Міжнародна економіка - Козак Ю.Г. - Нормандські острови (Гернсі і Джерсі)

Ці острови розташовані в протоці Ла-Манш між південним узбережжям Англії і північним узбережжям Франції, на захід від півострова Шербур. Знаходячись у володінні британської корони, обидва острови мають власне самоврядування і широку автономію у вирішенні юридичних і внутрішньополітичних проблем. Території відзначаються високим рівнем економічної і політичної стабільності. Збереження банківської таємниці на островах надійніше, ніж в Англії. Підозрювані в податкових злочинах, як і на острові Мен, не підлягають екстрадицій. На островах немає контролю над проведенням валютних операцій.

Острови володіють швидким і надійним поштовим і телекомунікаційним зв'язком з країнами Європи. Ці території мають особливий статус у Європейській Раді. Сприятливе податкове законодавство дозволило Нормандським островам стати великими і популярними офшорними зонами. Нормандські острови славляться у світі бізнесу високою репутацією.

Для початку ведення комерційної діяльності на цих островах потрібно одержати дозвіл. Спеціально створені на островах комітети повинні впевнитися, що діяльність іноземних інвесторів відповідатиме цілям економічної політики цих територій. При реєстрації перевага віддається великим і фінансово надійним корпораціям.

За своїм статусом і системою оподаткування тут, як і на острові Мен, корпорації поділені на резидентні і нерезидентні. Резиденті обкладаються податком у 20%. Компаніям-нерезидентам, які одержали статус звільнених компаній (exempt companies), надаються спеціальні податкові пільги. Таким компаніям податковою адміністрацією може бути встановлений податок у розмірі 0-30%, але в переважній більшості випадків він призначається на рівні 1-2%.

Податковими пільгами користуються тут і резидентні компанії, які одержали статус компаній міжнародного бізнесу (International Business Companies - ІВС). З доходів від своєї офшорної діяльності вони сплачують податок на прибуток за ставкою 2-5%. Вони можуть займатися фінансовими операціями, торгівлею й іноземним інвестуванням. Якщо доходи ІВС перевищують 10 млн фунтів стерлінгів, то вони обкладаються податком за зниженою ставкою 0,5%. Якщо ЮС займається діяльністю на території островів Джерсі і Гернсі, то доходи від такої діяльності обкладаються за підвищеною ставкою -30%.

Особливою популярністю Нормандські острови користуються в холдингових і страхових компаній. При цьому мінімальний статутний капітал досить високий - 100 тис. фунтів стерлінгів, причому 20% потрібно внести в момент заснування компанії. Ця умова ставить перешкоди для заснування на острові дрібних і середніх компаній.

Острови Джерсі і Гернсі мають договори про запобігання подвійного оподаткування один з одним, а також з Велика Британією. Але для одержання податкових переваг, наданих податковими угодами, корпорація повинна мати статус резидента Гернсі чи Джерсі, сплачувати 20% податок і не повинна бути компанією звільнена від сплати податків (exempt).

Ставки прибуткового податку з фізичних осіб тут у 2-3 рази нижчі, ніж у країнах континентальної Європи. Але разом з тим Гернсі і Джерсі для фізичних осіб "податковим раєм" не вважаються.

Ліхтенштейн

Це невелика держава (площа близько 160 тис кв км), розташована між Австрією і Швейцарією. Державний устрій - конституційна монархія. Населення - близько 30 тисяч жителів, які розмовляють німецькою мовою, з них 18713 іноземців (швейцарців). Ліхтенштейн має валютно-митний союз зі Швейцарією. Як місцева валюта використовується швейцарський франк. Валютного контролю в державі немає.

Таємниця банківських внесків у Ліхтенштейні охороняється ще суворіше, ніж у Швейцарії. Закон про екстрадицію на осіб, підозрюваних у здійсненні податкових злочинів, не поширюється. Як і Швейцарія, Ліхтенштейн має репутацію країни з дуже високою економічною і політичною стабільністю.

Іноземні інвестори зазвичай створюють у Ліхтенштейні холдингові і доміціарні компанії. Для утворення тих та інших не існує обмежень.

Доміціарною компанією називають фірму, зареєстровану в Ліхтенштейні, яка володіє чи не володіє власним офісом і проводить усі свої ділові операції за межами Ліхтенштейну. Це одна з форм організації базових компаній.

Холдинговою компанією в Ліхтенштейні вважають фірму, функція якої полягає в управлінні активами чи в адміністративній діяльності як основного акціонера інших компаній.

У Ліхтенштейні переважають чотири основні організаційно-правові форми підприємництва:

1) представництво (Anstalt);

2) акціонерна компанія (Aktiongesellschaft);

3) торгова компанія (Treuuntemehmen);

4) фонд (Stiftung).

Представництво і траст виділяються тим, що обидва можуть бути засновані тільки однією установою, тобто майно трасту не підлягає розподілу, хоча статут дозволяє переказувати доходи особам, зазначеним у статуті.

Акціонерні компанії - це звичайні компанії з обмеженою відповідальністю. Фонд у Ліхтенштейні — неприбуткова організація, яка володіє правом ведення комерційної діяльності з метою фінансування благодійних програм.

Як і в інших офшорних центрах, компанії-резиденти в Ліхтенштейні сплачують низькі податки на прибуток - від 7,5 до 15% залежно від відношення суми прибутку до величини власного капіталу підприємства.

Холдингові і доміціарні компанії звільнені від податку на прибуток, а податок з капіталу становить у них усього 0,1% (однак мінімальна сума податку - 1000 швейцарських франків). При розподілі дивідендів ці компанії зобов'язані сплатити податок у розмірі 4% від суми дивідендів.

Податок на благодійні фонди становить 0,1% від величини власного капіталу. Якщо власний капітал фонду перевищує величину 2 млн швейцарських франків, то податкова ставка знижується до 0,075%.

Рівень прибуткового оподаткування для фізичних осіб у Ліхтенштейні значно нижчий, ніж у більшості європейських країн - податки тут не перевищують 3,6-17,82%. Однак процедура придбання права на місце проживання в цьому "податковому раї" дуже ускладнена, так що ця мета для більшості смертних практично недосяжна.

Як і майже всі "класичні*' офшорні центри, Ліхтенштейн не має податкових угод з іншими країнами. Ліхтенштейн має договір про запобігання подвійного оподаткування тільки з Австрією, але його умови не поширюються на офшорні компанії.

Ліхтенштейн
Гібралтар
Офшорні юрисдикції за межами Європи
Сянган (Гонконг)
Багамські, Бермудські й Кайманові острови
Невіс
Юрисдикції з помірним оподаткуванням і нетипові офшорні центри
Країни Середземноморського регіону
Способи використання офшорних центрів
Трансферт прибутку за допомогою заниження чи завищення цін
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru