Екологія - Васюкова Г.Т. - 1.1. Цивілізація і біосфера Землі

•Цивілізація і біосфера Землі

•Сучасна екологічна ситуація у світі

•Екологічні проблеми економічного розвитку України

1.1. Цивілізація і біосфера Землі

На всіх стадіях свого розвитку людина була тісно пов'язана з навколишнім світом.

Сьогодні важливо усвідомлювати, що зв'язок природи і суспільства носить взаємний характер. Тут доречно згадати слова А.И. Герцена про те, що "природа не може суперечити людині, якщо людина не суперечить її законам". З одного боку, природне середовище, географічні і кліматичні особливості впливають на суспільний розвиток. Ці фактори можуть прискорювати чи сповільнювати темп розвитку країн і народів, впливати на суспільний розвиток праці. З іншого боку, суспільство впливає на природне середовище існування людини. Історія людства свідчить як про сприятливий вплив діяльності людей на природне середовище , так і про згубні її наслідки.

З моменту виділення предків людини із тваринного стану, протягом 1,5 млн. років розвивалося первісне суспільство. Для нього було характерним малочисельність і повне злиття з природою.

8-9 тис. років тому наступив період соціозою з родовою та класовою диференціацією суспільства. Виникають перші древні цивілізації. Це були хліборобські цивілізації, які розташовувалися по долинах річок. І хоча вже тоді виникали локальні екологічні кризи, однак, хліборобські цивілізації, які розвивалися протягом декількох тисячоліть, не чинили глобального рушійного впливу на біосферу.

На рубежі IV- НІ тисячоліть до н.е. "Річні" цивілізації змінюються "морськими" — фінікійською та грецькою. Ці античні цивілізації відокремлені від початку Нової історії тисячолітнім періодом середньовіччя. За цей довгий час зростала чисельність населення, росли великі міста і зростала деструкція біосфери від локальних до регіональних розмірів. Зникали одні і виникали інші цивілізації, але екологічні кризи не набували глобального характеру.

Приблизно 200 років тому почався індустріальний період розвитку суспільства. За цей час господарство, культура і суспільні відносини людей розвивалися прискореними темпами. З тих пір, як з'явилося високоіндустріальне суспільство, небезпечне втручання людини в природу різко підсилилося, розширився обсяг цього втручання, воно стало на багато різноманітніше і зараз загрожує стати глобальною небезпекою для людства.

Науково - технічна революція супроводжувалась швидким зростанням споживання енергії. Відбувся демографічний вибух. Розвитку науки і культури сприяла поява електронних засобів зв'язку — радіо і телебачення. Цілком реальною стала перспектива створення штучного інтелекту. Розвиток людського суспільства протягом соціозою супроводжувався лавинною деградацією біосфери. Зараз екологічна криза досягла глобальних масштабів.

Людство протягом 1,5 млн. років (за цей час змінилося 60 тис. поколінь) адаптувалося до біосфери, залишаючись її невід'ємною частиною. Тепер для повної деструкції біосфери, при сучасних темпах цього процесу, достатньо 100-150 років (всього 5-7 поколінь). Людство може втратити необхідні умови існування і згинути, як згинули у свій час динозаври.

Сучасні процеси, пов'язані зі збільшенням інтенсивності впливу людини на природне середовище, ріст різноманітних форм її перетворення не тільки ставлять на порядок денний дослідження необхідних гармонійних зв'язків усередині системи "суспільство — природа", але висувають якнайбільш актуальну проблему — збереження природного світу.

1.2. Сучасна екологічна ситуація у світі
1.3. Екологічні проблеми економічного розвитку України
Глава 2. Демографічний вибух, урбанізація і екологічні проблеми
2.1. Зростання народонаселення Землі і екологічні проблеми
2.2. Урбанізація. Історичні корені урбанізації
2.3. Загальні риси сучасної урбанізації для більшості країн
2.4. Рівні і темпи урбанізації
2.5. Розміщення і динаміка міського населення
2.6. Великі міста і міські агломерації
2.7. Урбанізація і здоров'я населення
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru