Інвестування - Мойсеєнко І. П. - Базові елементи оцінки та управління вартістю власного капіталу

Базові елементи оцінки та управління вартістю власного капіталу

1. Вартість функціонуючого власного капіталу має найбільш надійний базис розрахунку у вигляді звітних даних підприємства, у процесі такої оцінки враховуються:

а) середня сума використаного власного капіталу у звітному періоді за балансовою вартістю. Цей показник є вихідною базою коректування суми власного капіталу з урахуванням поточної ринкової його оцінки. Розрахунок цього показника здійснюється за методом середньої хронологічної за ряд внутрішніх звітних періодів;

б) середня сума використаного власного капіталу в поточній ринковій оцінці. Методика розрахунку цього показника розглянута раніше;

в) сума виплат власного капіталу (у формі відсотків, диві дендів тощо) за рахунок чистого прибутку підприємства. Ця сума є ціною, яку підприємство платить за використаний капітал власників. У більшості випадків цю ціну визначають самі власники, встановлюючи розмір відсотків і дивідендів на вкладений капітал у процесі розподілення чистого прибутку.

Вартість функціонованого власного капіталу підприємства у звітному періоді визначається за такою формулою:

виплачена власникам підприємства у процесі його розподілення за звітний період; ВКС — середня сума власного капіталу підприємства у звітному періоді.

Процес управління вартістю цього елемента власного капіталу визначається, перш за все, сферою його використання — операційною діяльністю підприємства. Він пов'язаний з формуванням операційного прибутку підприємства і здійсненою ним політикою розподілення прибутку (форми такої політики будуть розглянуті далі). Відповідно вартість капіталу, що функціонує в плановому періоді, визначається за формулою:

2. Вартість нерозподіленого прибутку останнього звітного періоду оцінюється з урахуванням відповідних прогнозних розрахунків. Так як нерозподілений прибуток являє собою ту капіталізовану його частину, яка буде використана у майбутньому періоді, то ціною сформованого нерозподіленого прибутку є заплановані на його суму виплати власникам, яким він належить.

Такий підхід до оцінки нерозподіленого прибутку базується на тому, що якщо б він був виплачений власникам капіталу при його розподіленні за результатами звітного періоду, вони б, інвестуючи його в інші об'єкти, одержали відповідний прибуток, який був би ціною цього інвестованого капіталу. Але власники надали перевагу інвестуванню цього прибутку у власне підприємство, отже, його ціною є запланована до розподілення сума чистого прибутку майбутнього періоду на цю частину інвестованого капіталу.

З урахуванням такого підходу, вартість нерозподіленого прибутку (ВНП) прирівнюється до вартості функціонуючого власного капіталу підприємства (ВКФ„) у плановому періоді:

Такий підхід дозволяє зробити висновок: оскільки вартість власного капіталу, що функціонує у плановому періоді і вартість нерозподіленого прибутку в цьому ж періоді рівні, за оцінкою середньозважуваної вартості капіталу в плановому періоді ці елементи капіталу можуть розглядатися як єдиний сумарний елемент, тобто включатися в оцінку з єдиною сумарною питомою вагою.

Процес управління вартістю нерозподіленого прибутку визначається сферою його використання — інвестиційною діяльністю. Тому мета управління цією частиною капіталу підпорядкована меті інвестиційної політики підприємства і, відповідно, норма інвестиційного прибутку (внутрішня ставка прибутковості) завжди повинна зіставлятися з рівнем вартості нерозподіленого прибутку.

3. Вартість додатково залученого акціонерного (пайового) капіталу розраховується у процесі оцінки диференційовано за привілейованими і простими акціями (або додатково залученими паями).

Вартість залучення додаткового капіталу за рахунок емісіі привілейованих акцій визначається з урахуванням фіксованого розміру дивідендів. Це значно спрощує процес визначення вартості цього елемента капіталу, так як обслуговування зобов'язань за привілейованими акціями співпадає з обслуговуванням зобов'язань щодо позичкового капіталу. Але суттєвою різницею у характері цього обслуговування є, з позицій оцінки вартості, те, що виплати щодо обслуговування позичкового капіталу належать до витрат (собівартість) і тому виключені із складу оподаткованого прибутку, а дивідендні виплати за привілейованими акціями здійснюються за рахунок чистого прибутку підприємства. Окрім виплати дивідендів, до витрат підприємств належать емісійні витрати відносно випуску акцій, які є відчутні за величиною.

З урахуванням цих особливостей, вартість додатково залученого капіталу за рахунок емісії привілейованих акцій розраховується за формулою:

Вартість залучення додаткового капіталу за рахунок емісії простих акцій (чи додатково залучених паїв) вимагає обліку таких показників:

а) суми додаткової емісії простих акцій (або суми додатково залучених паїв);

б) суми дивідендів, виплачених у звітному періоді на одну акцію (або суми прибутку, виплаченого власникам на одиницю капіталу);

в) запланованого темпу зростання виплат прибутку власникам капіталу у формі дивідендів (або відсотків);

г) запланованих витрат за емісією акцій (або залучення додаткового пайового капіталу).

У процесі залучення цього виду власного капіталу слід мати на увазі, що за вартістю він є найбільш дорогим, так як витрати, пов'язані з його обслуговуванням, не зменшують базу оподаткованого прибутку, а премія за ризик — найвища, оскільки цей капітал при банкрутстві підприємства захищений найменшою мірою.

Розрахунок вартості додаткового капіталу, залученого за рахунок емісії простих акцій (додаткових паїв), здійснюється за формулою:

виражений десятковим дробом; Кna— сума власного капіталу, залученого за рахунок емісії простих акцій (додаткових паїв); ЗЕ — затрати, пов'язані з емісією акцій, виражені у десятковій величині відносної суми емісії акцій (додаткових паїв).

Процес управління вартістю залучення власного капіталу за рахунок зовнішніх джерел характеризується високим рівнем складності і вимагає високої кваліфікації виконавців. Це управління здійснюється шляхом розробки і реалізації емісійної політики підприємства, а також його дивідендної політики (або політики розподілення прибутку). Принципи розробки цих видів фінансової політики підприємства розглядаються далі.

З урахуванням оцінки вартості окремих складових елементів власного капіталу і питомої ваги кожного з цих елементів у загальній його сумі може бути розрахований показник середньо-зважуваної вартості власного капіталу підприємства.

Фінансові механізми управління формуванням операційного прибутку
Дивідендна політика
Емісійна політика
Розділ 8. ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙ
8.1. Ефективність реальних інвестицій
Підходи до оцінки ефективності інвестицій
Показники ефективності інвестицій
Підходи до розрахунку дохідності інвестиційних проектів
8.2. Вартість та дохідність акцій
Акції та їх дохідність
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru