Мікроекономіка - Буряк П.Ю. - 9.1. Сутність витрат виробництва та їх види

Випуск продукції в певних обсягах вимагає не тільки знань можливих технологій його виробництва (про що мова йшла в попередній

темі), але і реальних затрат грошей. Технологія виробництва разом з цінами на ресурси, що використовуються, визначають витрати виробництва фірми. Основним завданням даної теми є: з'ясування сутності витрат виробництва та їх видів; розгляд динаміки витрат виробництва в залежності від обсягів випуску і часового горизонту фірми; вибір поєднання факторів виробництва продукції з мінімальними витратами (вибір оптимальної технології).

Вагомий внесок у розвиток теорії виробництва зробили Ф. Візер (який розробив теорію витрат альтернативних можливостей), А. Маршалл, Дж. Б. Кларк.

9.1. Сутність витрат виробництва та їх види

Під витратами взагалі розуміють затрати в грошовій формі, пов'язані з виробництвом продукції. В сучасній західній економічній літературі розрізняють витрати виробництва з точки зору бухгалтера та економіста. Бухгалтери оцінюють фактичні витрати, пов'язані з виробництвом продукції, тобто фактичні грошові затрати і амортизаційні відрахування.

Розуміння економістами витрат базується на двох незаперечних фактах: рідкісності економічних ресурсів і можливості їх альтернативного використання.

Застосування певних ресурсів для виробництва якогось товару означає відмову від виробництва з цих ресурсів іншого, альтернативного, товару. Тому економічні витрати безпосередньо пов'язуються з відмовою від можливості виробництва альтернативних товарів. Наприклад, з певної кількості деревини можна виготовити 100 дерев'яних ящиків або 10 столів. Економісти оцінюють альтернативні витрати виробництва 100 ящиків вартістю 10 столів, від яких необхідно відмовитись. Іншими словами, економічні витрати - це витрати втрачених можливостей або альтернативні витрати.

Виділяють два аспекти економічних витрат: витрати з точки зору суспільства (в широкому розумінні) і витрати з точки зору окремого підприємства (у вузькому розумінні). Обидва аспекти витрат пов'язані з відмовою від можливості використання ресурсів в альтернативних виробництвах.

З позиції суспільства витрати будь-якого ресурсу, який використовується для виробництва товару, дорівнюють його вартості (цінності) при найкращому з можливих варіантів його застосування

З точки зору вартості альтернативного використання ресурсів, економічні витрати оцінює і окреме підприємство. Економічні витрати з позиції підприємства - це ті виплати (платежі), які воно повинно здійснити, або це ті доходи, які воно зобов'язане забезпечити постачальникам (власникам) економічних ресурсів для того, щоб не допустити використання цих ресурсів в альтернативних виробництвах.

Ці виплати можуть бути явними (зовнішніми) і неявними (внутрішніми). Зовнішні витрати - це витрати підприємства у грошовій формі, які пов'язані з придбанням економічних ресурсів у постачальників. Сюди входять витрати підприємства на сплату заробітної плати найманим працівникам та купівлю сировини, матеріалів, палива, оплату спожитої електроенергії і транспортних послуг, рентні платежі, виплати банкам та іншим постачальникам фінансових послуг тощо. Внутрішні витрати - це альтернативні витрати підприємства по використанню ресурсів, які знаходяться у його власності. Витрати на власні ресурси, які використовуються їх власником самостійно у підприємницькій діяльності, є неоплаченими (внутрішніми). Але, оскільки ці власні економічні ресурси можуть використовуватись альтернативно, то з точки зору підприємства ці внутрішні витрати дорівнюють грошовим платежам, які можуть бути одержані за кожний самостійно використаний власний ресурс при найкращому з можливих варіантів його застосування.

До власних ресурсів підприємства можуть належати: грошовий капітал, обладнання, будівлі, земля, підприємницькі здібності власника. Ці власні ресурси можуть використовуватись альтернативно. Так, земля, будівлі, обладнання можуть здаватись в оренду і приносити їх власнику дохід у вигляді ренти. Грошовий капітал може бути покладений на банківський рахунок і приносити дохід у вигляді процента. Свої розумові і фізичні здібності власник може реалізувати на іншому підприємстві, на якому він буде працювати найманим працівником і одержувати дохід у вигляді зарплати.

Мінімальна плата, необхідна для того, щоб зацікавити власника економічних ресурсів займатись власною підприємницькою діяльністю, називається нормальним прибутком* Нормальний прибуток є складовою внутрішніх витрат підприємства поряд з внутрішніми (нс-одержаними в грошовій формі) рентою і заробітною платою.

Отже, на відміну від бухгалтера, який витратами вважає лише зовнішні витрати, економіст рахує витратами як зовнішні, так і внутрішні платежі (включаючи в останні нормальний прибуток), які необхідні для того, щоб залучити і втримати ресурси в межах даного виду діяльності.

9.2. Витрати виробництва в короткостроковому періоді
9.3. Витрати виробництва в довгостроковому періоді
9.3.1. Вибір технології, яка мінімізує витрати виробництва
Вибір факторів, що мінімізують витрати виробництва певного обсягу продукції
Мінімізація витрат при різних обсягах виробництва продукції
9.3.2. Крива довготермінових середніх витрат виробництва
Взаємозв'язок між кривими короткотермінових і довготермінових середніх валових витрат
9.4. Доходи фірми
9.5. Прибуток фірми
Розділ V. Поведінка фірми на ринку її продукту
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru