Теорія фінансів - Федосов В.М. - Страховий ринок Італії

Перший із відомих у світовій практиці Італії договір страхування був оформлений у Генуї ще в 1347 р., предметом укладання якого був морський транспортний ризик.

У 1851 р. для здійснення морського страхування було створено перше страхове товариство, у 1852 р. - перше товариство зі страхування від пожеж і стихійних лих, а в 1926 р. створена перша компанія зі страхування життя.

Сьогодні страхові компанії не відіграють істотної ролі в економіці Італії, адже основними рисами сучасного страхування певної держави є консерватизм системи страхування, повільне впровадження в страхову справу інновацій та нововведень, відсутність диверсифікованості діяльності страхових компаній у суміжні галузі фінансово-кредитної системи, а також тверде державне регламентування всіх сторін діяльності страховиків.

У 1999 р. в Італії вже діяло 211 страхових компаній, з них 6 займаються винятково операціями перестрахування, 25 - тільки страхуванням життя громадян, 27 - страхуванням життя і майновим страхуванням, інші 135 товариств спеціалізуються лише на майновому страхуванні. З 211 страхових компаній 163 були сформовані за рахунок національного капіталу і 48 - іноземного.

На сьогодні більшість страхових компаній є приватними акціонерними товариствами. Найбільшою страховою компанією Італії вважається "Assicurazioni General*, яка заснована ще в 1931 році. Вона входить до десятки наймогутніших страхових товариств світу. Ця універсальна компанія займається усіма видами страхування, у т.ч. майнове, особисте та страхування відповідальності громадян. "Assicurazioni General* контролює більше 28 % ринку страхування життя в Італії і 24% - ринку майнового страхування. Має широку мережу іноземних відділень.

Страховий ринок Швейцарії

Ця країна відрізняється високим рівнем розвитку страхової справи. В кінці 2001 року у Швейцарії нараховувалося 117 страхових компаній, у тому числі 23 компанії особистого страхування, 82 компанії змішаного страхування і 12 перестрахувальних товариств. Швейцарія має найвищий показник по збору страхових премій на душу населення. У країні страхові поліси поглинають майже 15% середнього сімейного бюджету і є найбільшою статтею витрат, адже середня швейцарська родина витрачає на страхування більше грошових коштів, ніж на харчування.

Сьогодні великий розвиток одержало страхування і в сфері підприємницької діяльності та фінансово-кредитних ризиків. Клієнтами страхових компаній є майже всі промислові, сільськогосподарські, торговельні, й транспортні підприємства Швейцарії.

Однією з умов успішної діяльності страхових товариств є їх активна інвестиційна діяльність на ринку капіталів. Більше половини всіх активів страхових компаній розміщені у формі позичок та інвестицій в облігації.

У страховій справі концентрація капіталу досягла високого рівня. У зв'язку з обмеженою івестиційно-фінансовою базою певної держави розвиток міжнародних операцій відіграє для швейцарських компаній величезне значення. Найбільш міцні позиції на світовому страховому ринку швейцарські страховики займають в галузі перестрахування, на яку припадає 1/2 всіх премій, що надійшли з-за кордону. Усередині країни більше половини валових премій дає особисте страхування.

Характерним для Швейцарії є тісне взаємовикористання національного й іноземного капіталу, оскільки страхові компанії часто є транснаціональними корпораціями з великими закордонними інтересами.

Страховий ринок Японії

Організація страхування в цій країні має ряд особливостей. Основна особливість полягає в тому, що в страховій справі домінують компанії зі страхування життя громадян (їх кількість складає 23). За всіма показниками такі страхові компанії випереджають товариства, які спеціалізуються на змішаному страхуванні, а сума одержуваних ними страхових премій більш ніж у 2 рази перевищує суму премій, одержувану компаніями змішаного страхування. Причиною домінуючих позицій компаній зі страхування життя у Японії стала відсутність, протягом тривалого часу, системи державного соціального страхування і забезпечення населення, через що більшість громадян були змушені користуватися послугами страхових компаній.

Компанії зі страхування життя громадян - це наймогутніші власники акцій і облігацій приватних страховиків та державних корпорацій. Вони відіграють активну роль у питаннях кредитування. Останніми роками такі компанії активно проникають на страховий ринок США, Канади й інших економічно розвинених країн. Компанії, що здійснюють змішане страхування, також відіграють важливу роль як в економіці країни, так і в зовнішньоекономічних зв'язках Японії. Вони займаються страхуванням різних ризиків, пов' язаних із міжнародною діяльністю японських ТНК у різних країнах світу. Найбільш великі страховики, які спеціалізуються на змішаному страхуванні, сьогодні є міжнародними інвесторами і кредиторами.

Органи влади в Японії чітко регламентують діяльність страхової організації. Без згоди Міністерства фінансів не можуть змінюватися ставки страхових премій. Конкуренція між страховими компаніями обмежена завдяки відсутності страхових брокерів, оскільки система страхування складається з великої кількості відділень і агентів, кількість яких у великих компаніях сягає кількох десятків тисяч.

Страховий ринок Швейцарії
Страховий ринок Японії
Страховий ринок Великобританії
Страховий ринок Франції
Страховий ринок Бельгії
Тема 12. ФІНАНСОВИЙ РИНОК
12.1. Економічна сутність фінансового ринку та його структура
12.2. Класифікація фінансових ринків
12.3. Інструменти фінансового ринку
12.4. Цінні папери як основний інструмент фінансового ринку
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru