Міжнародні економічні відносини - Передрій О.С. - 2.8. Проблеми і перспективи створення та функціонування спеціальних економічних територій

Основне

У структурі міжнародних економічних відносин, як і у розвитку окремих територій і національних економік в цілому, помітне місце займають спеціальні економічні території (СЕТ), які в сучасній літературі іменуються ще вільними економічними зонами (БЕЗ). СЕТ являє собою самостійні територіально-географічні анклави, відособлені від економічного простору країни спеціальним правовим режимом. Вони покликані вирішувати специфічні проблеми території, на якій вони розташовані, регіону, держави в цілому. Практика їх успішного застосування мала місце як в розвинених, так і в середньо- і слаборозвинених регіонах і країнах.

Після вивчення матеріалів цієї теми ви:

- будете знати, що таке спеціальні економічні території;

- які основні завдання на них покладаються;

- дізнаєтеся, що являє собою сприятливе інвестиційне середовище і механізм регулювання стимулів у СЕТ;

отримаєте інформацію стосовно валютно-фінансового механізму СЕТ та базових засад, на яких він формується;

- крім того, знатимете, які місця в процесі функціонування СЕТ займають митна служба, планування, інститут оренди тощо;

- отримаєте інформацію про світову практику вирішення соціальних проблем завдяки функціонуванню СЕТ.

План

1. Суть і цілі формування спеціальних економічних територій.

2. Типи СЕТ.

3. Механізм регулювання стимулів.

4. Валютно-фінансовий механізм СЕТ.

5. Інші елементи механізму регулювання внутрішніх і зовнішніх відносин.

6. Світова практика вирішення соціальних проблем із dono могою СЕТ та її застосування в Україні.

2.8.1. Суть і цілі формування спеціальних економічних територій

Історія зафіксувала, що формування СЕТ бере початок із часів фінікійців, коли країни, стимулюючи розвиток зовнішньої торгівлі, впроваджували на окремих територіях митні і податкові пільги. Вперше на відносно великій території, зокрема в масштабах міста, СЕТ була відкрита у 1547 році на всій території італійського міста Ліворно, яке було оголошене містом вільної торгівлі. Що таке спеціальна економічна територія, або, як її ще називають, вільна економічна зона? Оскільки це, головним чином, економічна категорія, на нашу думку, СЕТ - Це сукупність економічних відносин між органами державної влади і відповідних структур територіального самоврядування - з одного боку, і суб'єктами господарювання - з іншого, закріплених у спеціальному правовому режимі і порядкові застосування і дії законодавства з приводу реалізації спеціальних загальнодержавних і регіональних інтересів.

Спеціальний характер згаданих економічних інтересів конкретизується у визначенні природи соціально-економічного об'єкта, мети його створення.

Які ж основні завдання покладаються на СЕТ?

По-перше, формування сприятливого інвестиційного клімату для іноземного та вітчизняного капіталу шляхом встановлення пільгових, правових, митних, валютно-фінансових, податкових й інших умов економічної діяльності зарубіжних і вітчизняних юридичних і фізичних осіб.

По-друге, стосовно країн із перехідною економікою - виконувати роль своєрідної лабораторії, у якій можна відпрацьовувати нові для національної економіки моделі ринкових методів господарювання з наступною їх адаптацією і використанням в інших регіонах та загалом у національній економіці.

По-третє, спеціальні економічні території виконують роль сполучної ланки між національною економікою країни розміщення СЕТ і світовою економікою через більш динамічний розвиток соціально-економічних, технологічних, організаційних зв'язків, більш широке інформаційне забезпечення щодо функціонування світового ринку.

По-четверте, абсолютно очевидно, що однією з найбільш складних проблем переходу до ринку країн із перехідною економікою є кадрова проблема. Особливо це стосується кадрів управлінської ланки. Якщо враховувати, що професійного досвіду управління в ринковому середовищі в країнах із перехідною економікою практично немає, його, зрозуміло, потрібно імпортувати. Більше того, імпорт сучасних менеджерів на всіх рівнях господарської діяльності повинен стати більш актуальним, ніж імпорт технологій. У зв'язку з цим СЕТ повинна відігравати винятково важливу роль.

По-п'яте, вирішувати певні соціально-економічні проблеми окремих територій, такі, як зайнятість, життєвий рівень, екологія тощо.

2.8.1. Суть і цілі формування спеціальних економічних територій
2.8.2. Типи СЕТ
2.8.3. Механізм регулювання стимулів
2.8.4. Валютно-фінансовий механізм СЕТ
2.8.5. Інші елементи механізму регулювання внутрішніх і зовнішніх відносин
2.8.6. Світова практика вирішення соціальних проблем із допомогою СЕТ та її застосування в Україні
Розділ 3. ІНТЕГРАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ У СВІТОВОМУ ГОСПОДАРСТВІ
3.1. Суть, основні форми й етапи міжнародної економічної інтеграції
3.1.1. Міжнародна економічна інтеграція: передумови, суть і цілі
3.1.2. Форми, рівні, типи та етапи розвитку міжнародної економічної інтеграції
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru