Міжнародні економічні відносини - Передрій О.С. - 3.2.2. Північноамериканська асоціація вільної торгівлі (НАФТА)

Найбільшим інтеграційним угрупованням із досить високим рівнем ефективності функціонування, яке створене регіональними торговими партнерами в сучасній світовій економіці, е Північноамериканська асоціація вільної торгівлі - НАФТА (North American Free Trade Agreement), яка розпочала свою діяльність із 1 січня 1994 року.

Які фактори обумовили утворення НАФТА?

З боку США.

По-перше, втрата США абсолютних переваг на світовому ринку змусила їх змінювати свої позиції на Північноамериканському континенті і, таким чином, використати розширення ринку в Латинській Америці, підняти свій економічний потенціал в конкурентній боротьбі "великої трійки".

По-друге, важливою позицією в регіональній політиці США є вдосконалення галузевої структури, використання переваг країн із різним рівнем економічного розвитку, зокрема шляхом переміщення до Мексики трудомістких матеріалоємних виробництв. Це дасть змогу скоротити витрати і підняти конкурентоспроможність національного виробництва на світовому ринку, прискорити розвиток НТП.

По-третє, США отримають додаткові стимули до розвитку галузей, що мають переваги в межах країн-членів НАФТА. До таких галузей у США відносять загальне машинобудування, основну хімію, шкіряну промисловість, виробництво синтетичного каучуку, пластмас та сільське господарство.

По-четверте, очевидний виграш від використання робочої сили та сировини з Мексики.

По-п'яте, отримання нових ринків збуту.

З боку Канади.

Економіка Канади тісно пов'язана з американською. Досить сказати, що частка США в зовнішньоторговому обороті Канади становить близько 70% і, навпаки, частка Канади - 20 %. Для порівняння: частка Німеччини в зовнішньоторговому обороті Франції становить менше 20%, а частка Франції - трохи більше 10% . Разом із тим тільки у 80-х роках канадці дійшли висновку про можливість більш глибоких інтеграційних взаємозв'язків із США. Канада і США мають близькі рівні національного доходу на душу населення. У них ідентичні криві попиту, близькі цінові фактори та витрати на виробництво диференційованих товарів. Для США і Канади характерним є близькість рівнів тарифних і яетарифних бар'єрів, порівняно однаковий розмір транспортних витрат. Очікується, що інтеграційні процеси в об'єднанні НАФТА будуть стимулом для розвитку галузей нафтогазового сектора, видобутку залізних та поліметалевих руд, чорної металургії, виробництва пиломатеріалів, целюлозно-паперової та тютюнової промисловості. З боку Мексики.

Головними факторами, які зумовлюють потребу інтеграційної співпраці, є необхідність збільшення темпів розвитку національної економіки.

Впровадження реформ, які спрямовані на вдосконалення ринкового механізму (лібералізація руху капіталу, робочої сили і валют). Очікується прискорений розвиток експортних галузей, таких, як нафтовидобувна промисловість, виробництво телекомунікаційного та промислового обладнання, комплектуючих автомобільної галузі, рослинництво, зменшення напруги у сфері зайнятості.

Загальноекономічною основою, яка забезпечила стартові умови розвитку регіонального інтеграційного об'єднання, є наявність порівняльних переваг, що ними володіють країни-члени НАФТА. До експортних галузей США, які можуть бути використані в розвитку зовнішньої торгівлі в межах об'єднання, належать: загальне машинобудування, основна хімія, шкіряна промисловість, виробництво синтетичного каучуку, пластмас та сільське господарство. У Канаді експортними галузями промисловості є: нафтогазовий сектор, видобуток залізних та металевих руд, чорна металургія, виробництво пиломатеріалів, целюлозно-паперова та тютюнова промисловість.

У Мексиці порівняльними перевагами володіють: нафтовидобувна та видобувна промисловість, виробництво телекомунікаційного та промислового обладнання, комплектуючих автомобільної галузі, рослинництво.

Регіональне інтеграційне об'єднання НАФТА, на відміну від першої хвилі регіоналізму 60-х років, має характер зовнішньої орієнтації. Притаманною рисою "нового регіоналізму" є інтеграція "північ-південь", тобто промислово розвинених країн із країнами, що розвиваються. Концепцією розвитку об'єднання НАФТА передбачає не тільки стимулювання позитивних соціально-економічних і політичних процесів у Мексиці та мобілізацію факторів економічного зростання в США і Канаді, а й вплив на розвиток інтеграційних процесів на Американському континенті в цілому. Доказом цього є активна підготовка до створення континентального об'єднання Американської зони вільної торгівлі (Free Jrade Area of the Amerikans).

У той же час є застереження стосовно можливого виникнення проблем, пов'язаних із посиленням конкуренції. Особливо це стосується сільського господарства. До прикладу, відомий конфлікт між США і Мексикою з приводу поставки помідорів на північноамериканські ринки перетворився по суті в "помідорну війну". До вирішення конфлікту була навіть залучена Всесвітня торгова організація, яка винесла вердикт, суть якого полягала в тому, що ґатунок цього мексиканського продукту "досить високий", щоб не закривати йому доступ на ринки Сполучених Штатів із міркувань "безпеки споживачів".

Крім того, один з очікуваних позитивів від інтеграції з боку Мексики - вирішити проблему зайнятості, найбільш актуальну в країні, поки що на практиці не підтверджується. Не справджується прогноз, зроблений комісією США з міжнародної торгівлі, про те, що в довгостроковій перспективі Мексика буде мати виграш у сукупній зайнятості на рівні 7%, а США і Канада - менше 1%. Висновки про те, що НАФТА створить додатково 340 тис. робочих місць, не підтвердилися. Більше того, економіка США внаслідок утворення асоціації НАФТА втратила 76 тис. робочих місць.

Суперечності, які досить чітко проявляються на цьому етапі розвитку інтеграційних процесів у рамках НАФТА, обумовлені об'єктивними обставинами, пов'язаними із суттєвими відмінностями в стартових умовах учасників об'єднання та певною асиметричністю економічного розвитку країн-учасниць у процесі реалізації інтеграційних програм.

На сучасному етапі розвитку НАФТА відбувається поступова ліквідація тарифних бар'єрів. Створюються умови для вільного руху не тільки товарів, але й послуг, капіталів, професійно підготовленої робочої сили, здійснення без перешкод прямого іноземного інвестування. Сторони домовилися про необхідні заходи з приводу захисту інтелектуальної власності, гармонізації технічних стандартів, санітарних і фітосанітарних норм. Динамічні зміни в економічному розвитку країн-членів НАФТА за останні роки зумовлені, головним чином, саме активною інтеграційною політикою, яку вони проводять у межах об'єднання. Разом з тим слід відзначити, що у межах НАФТА поки не створені спеціальні механізми, які регулюють співробітництво, аналогічне ЄС.

3.2.3. Деякі проблеми економічної інтеграції у СНД
3.3. Єврорегіони в системі міжнародного співробітництва
3.3.1. Суть поняття "єврорегіон" та передумови його формування
3.3.2. Організаційно-правовий механізм функціонування єврорегіонів
3.3.3. Особливості формування та функціонування Карпатського еврорегіону
3.3.4. Перспективи діяльності Карпатського еврорегіону




© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru