Міжнародні фінанси - Рогач О.І - ПРИНЦИПИ ФОРМУВАННЯ ПОРТФЕЛЯ ЦІННИХ ПАПЕРІВ

Як уже зазначалося, головним критерієм ухвалення інвестиційного рішення є оптимальне для даного інвестора співвідношення факторів прибутковості та ризикованості цінного папера.

В сучасній світовій практиці фондового ринку під інвестиційним портфелем розуміють певну сукупність цінних паперів, що належить фізичній або юридичній особі й становить цілісний об'єкт управління. Це означає, що при формуванні портфеля і при зміні в подальшому його складу та структури менеджер створює нову інвестиційну якість із заданим співвідношенням ризику та прибутковості.

Теоретично портфель може складатися з цінних паперів одного виду та однієї країни і змінювати свою структуру за рахунок заміщення одних цінних паперів іншими. Але завдання полягає в тому, щоб поліпшити умови інвестування, надавши сукупності цінних паперів таких інвестиційних характеристик, які є недосяжними з позиції одного окремого виду цінних паперів, а можливі лише при їх комбінації.

З урахуванням інвестиційних якостей окремих цінних паперів можна сформувати безліч різноманітних портфелів, кожному з яких буде властивий свій баланс між ризиком, на який іде інвестор, і очікуваним доходом у визначений проміжок часу. Залежно від співвідношення цих факторів портфелі можна розподілити на кілька типів: агресивні (з високим рівнем дохідності, але й з підвищеною ризикованістю, складаються з акцій молодих, швидко зростаючих компаній та з цінних паперів сумнівної надійності з високим обіцяним доходом); помірні (спрямовані на досягнення компромісу між ризикованістю та дохідністю); консервативні (мають найнижчу дохідність за фактичної відсутності ризику, складаються з державних цінних паперів та акцій великих, добре відомих компаній).

Головним механізмом формування портфеля із заданими інвестиційними властивостями є диверсифікація активів. Згідно з теорією інвестиційного аналізу, за збільшення кількості різних цінних паперів ризикованість портфеля зменшується. Найвищий ефект від диверсифікації досягається за наявності в портфелі 8—10 різних активів, подальше збільшення їхньої кількості не забезпечує значного зниження портфельного ризику. Найменшої ризикованості можна досягти, якщо в портфель відібрано 10-15 різних цінних паперів. Подальше збільшення кількості різних активів у інвестиційному портфелі може призвести до негативних ефектів надлишкової диверсифікації:

неможливості якісного управління портфелем;

купівлі недостатньо надійних, дохідних, ліквідних цінних паперів;

зростання витрат, пов'язаних з пошуком цінних паперів;

високих витрат на купівлю дрібних партій цінних паперів тощо.

Слід зазначити, шо формування та управління портфелем -сфера діяльності професіоналів. Портфель є товаром, який може продаватися або частинами (продають частки в портфелі для кожного інвестора), або повністю (коли менеджер бере на себе управління портфелем цінних паперів клієнта). Як і будь-який інший товар, портфель із певними інвестиційними якостями може мати попит на фондовому ринку.

ТЕОРІЇ ПОРТФЕЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ

Фінансовий ринок загалом і ринок цінних паперів зокрема являють собою дуже складні механізми, поки що не описані сповна жодною теорією. Найвідомішими теоріями портфельного інвестування є: модель оптимального портфеля інвестицій Марковича, модель оцінки капітальних активів, теорія Кейнса про граничну ефективність інвестування, теорія Тобіна, теорія випадкових блукань, теорія рефлексивності Сороса тощо. Розглянемо основні з них.

ТЕОРІЇ ПОРТФЕЛЬНОГО ІНВЕСТУВАННЯ
Зародження теорії портфельного інвестування
Модель оптимального портфеля та теорія Марковіца
Однофакторна модель ринку капіталів Шарпа
Модель оцінки капітальних активів
Багатократна модель Солніка
Теорія арбітражного ціноутворення
Висновки
Розділ 25. ФІНАНСОВІ РИЗИКИ НА МІЖНАРОДНИХ РИНКАХ
РИЗИК І НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ. ПОНЯТТЯ ФІНАНСОВОГО РИЗИКУ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru