх фінансових ринках світу. Успіх транснаціонального банку пов'язується з його здатністю надавати клієнтам по всьому світові якомога більший асортимент фінансових послуг — від кредитування та здійснення платежів до операцій з цінними паперами, планування інвестицій, а також консультацій і навіть прямої допомоги в галузі маркетингу.

ФІНАНСИ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИХ КОРПОРАЦІЙ

Стрімке зростання чисельності ТНК та їхніх закордонних підприємств, створення ними інтегрованих систем міжнародного виробництва, концентрація величезних фінансових ресурсів — усе це перетворює транснаціональні корпорації на одного з ключових суб'єктів світових фінансів.

Кількість батьківських компаній ТНК на початку XXI ст. досягла 63 000, а їхніх зарубіжних філій — 690 000. Міжнародне виробництво ТНК зростало за останні два десятиріччя швидше, ніж глобальний ВВП та світовий експорт. Продажі зарубіжних філій ТНК досягли 14 трлн дол., а валовий продукт (додана вартість) усіх транснаціональних фірм (батьківських компаній та філій) оцінюється у 8 трлн дол.

ФІНАНСИ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНИХ КОРПОРАЦІЙ
Фінансова система ТНК
Модель фінансової системи
Ключові властивості фінансової системи
МІЖНАРОДНІ ПОРТФЕЛЬНІ ІНВЕСТИЦІЇ
Особливості портфельних інвестицій
Причини зростання міжнародних портфельних інвестицій
Висновки
Розділ 4. ЕВОЛЮЦІЯ СВІТОВОЇ . ВАЛЮТНО-ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ
ІСТОРИЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ФОРМУВАННЯ СВІТОВОЇ ВАЛЮТНО-ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru