Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності - Кириченко O.A. - Укладення та реалізація імпортних контрактів

Імпорт у ВАТ становить значну частину зовнішньоторговельного обігу та необхідний:

- для забезпечення виконання експортних контрактів;

- для забезпечення ремонту, відновлення та заміни основних фондів.

Залежно від вимог замовника за експортними контрактами ВАТ закуповує необхідні комплектуючі для виготовлення продукції за кордоном. Також для модернізації та оновлення основних фондів здійснюється закупівля верстатного обладнання в Україні, Росії та країнах далекого зарубіжжя.

Необхідність закупівель комплектуючих для забезпечення експортних контрактів обґрунтовується конструкторськими підрозділами, згідно з технічними вимогами або технічним завданням замовника на поставку продукції на експорт. Цей перелік комплектуючих належить до технічної документації продукції, що планується до випуску, специфікації та є підставою для його закупівлі підрозділами матеріально-технічного забезпечення (ПМТЗ). Схема укладання та реалізації імпортних контрактів наведена на рис. 7.5.

Підставою для закупівлі товару є службова записка (СЗ) підрозділу (цеху, КП, ТП та ін.), який зацікавлений у здійсненні імпорту.

Закупівля обладнання для оновлення основних фондів здійснюється на тендерній основі на підставі щорічних бізнес-планів розвитку підприємства, які затверджуються Радою спостерігачів ВАТ.

Встановлена процедура закупівлі комплектуючих, обладнання, матеріалів та інших товарів у ВАТ така:

- при закупівлі товарів вартістю до 250 000 гривень здійснюються опитування та отримання комерційних пропозицій не менше ніж від 4-5 виробників продукції, серед яких вибирають постачальників за критеріями: "вартість - якість - технічні характеристики". Відібраного постачальника затверджує керівництво ВАТі з ним укладають контракт на поставку визначеного товару;

- закупівля товарів вартістю понад 250 000 гривень відбувається на тендерній основі за стандартами підприємства, розробленими згідно з чинним законодавством України. За результатами проведення тендеру оцінюють тендерні пропозиції постачальників і вибирають переможця тендера, з яким укладається зовнішньоторговельний контракт на імпорт.

Основні вимоги імпортних контрактів (строки поставки, вартість товару, умови поставки й оплати, технічні вимоги до товару) узго

Схема укладання та реалізації імпортних контрактів

Рис. 7.5. Схема укладання та реалізації імпортних контрактів

д жують ся з постачальником щодо конкретної продукції при укладанні контрактів або закладаються в тендерну документацію. При цьому в контрактах для додержання валютного законодавства України передбачається постачання товару в строк не більший ніж 90 діб після дати його оплати ВАТ.

Після поставки імпортного товару відповідальним за контракт від ПМТЗ передається в підрозділ митного оформлення ВАТ визначений митний пакет документів на товар (контракт, накладна, рахунок-фактура, специфікація або пакувальний аркуш, сертифікат походження товару, сертифікат якості або відповідності товару, інші сертифікати і дозволи державних органів залежно від типу товару).

Підготовлений пакет документів разом із заповненою вантажною митною декларацією (ВМД) підрозділ митного оформлення ВАТ подає до Сумської митниці для проведення митного оформлення імпорту.

Для забезпечення випуску товару у вільний обіг на митницю для машинобудівної продукції, як правило, повинні вноситися такі митні платежі:

- за митне оформлення;

- за імпортний митний збір;

- за ПДВ.

Після випуску товару у вільний обіг з проставленою інспектором митниці особистою номерною печаткою на ВМД і товаросупроводжувальних документах товар надходить на склади ПМТЗ, оформлюється бухгалтерією і може відпускатися цехам у виробництво на комплектацію експортних контрактів або для монтажу основних фондів ВАТ.

7.2. Маркетинг в управлінні зовнішньоекономічною діяльністю підприємства
Соціально-культурна сфера
Політико-правова сфера
7.3. Методика визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємства
Економічна ефективність експорту
Економічна ефективність імпорту
Економічна ефективність експортно-імпортних операцій
Розрахунок коефіцієнта кредитного впливу
Економічна ефективність товарообмінних операцій
Глава 8. Управління персоналом
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru