Серед основних факторів, які впливають на суму і рівень витрат обігу, одне з центральних місць належить структурі роздрібного товарообороту. Це пов'язано з тим, що витрато-місткість реалізації окремих товарів і товарних груп суттєво відрізняється. Тому структурні зміни в товарообороті, що відбуваються під впливом динаміки попиту населення на окремі товари, приводять до значних змін середнього рівня витрат обігу.
Загалом продовольчі товари витрато-місткіші за непродовольчі. Тому збільшення в товарообороті частки продовольчих товарів за інших рівних умов веде до зростання загального рівня витрат обігу. Це можна простежити на основі групувань споживчих товариств чи інших торговельних підприємств за часткою в товарообороті продовольчих товарів. Ця залежність досить чітко виявляється і в окремих кооперативних організаціях. Так у роздрібній торгівлі системи райспоживспілки, як правило, найвищий рівень витрат обігу в районних чи міських коопторгах, які торгують продовольчими товарами, а найнижчий в коопунівермагах, в обороті яких тільки непродовольчі товари. Є також помітні відмінності в рівнях витрат обігу роздрібної торгівлі споживчих товариств залежно від частки в їх товарообороті продовольчих товарів.
Отже, врахування впливу змін в структурі товарообороту є необхідною умовою для об'єктивної оцінки динаміки витрат обігу підприємств торгівлі. Однак розрахувати ступінь впливу структурного фактора на відхилення фактичного рівня витрат обігу від планового, чи базисного рівня прямим шляхом неможливо. Адже в обліку відсутні дані про витратомісткість реалізації товарів окремих груп. Тому розрахунок впливу цього фактора можна провести лише непрямим шляхом, використовуючи нормативні коефіцієнти порівнянної витратомісткості товарних груп. Ці коефіцієнти установлюються на основі проведення спеціальних вибіркових вивчень потоварних витрат у достатньо великій сукупності підприємств торгівлі.
Як показали дослідження, проведені проф. Н. Н. Ряузовим, використання нормативних даних замість фактичних можливе тому, що в індексі впливу зміни структури товарообороту на середній рівень витрат обігу підприємств торгівлі знаходять відображення не безпосередньо значення рівнів витрат окремих складових частин товарообороту, а лише їх співвідношення, які досить стабільні. Тому в розрахунку впливу зміни структури товарообороту фактичні дані можуть бути замінені нормативними, за умови, якщо вони правильно відображають співвідношення витратомісткостей окремих товарних груп.
Такі нормативи порівнянної витратомісткості товарних груп для роздрібної торгівлі розроблені й рекомендовані Укоопспілкою для використання в системі9. Однак вони довгий час не переглядалися, а це доцільно робити хоч би раз в 10 років.
Розглянемо методику розрахунку впливу структури товарообороту на динаміку рівня витрат обігу в торгівлі споживчого товариства за звітний рік порівняно з попереднім роком на основі даних табл. 4.5. Вона передбачає визначення за допомогою нормативів порівнянної витратомісткості показників потоварно-групових витрат базисного періоду. Для цього послідовно показники структури товарообороту базисного періоду (гр. 2) множать на нормативні коефіцієнти порівнянної витратомісткості (гр. 3), знаходять суму відсоткових чисел по всіх товарних групах і ділять на 100. Згідно з даними табл. 4.5 середньозважений коефіцієнт порівнянної витратомісткості товарообороту у базисному році становив 2,3145 (231,45 : 100).
Поділивши рівень витрат обігу у торгівлі споживчого товариства за попередній рік на цей середньозважений коефіцієнт, отримують базисний рівень витрат по товарній групі, коефіцієнт витрато-місткості якої прийнятий за одиницю. В нормативах, використаних у розрахунку, такою товарною групою є "Цукор". У нашому прикладі рівень витратомісткості реалізації цукру становив 10,45 % до товарообороту (24,18 : 2,3145).
9 Методические рекомендации по совершенствованию экономического анализа издержек обращения в торговле районных потребительских обществ (с учетом показателей издержкоёмкости реализации товарных групп) - К.: Укоопсоюз, 1977.
Таблиця 4.5
РОЗРАХУНОК ВПЛИВУ ЗМІНИ СТРУКТУРИ ТОВАРООБОРОТУ НА СЕРЕДНІЙ РІВЕНЬ ВИТРАТ ОБІГУ В ТОРГІВЛІ СПОЖИВЧОГО
ТОВАРИСТВА
Товарні групи | Структура обороту у попередньому році, % до підсумку | Коефіцієнти порівнянної витратоміст-кості | Процентні числа (гр. 2тр. 3) | Витратомісткість товарних груп у базисному році, % до обороту | Структура обороту звітного року у цінах попереднього, % до підсумку | Відсоткові числа (гр. 5тр. 6) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Ковбасні вироби і копченості | 1,29 | 2,00 | 2,58 | 20,90 | 1,90 | 39,71 |
Риба і морські продукти | 1,21 | 2,72 | 3,29 | 28,42 | 1,95 | 55,42 |
Масло тваринне | 3,12 | 2,26 | 7,05 | 23,62 | 2,58 | 60,94 |
Олія | 0,70 | 1,78 | 1,25 | 18,60 | 0,94 | 17,48 |
Маргаринова і майонезна продукція | 2,65 | 2,21 | 5,86 | 23,09 | 2,68 | 61,88 |
Кондитерські вироби | 6,34 | 1,90 | 12,05 | 19,85 | 7,82 | 155,23 |
Цукор | 2,95 | 1,00 | 2,95 | 10,45 | 3,03 | 31,66 |
І т.д., всі інші про дтовари |
Закінчення табл. 4.5
Товарні групи | Структура обороту у попередньому році, % до підсумку | Коефіцієнти порівнянної витратомісткості | Процентні числа (гр. 2тр. 3) | Витратомісткість товарних груп у базисному році, % до обороту | Структура обороту звітного року у цінах попереднього, % до підсумку | Відсоткові числа (гр. 5тр. 6) |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
Разом продтовари | 57,36 | - | 148,42 | 27,35 | 71,24 | 1948,13 |
Бавовняні тканини | 0,15 | 2,34 | 0,35 | 24,45 | 0,21 | 5,13 |
Вовняні тканини і хустки | 0,21 | 1,67 | 0,35 | 17,45 | 0,28 | 4,89 |
Одяг та білизна | 2,14 | 1,31 | 2,80 | 13,70 | 2,10 | 28,77 |
Текстильні вироби для домашнього вжитку | 0,85 | 1,22 | 1,04 | 12,75 | 0,75 | 9,56 |
Верхній трикотаж | 0,44 | 1,98 | 0,87 | 20,69 | 0,39 | 8,07 |
І т.д., всі інші не-продтовар. | ||||||
Разом непродтова-ри | 42,64 | - | 83,03 | 20,15 | 28,76 | 579,34 |
Всього | 100,0 | - | 231,45 | 24,18 | 100,0 | 2527,47 |
Далі знаходять витратомісткість кожної товарної групи у базисному періоді. Для цього рівень витратомісткості реалізації цукру послідовно множать на нормативні коефіцієнти витратомісткості кожної товарної групи. Наприклад, витратомісткість реалізації ковбасних виробів і копченостей у попередньому році становила 20,90 % до обороту (10,45-2,00), риби і морських продуктів 28,42 % (10,45-2,72) і т.д.
Потім визначають середній рівень витрат обігу загалом по торгівлі, враховуючи базисні показники витратомісткості товарних груп і фактичної структури товарообороту звітного року у порівнянних цінах. Для цього показники базисної витратоміскості по кожній товарній групі (гр. 5) множать на їх частку в товарообороті звітного періоду (гр. 6), додають результати і отриману суму відсоткових чисел ділять на 100. Згідно з даними табл. 4.5 середній рівень витрат обігу в торгівлі споживчого товариства у звітному році за фактичної структури товарообороту в порівнянних цінах і пото-варно-групових витратах базисного року становив 25,27 % до обороту (2527 : 100).
Різниця між цим скоригованим показником і фактичним базисним рівнем витрат показує вплив структури товарообороту на зміну середнього рівня витрат обігу. У нашому прикладі під впливом змін у структурі товарообороту рівень витрат обігу в торгівлі споживчого товариства у звітному році порівняно з попереднім зріс на 1,09 % до обороту (25,27 - 24,18), а їх сума збільшилась на 5,1 тис. грн [(1,09 - 469,9) / 100]. Це не випадково, так як частка продовольчих товарів в товарообороті зросла у звітному році на 13,98 % (71,24 - 57,26).
Індекс впливу структури товаробороту на динаміку середнього рівня витрат обігу в торгівлі споживчого товариства у звітному році становив 1,0451 (25,27 : 24,18). Отже, за рахунок впливу структурного фактора темп зростання середнього рівня витрат обігу у звітному році до попереднього становив 4,5 %
(104,5 - 100).
Необхідно також зауважити, що в індексі середнього рівня витрат обігу знаходить відображення вплив трьох факторів: цін на товари і елементи матеріальних витрат (послуг), структури товарообороту, потоварних рівнів витрат обігу. Відповідно до цього індекс середнього рівня витрат обігу дорівнює добутку індексів впливу цих факторів:
1 середнього рівня 1 впливу цін 1 впливу структури 1 впливу потоварних (4.5)
витрат обігу (у діючих цінах) товарообороту рівнів витрат обігу.
За допомогою цієї залежності, знаючи значення перших трьох індексів, можна розрахувати індекс впливу зміни потоварних рівнів витрат обігу, який ще називають індексом постійного (фіксованого) складу, на середній рівень витрат. Враховуючи результати попередніх розрахунків він становить 0,9842 [0,9119 / (0,8866 -1,0451)]. Отже, за умови виключення впливу цінового і структурного факторів середній рівень витрат обігу в торгівлі споживчого товариства у звітному році становив би 23,79 % (24,18 - 0,9842). Зниження рівня витрат обігу під впливом зміни витратомісткості товарних груп дорівнювало 0,39 % до товарообороту (23,79 - 24,18), що в сумі становить 1,8 тис. грн [(0.39 % - 469,9) / 100].
Результати проведеного аналізу, наведенні в табл. 4.6, дають можливість в узагальненому вигляді побачити вплив основних факторів на зміну суми і рівня витрат обігу в торгівлі споживчого товариства у звітному році порівняно з попереднім.
Таблиця 4.6
УЗАГАЛЬНЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ АНАЛІЗУ ВПЛИВУ ФАКТОРІВ НА ЗМІНУ ВИТРАТ ОБІГУ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ СПОЖИВЧОГО ТОВАРИСТВА
Показники | Сума, тис. грн | Рівень, % до обороту |
Розмір економії витрат обігу у звітному році порівняно з попереднім. | -10,0 | -2,13 |
У тому числі за рахунок впливу: | ||
- структури товарообороту; | +5,1 | +1,09 |
- цін і тарифів; | -13,3 | -2,82 |
- потоварних рівнів витрат обігу. | -1,8 | -0,39 |
Отже, після виключення впливу структурного фактора і фактора цін бачимо, що споживче товариство у звітному році досягло реального зниження середнього рівня витрат обігу в торгівлі не на 2,13 %, а лише 0,39 % до обороту, що в сумі становить 1,8 тис. грн.
Розглянута методика розрахунку впливу структури товарообороту на витрати обігу може застосовуватися не тільки в аналізі динаміки загального рівня витрат, але і для оцінки виконання плану з цього показника як за рік, так і по кварталах.
4.7. Аналіз окремих статей витрат обігу
4.7.1. Аналіз витрат на оплату праці
4.7.2. Аналіз витрат на оренду, утримання основних засобів, інших необоротних матеріальних активів, що забезпечують збут товарів
4.7.3. Аналіз витрат на зберігання, підсортування, оброблення, пакування і передпродажну підготовку товарів
4.7.4. Аналіз витрат на транспортування
4.7.5. Аналіз витрат на тару
4.7.6. Аналіз витрат на рекламу та проведення маркетингових заходів
4.7.7. Аналіз статті "Інші витрати"
4.8. Особливості аналізу витрат обігу оптового торговельного підприємства