Головною метою міжнародних міжурядових організацій є спостереження за виконанням міжнародних товарних угод. Вони володіють правосуб'єктністю, мають визначені цілі та організаційну структуру. До складу міжнародних організацій входить Міжнародна рада, виконавчий комітет і виконавчий директор. Рада є вищим органом, який включає представників всіх учасників МТУ і функціонує під час сесій. Виконавчий комітет здійснює поточну роботу зі спостереження за кон'юнктурою ринків і готує рекомендації щодо їх регулювання.
Нині в системі ООН діють міжнародні організації з какао, кави, натурального каучуку, цукру, зерна, тропічної деревини та джуту.
1. Міжнародна організація з какао - MOKK (International Cacao Organization - ICCO) - створена відповідно до Ст. 5 Міжнародної угоди з какао (МУКК) у 1972 р і наступних угод 1975, 1980, 1987 і 1993 років. Учасницями МУКК у 1996 році були 16 країн-експортерів, 21 країна-імпортер та країни ЄС.
Головною метою створення визначено здійснення заходів зі стабілізації цінових коливань, забезпечення достатньої пропозиції за обґрунтованими цінами, більших валютних надходжень експортерам.
На початковому етапі (до 1987 р.) основним засобом впливу на ринок були буферні запаси какао. З 1993 року в МУКК збережені інституційні та адміністративно-господарські положення, але пряме втручання в ринок (за допомогою буферних запасів, системи стримувань) не застосовується. Регулювання, згідно зі ст. 28 Угоди, здійснюється через розробку "плану виробництва" в межах Комітету з виробництва какао, утвореного Радою МУКК. Крім того, важливим завданням угоди є стимулювання споживання какао через діяльність Комітету зі споживання (ст. 34). Новим в Угоді 1993 р. є включення положень щодо охорони довкілля (ст. 53). Таким чином головною метою Угоди 1993 року є не короткотермінова стабілізація з допомогою товарних інтервенцій, а розробка середньо- і довготермінової політики узгоджених на міжурядовому рівні обсягів виробництва і споживання.
Організаційно МУКК складається з Ради та її органів (виконавчого, фінансового, статистичного комітетів, підкомітетів з політики в сфері виробництва і споживання), секретаріату, до якого належить канцелярія виконавчого директора, Економічний відділ із секціями економічних досліджень, статистики та контролю, Відділ адміністративного обслуговування.
2. Міжнародна організація з кави - МОК (Iternational Caffee Organization - ICO) - створена згідно зі ст. 7 Міжнародної угоди з кави (1962) і збережена в рамках наступних угод 1968, 1976, 1983, 1994 років. Учасниками МОК на 1996 рік були 18 країн-експортерів і 36 країн-імпортерів. З 1964 року діє нова Міжнародна угода. До цілей зараховують: сприяння розвитку співробітництва і торгівлі кавою, забезпечення міжурядових переговорів і консультацій для досягнення раціонального балансу попиту і пропозиції, збір, аналіз і обмін інформацією.
Організаційно до структури МОК належать виконавчий комітет, виконавчий директор і секретаріат. З 1980 року діє механізм встановлення меж коливання комплексної індикаторної ціни. Світовий ринок поділений на квотований ринок країн-учасниць і неквотований - неучасниць. За рахунок країн-експортерів створено Фонд сприяння розвитку споживання, кошти якого використовуються для стимулювання споживання, досліджень і розробок.
3. Міжнародна організація з натурального каучуку - МОНК (International Natural Rubber Organizations - INRO) - створена в 1980 році для контролю за дотриманням Міжнародної угоди з натурального каучуку (1979). У 1995 році на Міжнародній конференції з натурального каучуку (м. Женева) підписано нову угоду, яка вступила в дію з грудня 1995 року. Учасниками є чотири країни- експортери (94 % обсягу світового експорту), а також 15 країн-імпортерів ЄС (50 % обсягу імпорту), а з січня 1996 року, ще чотири країни-імпортери (25 % обсягу світового імпорту). Угода була укладена на чотири роки і включала базові положення Угод 1979, 1986 років - зі стабілізації цін і збалансування пропозиції. Інструментом досягнення головної цілі були операції з буферним запасом в обсязі 550 тис. т (400 тис. т звичайного і 150 тис. т надзвичайного запасу). Крім цього, Угода передбачала заходи щодо надлишків чи нестачі каучуку, розширення торгівлі, підвищення конкурентоспроможності через стимулювання наукових розробок, покращення переробки та збуту каучуку.
МОНК здійснює свої функції через Міжнародну раду з натурального каучуку, виконавчого директора і керуючого стабілізаційним запасом. До складу Ради входять представники учасників, сесії проводяться два рази на рік. Поточна робота здійснюється комітетами: з адміністративних питань, з операцій зі стабілізаційним запасом; зі статистики та інших питань.
Фінансування витрат на створення стабілізаційного запасу розподіляється рівно між учасниками. Закупки чи інтервенції здійснюються за рішенням виконавчого директора залежно від цін на ринку у зіставленні з граничними рівнями.
4. Міжнародна організація з цукру - МОЦ (International Sugar Organization - ISO) - функціонує з 1937 року. У 1953 року конференція ООН з цукру розробила нову Міжнародну угоду, яка вступила в дію з 1954 року (терміном на 5 років) за участю 23-х країн. З 1959 року підписана нова угода, яка припинила свою дію у 1961 році внаслідок недосягнення компромісу щодо квот на останні два роки. З метою збереження Міжнародної ради по цукру та Секретаріату в 1974 році було прийнято адміністративну угоду. Внаслідок суперечностей між експортерами, особливо країнами ЄС та країнами, що розвиваються, не вдалося затвердити регулюючі механізми, тому з 1984 року, а пізніше і з 1987 та 1992 років угода діяла без економічних статей.
До головних цілей угод зараховано:
- розширення міжнародної торгівлі цукром, досягнення стабільних умов на ринку, недопущення надмірних цінових коливань і забезпечення справедливих цін для виробників та споживачів; - збільшення споживання та поставок; - обмін інформацією та координація національних політик в організації збуту.
МОЦ здійснює діяльність через Міжнародну раду, виконавчого директора, керуючого фондом фінансування запасів і секретаря. Рада включає представників країн-учасниць і збирається двічі на рік на сесії (травень, листопад). Через комітети (виконавчий, статистичний, зі споживання, з перегляду цін; зі спеціального резерву квот; мандатний, фінансовий та робочу групу з приєднання до Угоди) Рада здійснює оцінку виробництва та споживання цукру в поточному і наступному роках (двічі на рік), стежить за станом кон'юнктури ринку, виявляє проблеми розвитку цукрової промисловості, узагальнює інформацію про нові сфери споживання цукру та замінники, випускає публікації та монографії щодо цих питань.
9.4. Міждержавні організації країн-виробників та експортерів сировини (МОВЕС)
Тема 10. Міжнародні економічні організації та угоди з регулювання промислової власності
10.1. Міжнародне співробітництво у сфері захисту промислової власності
10.2. Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ)
10.3. Регіональні міжнародні патентні організації
Тема 11. Міжнародні організації регулювання науково-технічного співробітництва та передачі технологій
11.1. Регулювання багатостороннього науково-технічного та промислового співробітництва
11.2. Діяльність ООН з питань передачі технологій
11.3. Міжнародне науково-технічне співробітництво в межах ЄС