Фінанси: курс для фінансистів - Оспіщева В.І. - Тема 15. ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ

15.1. Сутність, функції та політика фінансового менеджменту

Фінансовий менеджмент — це процес управління формуванням, розподілом і використанням фінансових ресурсів суб'єкта господарювання та оптимізації обігу його грошових коштів*26.

*26: {Фінансовий менеджмент: Підручник / За ред. A.M. Поддєрьогіна. — К.: КНЕУ, 2005. — 627 с.}

Матеріальна основа фінансового менеджменту — реальний грошовий обіг, тобто економічний процес, який зумовлює рух вартості, що супроводжується певним потоком грошових платежів та розрахунків.

Головна мета фінансового менеджменту полягає в забезпеченні максимізації добробуту власників підприємства в поточному та перспективному періодах*27, раціональному використанні ресурсів з метою створення ринкової вартості, здатної покрити всі витрати, пов'язані з використанням ресурсів, і забезпечити прийнятний рівень доходів на умовах, адекватних ризику вкладників капіталу.

*27: {Фінансовий менеджмент: Навч. посіб./ За ред. Г.Г. Кірейцева. — 3-тє вид., перероб. і доп. — К.: Центр навч. літ., 2004. — 531 с.}

Фінансовий менеджмент реалізує головну мету й основні завдання шляхом здійснення таких функцій: створення доходів (накопичення капіталу), здійснення витрат (розподільна), контроль ефективності*28.

*28: {Коваленко Л.О., Ревньова Л.М. Фінансовий менеджмент: Навч. посіб. – 2-гк вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2005. – 485 с. }

Створення доходів виявляється в роботі фінансового менеджера за допомогою своєчасної та повної концентрації фінансових ресурсів у фондах грошових коштів. Розподільна функція виявляється в масштабі підприємства через розподіл і перерозподіл усіх грошових надходжень, насамперед, виручки від реалізації продукції або послуг. Розподільна діяльність потребує від фінансового менеджера перманентних інвестиційних рішень; він має залучати всі тимчасово вільні ресурси та спрямовувати їх, авансувати в пріоритетні чи найефективніші вкладення.

Контрольна функція фінансів тісно пов'язана з попередніми, вона виявляється шляхом аналізу фінансових показників, за допомогою заходів фінансового впливу — головні рішення фінансового менеджера.

Основною умовою виконання зазначених функцій є розробка фінансової стратегії діяльності підприємства. Під поняттям фінансової стратегії розуміють формування системи довгострокових цілей фінансової діяльності й вибір найефективніших шляхів їх досягнення*29.

*29: {Там само. }

Фінансова стратегія є частиною загальної стратегії підприємства.

До основних етапів процесу формування фінансової стратегії підприємства належать:

1) визначення загального періоду формування фінансової стратегії;

2) дослідження факторів зовнішнього фінансового середовища та кон'юнктури фінансового ринку;

3) формування стратегічних цілей фінансової діяльності;

4) конкретизація цільових показників фінансової стратегії за періодами її реалізації;

5) розробка фінансової політики за окремими аспектами фінансової діяльності. Цей етап формування фінансової стратегії найвідповідальніший.

Фінансова політика — форма реалізації фінансової ідеології та фінансової стратегії підприємства за найбільш важливими аспектами фінансової діяльності на окремих етапах її здійснення. На відміну від фінансової стратегії в цілому, фінансова політика формується лише з конкретними напрямами фінансової діяльності підприємства, що потребують забезпечення найефективнішого управління з метою досягнення головної стратегічної мети цієї діяльності;

6) оцінка ефективності розробленої фінансової стратегії. Цей процес є завершальним етапом розробки фінансової стратегії підприємства і здійснюється за такими основними параметрами:

— узгодження фінансової стратегії підприємства із загальною стратегією його розвитку;

— узгодженість фінансової стратегії підприємства з передбаченими змінами зовнішнього фінансового середовища;

— внутрішня збалансованість фінансової стратегії;

— реалізованість фінансової стратегії;

— прийнятність рівня ризиків, пов'язаних із реалізацією фінансової стратегії;

— результативність розробленої фінансової стратегії.

Розробка фінансової стратегії та фінансової політики за найважливішими аспектам фінансової діяльності дає змогу ухвалювати ефективні управлінські рішення, пов'язані з фінансовим розвитком підприємства.

15.1. Сутність, функції та політика фінансового менеджменту
15.2. Управління беззбитковістю діяльності підприємства в умовах впливу фінансових ризиків
15.3. Основи управління активами підприємства та їх структурою
Тема 16. МІЖНАРОДНІ ФІНАНСИ
16.1. Сутність, функції та політика міжнародних фінансів
16.2. Міжнародний фінансовий ринок і його структура
16.3. Фінанси міжнародних організацій та інституцій
Тема 17. ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА ДЕРЖАВИ
17.1. Фінансова безпека держави у системі економічної безпеки
17.2. Сутність бюджетної та податкової безпеки на сучасному етапі економічних реформ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru