Фандрайзинг - Чернявська О.В. - Австралія

Однієї з найвідоміших фандрайзингових організацій країни є ТОВ "Фандрайзинг Ірландії" [45]. "Фандрайзинг Ірландії" - це об'єднання професійних фандрайзерів країни. В кінці 2006 р. невелика група пристрасних і досвідчених фахівців з фандрайзингу зібралися разом, щоб розділити спільне бачення на подальший розвиток благодійності та фандрайзингу в Ірландії. Оскільки пропозиція про необхідність створення асоціації фандрайзерів в Ірландії розглядалася між зацікавленими сторонами вже давно, то обговорення призвело до заснування організації Фандрайзинг Ірландії.

Керівництво товариства працює над досягненням наступних цілей:

- пропагувати передовий досвід з фандрайзингу;

- включити фандрайзерів Ірландії в мережі;

- представляти професію фандрайзингу в процесі розвитку благодійності та її регулювання.

В 2007-2009 рр. товариство "Фандрайзинг Ірландії" представило серію успішних заходів та семінарів. У березні 2009 р. на Національній конференції із фандрайзингу була введена Ірландська премія фандрайзингу.

У травні 2009 р. "Фандрайзинг Ірландії" було зареєстровано як товариство з обмеженою відповідальністю і обрано першу Раду директорів, яку очолила Марія О'Кеннеді. 21 березня 2012 Раду очолив Айдан Стейсі.

Фандрайзери товариства в 2011 р. проаналізували та удосконалили свій стратегічний план, за яким організація має тісно співпрацювати з урядом та іншими зацікавленими сторонами. "Фандрайзинг Ірландії" є членом Європейської асоціації фандрайзингу, що розкрило можливість доступу до цілого ряду освітніх пільг зі всієї Європи.

Товариство в даний час має більше 250 індивідуальних членів і взаємодіє більше, ніж із 2000 фандрайзерами по всій Ірландії. Місія організації полягає у сприянні розвитку передового досвіду в області фандрайзингу та його пропагування, надаючи своїм членам можливості, консультації, підготовку, навчання та підтримку для реалізації свого потенціалу. Учасники "Фандрайзинг Ірландії" проводять регулярні семінари та щорічні Національні конференції з фандрайзингу.

Пріоритетні напрямки діяльності організації:

- підтримка фандрайзингу та його етичних стандартів;

- підвищення рівня освіти, професійної підготовки і професійного розвитку фандрайзерів;

- створення власного фандрайзингового сектора та співтовариства з фандрайзингу для задоволення своїх потреб;

- розробка організаційних можливостей фандрайзингу Ірландії для сприяння в досягненні інших пріоритетів.

Австралія

Благодійна та фандрайзингова діяльність в Австралії тісно пов'язана із діяльністю двох організацій: Австралійським інститутом фандрайзингу [41] та "Благодійність Австралії" [48], успішна та ефективна робота яких допомагає країні триматися на перших місцях світового рейтингу благодійності. Високий рейтинг благодійності у Австралії також пояснюється тим, що за Індексом розвитку людського потенціалу дана країна входить у трійку перших у світі. Переважаючим видом благодійності в країні є грошові пожертви - 71 % населення беруть участь у благодійності, а також допомога нужденним - 68 % населення [38, с. 22].

Найперший запис про фандрайзингову діяльність в Австралії зустрічається в історії діяльності благодійного товариства штату Новий Південний Уельс, яке є найстарішою благодійною організацією країни та засноване в 1813 р.

Сучасний фандрайзинг бере свій початок від створення організації "Wells Organisation", заснованої Льюїс G Уеллс і Ешлі Хейл в США. Програма діяльності "Wells" була спрямована на фандрайзинг переважно для церкви. З часом американська компанія почала функціонувати в Канаді, яка в свою чергу в 1954 р. відкрила австралійську компанію. Пізніше "Wells Organisation" почала діяти в Південній Африці, Новій Зеландії і Англії.

Діяльність "Wells Organisation" в Австралії призвела до революції щодо сутності розуміння принципів фандрайзингу в цій країні, особливо по відношенню до церкви, збільшила кількість донорів, стала дуже популярною і успішною. У 1956 р. організація мала близько 25-30 співробітників в Мельбурні, і приблизно стільки ж у Сіднеї.

Фандрайзери організації почали розширювати межі своєї діяльності від допомоги церкві до збору коштів у інших сферах діяльності.

В 1968 р. на засіданні групи австралійських фандрайзерів в Мельбурні була утворена Австралійська спілка фандрайзерів (ASF). Протягом наступних двох років Статут спілки був переглянутий, що призвело до створення 2 вересня 1972 р. Австралійського Інституту Фандрайзингу (TAIF). TAIF став відомим на міжнародному рівні серед професійних фандрайзерів та в кінці 1980-х р. отримав членство у Світовій Раді Фандрайзерів, що складалася переважно із національних фандрайзингових організацій США, Канади, Франції, Англії, Мексики, Південної Африки та Австралії.

Інститут налічував близько 30 членів і поширювався в Квінсленд, Південну та Західну Австралію, Нову Зеландію, ACT і Тасманію. В 1989-90 pp. Інститут фандрайзингу Нової Зеландії від'єднався від TAIF. У червні 1999 p. TAIF прийняв новий Статут і змінив назву на Fundraising Institute-Australia Inc. (FIA) і став товариством з обмеженою відповідальністю, зареєстрований офіс якого знаходиться в Чатсвуді в Новому Південному Уельсі.

Товариством керує Рада директорів, збори яких проводяться двічі на рік. Рада директорів формується з членів від кожного із шести штатів і ACT. Інститут визнано на державному рівні.

FIA допомагає своїм членам в розвитку професійних навичок та умінь з:

- забезпечення співпраці членів для обговорення загальних проблем з фандрайзингу;

- надання можливості для безперервної професійної освіти;

- дослідження, розробки і поширення необхідної інформації;

- представлення інтересів фандрайзерів перед урядом;

- зміцнення етичних стандартів в галузі управління, керівництва і консультування з фандрайзингу.

FIA в даний час має зв'язки з фандрайзинговими організаціями по всьому світу: в США з Асоціацією фахівців з фандрайзингу (AFP), Благодійною асоціацією з охорони здоров'я (AHP), британським Інститутом фандрайзингу, а також Інститутом фандрайзингу Нової Зеландії (FINZ).

Інша відома організація - "Філантропія Австралії" (Philanthropy Australia) - національна організація, яка забезпечує взаємодію між своїми членами та іншими неурядовими організаціями з спільними цілями, надає їм інформаційні та інші послуги. Організація "Філантропія Австралії" була створена в грудні 1977 р. як Австралійська асоціація благодійності, з метою встановлення більш тісних зв'язків між організаціями, які координують та розподіляють благодійні кошти, а також збільшення значення благодійності та розмірів пожертв в суспільстві.

В 1980 р. членство зросло до 47 організацій. В 1997 р. назва організації була змінена на "Філантропію Австралії", головний офіс якої знаходиться в Сіднеї, її членство налічує більше 250 організацій. Місія та цінності організації суттєво не змінилися, однак впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в діяльність та підвищення ролі благодійності в суспільстві, привели до динамічного росту асоціації.

В Австралії Кодекс етики фандрайзера складається з двох частин: Кодекс етики та Кодекс професійної поведінки, які детально описують принципи практики фандрайзинга.

Нова Зеландія
Великобританія
Росія
3. Використання та роль IT-технологій та PR-технологій в фандрайзингу
4. Перспективи розвитку фандрайзингу в Україні
Тема 3. Фандрайзингова діяльність та форми її підтримки
1. Нормативно-правові основи фандрайзингу
2. Фандрайзинг як основа розвитку некомерційних та громадських організацій
3. Види ресурсів, додаткові джерела фінансування фандрайзингової діяльності та можливі форми підтримки
4. Інструменти фандрайзингу
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru