Фінансовий менеджмент - Крамаренко Г.О. - 3.1. Методичний інструментарій оцінки вартості грошей у часі

3.1. Методичний інструментарій оцінки вартості грошей у часі

При прийнятті фінансових рішень необхідно враховувати рознесені в часі витрати і доходи. Основну роль у цих розрахунках відіграє оцінка вартості грошей у часі. Тим, хто приймає рішення на підприємствах і в організаціях, необхідно думати про те, чи виправдане сьогоднішнє вкладання грошей очікуваними вигодами в майбутньому. Для цього необхідне правильне розуміння концепції вартості грошей у часі і методу дисконтування грошових потоків.

Концепцію вартості грошей у часі можна пояснити таким чином: гроші сьогодні коштують більше, ніж така ж сума в майбутньому, тобто сума грошей у різні періоди часу має різну вартість. Ця обставина і визначає необхідність урахування чинника часу в процесі здійснення довгострокових фінансових вкладень.

3.1.1. Процентна ставка

При вивченні питання про необхідність одержання грошей сьогодні або в майбутньому необхідно усвідомлювати, що вартість грошей залежить від часу. Негайне одержання конкретної суми (наприклад, $1000) дає можливість змусити ці гроші працювати вже сьогодні і приносити відповідний доход (проценти). Якщо ж розглядаються фіксовані грошові потоки, то в цьому випадку процентна ставка може використовуватися для вираження вартості грошей у часі. Таким чином, процентна ставка дозволяє коригувати вартість грошових потоків до будь-якого конкретного моменту часу.

Процент - це грошова плата, стягнута або виплачувана за використання грошей.

Вивчаючи проблему вартості грошей у часі, необхідно визначити способи використання процентної ставки для приведення вартості грошових потоків до єдиної точки в часі. Більшість фінансових рішень на підприємстві залежать від розподілу грошових потоків у часі. Згідно з концепцією вартості грошей у часі важливим чинником у діяльності підприємства є оцінка грошових потоків, тобто визначення величини їх вартості. Ці питання необхідно вивчати, тому що в протилежному випадку складно зрозуміти суть фінансів.

3.1.2. Прості проценти

Методичний інструментарій оцінки вартості грошей за простими процентами містить систему розрахункових алгоритмів.

Прості проценти - це проценти, виплачувані лише на вихідну, або основну суму капіталу, взяту або віддану в борг.

Формула для обчислення простих процентів має такий вигляд:

де 5/ - сума процента в грошовому вираженні;

Р0 - початкова сума позичених коштів;

/- процентна ставка;

п - кількість періодів часу.

Приклад.

Ви відкриваєте ощадний вклад на 1000 ум. гр. од., що передбачає виплату простих процентів у розмірі 8%, маєте на меті зберігати цей внесок протягом 5 років. Наприкінці п'ятирічного періоду сума накопичених процентів становитиме:

Для визначення майбутньої вартості внеску необхідно до вихідної інвестованої суми додати проценти, зароблені на основну суму. У цьому випадку майбутня вартість внеску (Бл) розраховується за формулою:

При нарахуванні простих відсотків обчислюється множник (1 + пі), що називається коефіцієнтом нарощення суми простих процентів.

В окремих випадках доводиться робити розрахунки в зворотному напрямку.

Приклад.

Відома майбутня вартість внеску при /процентах на п років. Необхідно розрахувати спочатку інвестовану основну суму. Така сума називається приведеною (поточною, сучасною) сумою. Для цього наведемо рівняння (3.2) у такому вигляді:

Таким чином, розглянуто механізм нарахування простих процентів. Проте у практичній діяльності при вирішенні питань, пов'язаних з оцінкою вартості грошей у часі, частіше використовуються складні проценти.

3.1.1. Процентна ставка
3.1.2. Прості проценти
3.1.3. Складні проценти
3.1.3.1. Розрахунок майбутньої вартості
3.1.3.2. Приведена (дисконтована) вартість
3.1.3.3. Невідома процентна (або дисконтна) ставка
3.1.3.4. Невідома кількість періодів нарахування складних відсотків (дисконтування)
3.1.4. Ануїтети.
Звичайний ануїтет
3.2. Облік інфляційного знецінення грошей у прийнятті фінансових рішень
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru