Обгрунтування господарських рішень та оцінювання ризиків - Донець Л.І. - РОЗДІЛ 1. Теоретико-методологічні підходи до процесу прийняття господарських рішень

РОЗДІЛ 1. Теоретико-методологічні підходи до процесу прийняття господарських рішень

1.1. Сутнісна характеристика господарських рішень

Рішення - це неминучий предмет інтеграції й предмет вибору, коли з багатьох можливостей вибирається одна, яка дозволяє отримати найбільшої ефективності.

Поняття "рішення" у науковій літературі трактується по-різному. Найчастіше воно розуміється і як процес, і як акт вибору, і як результат вибору.

Рішення як процес характеризується тим, що воно, протікаючи в часі, здійснюється в кілька етапів (підготовки, формування, прийняття і реалізації рішення). Етап прийняття рішень можна трактувати як акт вибору особою, що приймає рішення (ОПР) за допомогою визначених правил.

Рішення як процес містить ряд окремих, але взаємозалежних елементів:

постановку мети і планування діяльності за кращою альтернативою її досягнення;

розподіл часу, ресурсів і дій, необхідних для вирішення завдання:

мотивацію чи спонукання до дій; координацію і регулювання процесу;

здійснення обліку і контролю над тим, що зроблено, щоб переконатися, що результати відповідають наміченим планам.

Рішення як результат вибору представляє собою розпорядження до дії (план роботи, варіант проекту).

У більшості випадків вихідна інформація містить інформацію про зовнішнє оточення підприємства (макро- і мікросередовищу) і внутрішньому стані підприємства.

У зв'язку з цим представляється доцільним викласти поняття "управлінське рішення" у такий спосіб:

вибір рішення, тобто сам процес з всіма елементами, аж до затвердження його особою, що приймає це рішення;

прийняте рішення - це результат дії (факт, що здійснився) ОПР, що є законом для підприємства і підлягає виконанню.

ОПР протягом дня приймає десятки і сотні різних рішень: у побуті, особистих відносинах, виробництві, бізнесі, але далеко не всі вони є управлінськими.

Перш ніж перейти до процесу вивчення теорії ухвалення рішення і її практичної реалізації, доцільно визначитися з основними термінами і самою сутністю управлінських рішень.

У загальному випадку поняття "управлінське рішення" найчастіше вживається як обміркований намір, потреба зробити що-небудь на основі усвідомлення і постановки цілей, а також шляхів їхнього досягнення при виникненні тієї чи іншої проблеми.

Управлінське рішення приймається керівником і спрямоване на підлеглий йому колектив, що, будучи об'єктом управління, здатний і зобов'язаний його виконати у відповідності з установленими правилами.

Розробка управлінського рішення пов'язана з великим обсягом необхідної інформації, її аналізом, на основі якого ставиться мета і розглядаються найкращі варіанти (альтернативи) її досягнення.

У загальному випадку управлінське рішення характеризують наступні ознаки:

можливість вибору єдиної дії з множини альтернатив (якщо немає альтернатив, то немає і вибору, а виходить, і немає рішення);

наявність мети - безцільний вибір не вважається рішенням;

необхідність вольового акту ОПР при виборі рішення, оскільки ОПР формує рішення через боротьбу думок і мотивів.

Управлінське рішення - це творчий процес, у якому певним чином поєднуються математичний підхід, логіка, психологія, емоції, воля, мотивація, інтереси і функціональні обов'язки керівника того чи іншого рангу. З огляду на останнє, варто мати на увазі, що ОПР повинна приймати тільки ті рішення, що знаходяться в рамках її повноважень і відповідно до наявних у неї ресурсів. Якщо питання вимагає додаткового узгодження з вищестоящими організаціями чи упирається у виділення додаткових ресурсів, управлінське рішення по ньому приймати передчасно.

Ще на стадії формування управлінського рішення керівник (або ОПР) повинен подумати про необхідність і доцільність його прийняття.

Чи можна взагалі від нього відмовитися? Чи будуть витрати па розробку рішення сумісні з майбутнім ефектом? Необхідно щоб управлінське рішення було спрямоване, у першу чергу, на досягнення життєво важливих цілей організації, що очікують свого здійснення.

Якщо результати управлінського рішення не будуть очевидними і вимірними, то виникає невпевненість і сумніви в оцінці реально досягнутого. Для того, щоб прийняте рішення було успішно реалізоване, необхідно враховувати наступне:

виконання управлінського рішення повинно доручатися такому виконавцю, що має належну кваліфікацію, зацікавленість і можливість виконати доручену справу краще інших (не завжди можна доручати виконання того чи іншого рішення за принципом займаної посади);

виконання управлінського рішення повинно доручатися такому працівнику, що одержує досить необхідну інформацію (чи релевантна інформація для виконання розробленого рішення, повинна направлятися тому, кому доручається його виконати);

виконання управлінського рішення повинно доручатися тому виконавцю, що може реально його виконати в необхідний час і з високою якістю.

Таким чином, управлінське рішення представляє собою результат складної системної діяльності людей за допомогою послідовних ітераційних процесів і повинно відповідати функціям організації за розв'язуваними нею завданнями.

Рішення завжди пов'язане з певною діяльністю, воно є результатом великої розумової роботи, тому неможливо без стадії, що визначає, які зобов'язання повинні бути враховані при ухваленні рішення, з якого набору потрібно вибирати найбільш адекватну діяльність підприємства.

1.1. Сутнісна характеристика господарських рішень
1.2. Загальні підходи до прийняття рішень
1.3. Методологічні засади розробки рішень
1.4. Закони, що визначають поведінку людини та їх роль в розробці господарських рішень
РОЗДІЛ 2. Організаційний механізм та процесорні технології прийняття господарських рішень
2.1. Організаційний механізм прийняття господарських рішень
2.2. Процесорні технології підготовки та реалізації господарських рішень
2.3. Адміністративні заходи в процесі узгодження, прийняття і затвердження господарських рішень
РОЗДІЛ 3. Прийняття господарських рішень з урахуванням невизначеності
3.1. Поняття невизначеності, її види та причини виникнення
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru